Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.08.2009 22:00 - СТЕФАН СТАМБОЛОВ бил ВЕЛИК ДЪРЖАВНИК??? - Я ВИЖТЕ КАКВО ПИШЕ дядо ПЕТКО РАЧОВ СЛАВЕЙКОВ...
Автор: lik Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2856 Коментари: 3 Гласове:
2



02.08.2009 г.
неделя
         Няколко предварителни думи...
         В моята академична  монография със заглавие "ЧОВЕКЪТ и БЪЛГАРИНЪТ в СЛОВОТО на ИЛИЯ БЕШКОВ ДУНОВ" съм отделил повече от 100 /сто/ печатни страници за личността, животът  и делото на Стефан Стамболов.
        Изследването ми е изградено изцяло върху автентични исторически документи. Та в тази своя монография аз направих документално безупречно доказаното заключение, че докато не разбере кой в действителност е Стефан Стамболов, какъв човек, политик и държавник е той, българската нация никога не ще докаже, че действително си е изградила национално самосъзнание.
        Защото и днес около нас все още щъкат минаващи за мастити историци, а на тях пък се опират злокористни политици, които величаят Стамболов без никакво истинско знание и само затова, за да самовъзвеличават и себе си покрай неговото абсолютно митологизирано величие...

                                                      +

       СТЕФАН СТАМБОЛОВ бил ВЕЛИК ДЪРЖАВНИК???
      Я ВИЖТЕ КАКВО ПИШЕ дядо ПЕТКО Р. СЛАВЕЙКОВ...
          "За личността на Стамболова аз искам да кажа няколко думи, тъй като в устата на всички българи е днес това име, едни го въздигат  в небеса, а други го обсипват с хули,, укори и ругания, всякой според разположението си към него...
             Когато омразната на Стамболова и своекористната според него Русия проливаше кръвта на своите синове за свободата на България, когато истинските синове на България се записваха в редовете на дружините, други инак се... господин Стамболов като истински стамболски герой  видя за добре да събере малка една чета нехранимайковци и вагабонти и да ходи по турските села да развратничи, да мърсува, да плени и да обира турското население в полза на България.
                   А когато редът му дойде и връстниците му, записани за войници, искаха и Стамболов да влезе в реда на войниците, патриотический Стамболов се ухитри, та се записа интендантин, да ходи с интендантите да лъже и съблича населението в полза на кесията си и на евреите интенданти.
                   Нека господин Стамболов и неговите обожатели ни кажат, , ако могат, че тези два факта не са истинни и че това не е било тъй, а някак по-другояче.
                 Когато България се нареждаше  и имаше голяма нужда от хора умни и опитни, и на г. Стамболов, както и на други, се даде подходящата му длъжност, но той след месец захвърли званието и служението си, а прегърна това звание, което по негово време беше най-прибиточно /печелившо - б.м./, но в същото време е и най-безчестно.
               Господин Стамболов се залови като адвокатин и като влиятелно уж лице да разправя турците и де с лъжа, с измама, де насила си подсвои цели турски села в Тузлука.
              Като адвокат кир Стамболов е имал голям успех, , но какво е правил, знаят само тия, които е опърлил, и за неговата  честност всичка търновска кааза сведочи, тъй що ако се намери някой да опише подвигите му  на това поприще, ще има да украси челото му с неуведаеми лаври.
             Избутялото му от разврат сърце изобличаваше гнилотата на душата му, нямаше вече какво да обори куфата  /кухата- б.м./  и безумната негова гордост.
               Човек, развратен душевно и телесно, у него е само характерно безсърдечието, с което се относи към своите еднородци.
              Под предлог, че водят борба за правата на княза Батенберга, когато князът се върна в България, не рачиха да го задържат, но се погрижиха да се докопат те до властта, , а сега, както по всичко се види, те не я употребяват за доброто на страната и на населението, ами как да оздравят изгодни места за себе си и за своите съюзници.
              Те сега забравиха, дори отрекоха се от принц Батенберга и само гледат в негово име /като регенти - б.м./ как да се натрапят на народа, те да го управляват, както искат, и за да можат да оправдаят своето съществувание на народний счет, друго и не правят освен да злоупотребяват над него.
               Кога друг път, дори и в турско време, е имало повече души запрени, екстернирани, интернирани, бити, избити. Те ни най-малко желание нямат да изпълняват своите правителствени обязаности...
                И на всички тия злострадания на народа виновник не е толкоз Батенберг,, колкото непомерното властолюбие на няколко негодяи начело със Стамболова."      



Гласувай:
2



1. slovoto - Пенчо бре, учи! Пенчо си мълчи. ...
02.08.2009 22:10
Пенчо бре, учи!
Пенчо си мълчи.
Пенчо бре, чети!
Муси се, сумти.
Пенчо бре, чети!
Пенчо не чете.
Пенчо, работи!
Пенчо пак не ще...
Пенча го мързи,
гледа да лежи,
ходи, та се май,
дири да играй...
Време се мина
Пенчо порасна,
иска да яде,
няма откъде.

Петко Р. Славейков
...

Когато баща каже такова нещо за сина си, значи е вярно. Е, какво да чакам от Пенча, мъдрост ли? Че и да съди народа си позволил Пенчо ученолюбивият, начетеният, работливият, храненията. Мърша!
цитирай
2. nkf - Пенчо бре, учи! Пенчо си мълчи. ...
03.08.2009 22:58
slovoto написа:
Пенчо бре, учи!
Пенчо си мълчи.
Пенчо бре, чети!
Муси се, сумти.
Пенчо бре, чети!
Пенчо не чете.
Пенчо, работи!
Пенчо пак не ще...
Пенча го мързи,
гледа да лежи,
ходи, та се май,
дири да играй...
Време се мина
Пенчо порасна,
иска да яде,
няма откъде.

Петко Р. Славейков
...

Когато баща каже такова нещо за сина си, значи е вярно. Е, какво да чакам от Пенча, мъдрост ли? Че и да съди народа си позволил Пенчо ученолюбивият, начетеният, работливият, храненията. Мърша!

Казано точно и на място.Доста е под нивото на Стамболов славейков,че да му дава оценка.славейков е една огромна претенция без покритие.с една дума-МЪРША.
цитирай
3. boristodorov56 - Доста е под нивото на Стамболов славейков,че да му дава оценка.славейков е една огромна претенция без покритие.с една дума-МЪРША
04.08.2009 16:57
Каква е тази неистова страст на деградирали, безродни и
безкритични утрепки да цапат всичко, което е издигнато на пиедистал от народната памет!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: lik
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1256711
Постинги: 588
Коментари: 431
Гласове: 6310
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол