Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.11.2009 07:00 - МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ д-р БОРИСОВ
Автор: lik Категория: Лични дневници   
Прочетен: 582 Коментари: 0 Гласове:
0



13.11.2009
петък
София 0 °C Пловдив 4 °C Варна 5 °C Бургас 5 °C      

Борисов: Президентска република? Не, не. Нека народът каже

 

Валерия Касиян

image

Снимка: БГНЕС

„Аз не мога да си обясня защо двама посланици предизвикаха този скандал, при положение, че за всички е ясно, че те са направили нарушения. И всъщност не мога да разбера с какво са по-мили на президента от правителството?”, попита в специално интервю за BNEWS премиерът Борисов
 

 

Как стана така, че вие, който нямате нито подходящото образование, нито подходящата школа в Москва или Лондон, сте толкова добре приет от световните лидери?

Първо, не съм съгласен. Какво значи образование? Сега, когато ме награждаваха в представителството на Баден-Вюртенберг в Брюксел и получих наградата на европейските данъкоплатци много ясно ме обявиха - титлата там ми е д-р Борисов, не е генерал Борисов, така че…Иначе едно време, който беше дете на партията, завършваше, който не – не можеше. Но аз не съжалявам.

Последните дни много се говори за импийчмънт. Готов ли сте да стигнете до свикване на Велико Народно събрание и предсрочни избори?

Във времето на финансова и икономическа криза това не е полезно. Защото ние всеки ден в момента трябва да запушваме дупки и да гасим пожари! Виждате какво са ни оставили в транспорта, да вземем железниците. Какво са ни оставили в Кремиковци. Какво са ни оставили в здравето, какво са ни оставили в земеделието, какво са ни оставили в МВР, в ДАНС… Аз лично от вчера съм си дал дума да се съсредоточа върху конкретните задачи, защото действително те са много важни. За хората вече е ясно: чии момчета са Маргините, чии са червените куфарчета, какъв е бил преходът - това вече е ясно. За съжаление по болшинството от тях е минало толкова време, има давност, много трудно там би могло да се въведе справедливост. Оттук нататък ние трябва да се опитаме да преведем държавата през тези пет-шест изключително критични месеци. И, ако дай боже кризата започне да си отива, трябва да мислим в следващите години как да вървим към просперитет. Министър Нанев тези дни каза – и бюджет, и година на недоимък. В случая ние спорим на кое министерство да дадем по-малко „малко”.  На всички даваме малко, но на кое по-по-малко и на кое по-малко!

Сега защитихте десните. Сигурен ли сте обаче, че можете да разчитате на тях в пълна степен?

Аз в случая разчитам на държавническо отношение на всички. Защото едно е да говориш за пред публиката, друго е реално да видиш какво е положението в държавата.

Ето сега Яне Янев ви обвини, че проваляте импийчмънта. Как тълкувате това?

Вижте, едно е да си опозиция или да си в парламента и да търсиш изява във всеки един удобен момент, друго е да се води битка между институциите. Когато носиш отговорност за работата на всеки един човек в днешния ден. Така че, както аз не се меся в работата на другите партии, така и не ми е приятно и те да се месят в нашата работа. Опитвам се да разгранича чисто партийните изказвания, които една или друга партия може да извлече като изгода от дадена ситуация, с реалната политика и реалната подкрепа. Аз мисля, че с г-н Янев имаме необходимите работни отношения и доверие помежду си. Едно е 10, едно е 116.

В миналото вие имахте прекрасни отношения с президента. Само властта ли ви раздели?

Не, напротив. Те винаги са били прагматични и нормални. И аз затова съм учуден, че той реагира по този начин. Аз не мога да си обясня защо двама посланици предизвикаха този скандал, при положение, че за всички е ясно, че те са направили нарушения. И всъщност не мога да разбера с какво са по-мили на президента от правителството?! За да ни атакува по този начин. Това е единственият въпрос пред мен.

Интересувате ли се къде е сега досието на Първанов? Може да цъфне в нечии ръце, както онзи доклад цъфна в ръцете на Алексей Петров.

Във всеки случай някой го е взел, щом го няма. А в чии ръце е – не знам.

Като говорим за доклади, знаете ли къде е този доклад с корумпираните бивши министри?

Такъв доклад при мене не е идвал. Всички казаха, че при тях такъв доклад не е идвал.

Първоначално казаха така. Но след като се разгоря втората част на скандала, стана ясно, че има.

Не. Все още не е дошъл. А и той е трябвало още тогава да замине в прокуратурата. Сега всичко, което излиза като ревизии, отива в прокуратурата.

Ако все пак се стигне до ВНС, трябва ли да се промени Конституцията в частта й за Конституционния съд и президентската институция?

Знаете ли, мисля, че по много теми трябва да има обществен дебат. И едва тогава да се тръгне на такива действия. Аз съм човек, който се вслушва в обществото.

В някои страни например са решили въпроса с двукамарен парламент.

Има различно устройство. Ако се прави нещо в тази посока, то трябва да стане след много голяма обществена дискусия, много сериозна, и то във времето, когато изтича мандата на този президент.

Добра идея ли е Конституцията да се промени в посока на президентска република?

Не. Не.

Сега президентът се избира пряко от народа, а реално няма много власт.

Ами то и премиерът се избира пряко от народа. И кметът се избира пряко от народа.

При премиера е малко по-различно. Гласува се за политическата сила.

Ами това е – народът гласува за политическата сила и й дава право да управлява.

А трябва ли следващият президент да бъде от ГЕРБ?

Вижте, всяка една партия се явява на избори за различните постове с мотивацията да ги спечели.

Във вашата партия вие сте лидерът, значи сигурно вие ще сте човекът?

Вече ми омръзна една-две години, преди да дойдат някакви избори, в общественото пространство да започне да се върти какъв ще бъда. В момента съм премиер и мисля, че имам достатъчно възможности да реализирам това, което имам и като програма, и като виждане.

Властта в момента е пълна с агенти – президент, Външно ври и кипи, ДАНС, медии. Трябва ли да има лустрация?

Аз съжалявам, че двайсет години след промените всичко това отново е на дневен ред. Другите държави го решиха още първите години и с тази тема се приключи. Вярно е, че вече двайсет години след промените тези хора са на пенсионна възраст. И според мен спокойно могат да отидат в пенсия.

Всичките агенти?

За мене е много важно един човек да излезе, да си признае и да каже какво е правил. И тогава няма проблем с това, че е бил агент. Защото всеки гражданин би могъл да се запознае с неговата дейност и да прецени дали да гласува за него или не. И няма да е зависим. Това е единственото, по което съм говорил. В целия кабинет ние имаме само един – Божидар Димитров. Но от пет години всички знаят за него. В ДАНС в скоро време няма да имаме в ръководството.

Какво означава това – нови персонални промени?

Ами постепенно ще дадем път… Ако приемем, че преди двайсет години някой на вашата възраст е бил лейтенант, сега вече е полковник на 40 и няколко години. Сиреч, там вече спокойно могат да се търсят нови хора, които да са работили в условията на евроатлантическа интеграция. Това имам предвид.

Необходими ли са промени в съдебната система?

Разбира се, че са необходими, но моето разбиране е, че те трябва да се направят от самите съдии и прокурори. Те също са част от България, те също трябва да се съобразят с критериите, които ЕС и НАТО поставят пред държавата. Те трябва да си извършат тяхната част, след като са независими.

А каква трябва да е съдбата на Висшия съдебен съвет? Един Красьо стана много популярен.

Мисля, че към момента те се опитват да решат тоя проблем максимално прозрачно. И то този процес се движи вътре от тях.

Откакто сте на власт, много се говори за кражбите на тройната коалиция. Кой е покровителствал тези кражби? И каква е ролята на Станишев в този процес.

Вината е и пасивна, и активна. Ако той е разрешавал да се случва всичко това, което се е случило, с негово знание – лошо. Ако не е с негово знание, пак е лошо. Защото не е бил добър началник.

Да не забравим и Костов. Кой кого слуша повече – той вас или вие него?

Според мен всички ние се опитваме да се съобразяваме един с друг, поради това, че сме правителство на малцинството. И когато има разумни предложения, ги приемаме. И обратното – както видяхте, ние не взехме в управлението хора от Синята коалиция, не се съобразихме с тяхното желание. Не се съобразихме да участваме заедно на избори, ако си спомняте. Така че, в зависимост от случаите.

Но се съобразихте с импийчмънта, подгониха Масларова…

Не, това не е подгонване. Това са си проверки, влезли в прокуратурата. Дали са за железници, дали са за гори, дали са за документи, дали са за злоупотреби… Те си вървят като процеси.

Много олигарси са участвали в заменките на земи. Готов ли сте да им ги вземете? Като горите на царя.

В случая при тези замени – те са ги направили законно. Тогава законът ги е толерирал, не са противозаконни. А с мораториума, който влезе в парламента, а и взехме решение на Министерски съвет, всъщност тези хора, както каза Миро Найденов, са си взели едни бутикови гори. Те не могат да правят с тях нищо. Гората си е била гора и сега си е гора. Няма опасност да се застроява, защото върху това има мораториум. Никоя община не може да издаде разрешение.

Кои министерства сте готов да дадете на Пловдив, Варна и Бургас?

Това е идея на Симеон Дянков, но, разбира се, ще бъде дискутирана.

Със Симеон Дянков често си противоречите. Защо се получава така?

Няма лошо да има идеи. Неговите идеи са добри. Друг е въпросът дали всичките могат да бъдат реализирани и дали моментът за това е подходящ. Вие видяхте, неговото предложение за фискалния резерв всъщност е това, което и Станишев и Орешарски са правили.Но те го атакуваха така остро, че ние бяхме принудени да вземем безкомпромисно решение в случая. И го спряхме. А впоследствие се оказа, че и те са го правили. И това не е никак лоша идея. Хубавото при Симеон Дянков е, че той винаги дискутира публично и открито с хората.

Не трябва ли първо с вас да се консултира?

Не. Това е свободата на мисленето. Моите министри имат свобода да мислят и да говорят.

Демокрация.

Естествено.

В неделя има местни избори. Как ще реагирате, ако ГЕРБ отиде на балотаж в София и дори загуби от Кадиев?

Аз се надявам, че хората ще излязат да гласуват и резултатът ще бъде в наша полза. Защото просто г-н Кадиев не се ползва с подкрепата на никой. Дори на неговата партия. Няма подкрепата на Общинския съвет, няма подкрепата на районните кметове. Разбира се, ако той бъде избран, аз ще работя с него, както работя с всички кметове.

А ако победи Фандъкова, вие ли ще сте кметът?

Аз мисля, че тя има достатъчно характер да се справи и сама. А това, че имаме доверие един към друг, само ще е от полза на града. София работи четири години в изолация и това не беше добре за града. Макар че, въпреки правителството, успяхме да направим много неща.

Кои са били най-скъпоплатените медии на тройната коалиция? Изскочиха едни данни за реклама към определени медии от страна на предишната власт.

Имаше официално питане в парламента и аз съм изнесъл данните. Така че вие се направете анализ, нищо не съм скрил.

Имало ли е връщане на пари под масата?

Дали е имало? Не мога да кажа. Аз говоря, само когато имам факти и доказателства.

Как с 2,5 млн. лв. се правят 10 предавания, знаете ли? Имало е такъв случай.

Ами как се купуват вагони, които струват 50 000 евро, за 500 000 евро? По същия начин (смее се).

Бихте ли оповестили списък на хората и медиите, взимали пари?

Ние сме го дали в парламента. Там е казано на всяка една медия или корпорация колко пари са дадени.

Не се ли страхувате, че подобно нещо може да обърне медиите срещу вас?

Може, разбира се, но първо има официално питане, на което аз съм длъжен да отговоря в парламента. Имам два варианта – или да скрия, а това никога не съм го правил, или да го кажа. Според мене да скрия е по-лошият вариант. За обществото, имам предвид.

Скоро ще сменяте двама министри по обективни причини -  Желева и вероятно Фандъкова. Покрай тях ще смените ли и други? Бяхте казали в едно интервю, че периодично ще има рокади.

Всички министри в момента работят много активно. И аз много внимателно следя обективното и субективното.





Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: lik
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1267099
Постинги: 588
Коментари: 431
Гласове: 6310
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол