Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.09.2021 20:55 - Симптоми при поява на болки в кръста
Автор: olympic Категория: Спорт   
Прочетен: 991 Коментари: 1 Гласове:
4

Последна промяна: 29.09.2021 16:31

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  Симптоми при поява на болки в кръста

Болките в кръста могат да бъдат придружавани от различни симптоми. Болката може да бъде лека и почти да не дразни, но може да бъде остра и изтощаваща. Болката в гърба може да се появи внезапно, а може и да започне бавно и постепенно да се влошава и засилва.

 

image

В зависимост от първопричината за появата на болката, симптомите могат да бъдат описани по различни начини. Ще изброим най-често срещаните случаи:

  • Лека и тъпа болка в кръста;
  • Силна, пареща болка, която се движи от кръста надолу към бедрата, а понякога стига и до стъпалата. Може да бъде придружена от изтръпване (при ишиас);
  • Мускулни спазми, причиняващи болка в долната част на гърба, таза и бедрата;
  • Болка, която се засилва при продължително стоене на едно място;
  • Затруднени движения при ходене или при изправяне на тялото.

Също така, болките в кръста имат различен по вид начало и продължителност.

  • Остра болка. Този тип болка обикновено се характеризира с внезапна поява и може да продължи от няколко дни до няколко седмици. Счита се, че болката е нормална реакция на организма при нараняване или увреждане на тъканите. Болката постепенно отшумява при процеса на излекуване.
  • Субакутна (подостра) болка в кръста. Тази болка има продължителност между 6 седмици и 4 месеца, като обикновено се дължи на мускулно напрежение или болка в ставите. При поява на този тип болка е добре да се обърнете към лекар специалист. Медицинският преглед е задължителен, ако болката е силна, възпрепятства ежедневните дейности и нарушава съня на човека.
  • Хронична болка в кръста. Определя се като болка в долната част на гърба, която трае повече от 3 месеца. Това е силна болка, която може да не реагира и отшуми при първоначалното лечение. Изисква сериозна медицинска намеса и точно локализиране на първоизточника на болката.
Видове болки в кръста

Болките в кръста се категоризират най-общо в два вида:

  • Механична болка. Това е и по-често срещаният тип болка. Механичната (аксиална) болка се появява предимно в мускулите и сухожилията или ставите и костите, които имат връзка с гръбначния стълб. Този тип болка се локализира в долната част на гърба, седалищния нерв, а понякога се появява болка и в крака. Обикновено болката се влияе от натоварването на гръбначния стълб и може да се засилва при извършване на движение, изправяне, седене и др.
  • Радикуларна (коренова) болка. Този вид болка възниква, когато коренчетата на гръбначния нерв бъдат засегнати или възпалени. Радикуларната болка може да се разпространи по седалищния нерв и крака надолу. Усеща се остра, пареща болка, която може да се съпътства с изтръпване и слабост в крайниците (ишиас). Обикновено болката се появява само от едната страна на тялото.

image

Има и други източници на болки в кръста – болка може да се появи още в следствие на инфекции, тумори, травми и др. Болката може да е следствие на артрит, а може и да произтече като причина от друга част на тялото и да ирадиира в долната част на гърба.

Също така, възможно е болката в кръста да се развие без определена причина. В такива случаи основният фокус на лечение са симптомите (а не първопричинителят) и медицинската история на пациента.

При субакутната и при хроничната болка в кръста е необходимо провеждането на преглед при доктора специалист и на необходимите за точно диагностициране на състоянието изследвания. По този начин може да се назначи подходящо съобразена програма за лечение и рехабилитация на пациента. Лечението на болката в кръста намалява вероятността за нейното последващо появяване и помага за предотвратяването на развитието на хронична болка.

Болки в кръста – причините

Най-често срещаните причини за механичната болка се коренят в увреждане на меките тъкани. Те може да включват увреждане на междупрешлените дискове – разкъсване на фиброзния пръстен, притискане на нервните коренчета, както и неправилно движение на гръбначните стави. Причината за това е в най-голям процент от случаите – разкъсан или разтегнат мускул и/или лигамент.

При разтягане на мускул и навяхване на лигамент

Разтягането/разкъсването може да се случи внезапно или да се развие постепенно с течение на времето при извършване на повтарящи се движения.

Мускулното разтягане и пренапрежение се появява, когато мускулите се разтягат прекалено много или се разкъсват, като се уврежда и самият мускул.

Навяхванията се появяват, когато е налице свръх-разтягане и разкъсване на лигаменти, които играят ролята на връзки между отделните кости/стави.

Без значение дали случаят е разтягане на мускул или навяхване на лигамент – симптомите при двете неща са еднакви и съответно лечението, което се назначава е еднакво.

image

Причини за навяхване или разтягане могат да бъдат:

  • Повдигане на тежък предмет или усукване на гръбначния стълб при повдигане/изправяне на тялото;
  • Внезапни движения, които създават напрежение в долната част на гърба, например – при падане;
  • Заемане на неподходяща поза на тялото с течение на времето (например, при стоене на офисен стол);
  • Спортни наранявания, особено при спортове, които включват усукване на тялото или използване на голяма сила при удар.

Ако навяхванията или разтягането не звучи толкова сериозно, болката, която предизвикват, може да бъде доста остра и силна.

Причини за поява на хронична болка в кръста

Болката се определя като хронична в случаите, когато трае повече от три месеца, a процесът на лечение продължи по-дълго от предвиденото. Хроничната болка в кръста често включва проблем с междупрешлените дискове, проблеми със ставите и възпаление на нервните коренчета. Най-често причините могат да бъдат:

  • Дискова херния на междупрешленен диск в лумбалния дял на гръбначния стълб. При разкъсване на фиброзния пръстен на междупрешленен диск, част от пулпозното ядро изтича навън и може да възпали нервните окончания, намиращи се в непосредствена близост. Хернииралата част от пулпозното ядро съдържа протеини, които причиняват възпаление при контакт с нервния корен, респективно възпалението предизвиква болка в нервните коренчета. Външната обвивка на междупрешления диск е снабдена с нервни влакна, поради което болката може да се появи внезапно и да бъде остра и силна.
  • При износване на междупрешлените дискове. При раждането на човека междупрешлените дискове са пълни с вода и са в най-здравата си фаза. С течение на времето и напредване на възрастта дисковете постепенно изгубват своята хидратация и се износват. Поради тази причина, дисковете не успяват да устоят винаги при натиск, тяхната устойчивост намалява и това способства за появата на дискова херния. Също така, износването на междупрешлените дискове може да доведе и до заболяването спинална стеноза.
  • Дисфункция на фасетна става. При всеки междупрешлен диск има две фасетни стави, които се свързват в лумбалния дял на гръбначния стълб. Тези стави имат хрущял, който застава между костите и съответния лигамент, свързващ ставата с гръбначния стълб. Лигаментите са богати на нервни окончания. Болката във фасетната става може да бъде силна и остра предвид прекия контакт с нервната система.
  • Сакроилиачна дисфункция. Сакроилиачната става свързва тазовите кости и сакралната кост (респективно гръбначния стълб), и по този начин се образува тазовият пояс. Тази става приема напрежението, което идва както от горната част на тялото, така и от долната. При възпаление сакроилиачната става може да предизвика болезненост.
  • Спинална стеноза. Това е болестно състояние, при което болката се причинява от стесняване на гръбначния канал, където са разположени нервните коренчета.
  • Спондилолистеза. Това състояние възниква, когато един гръбначен прешлен се плъзне над съседния. Съществуват 5 типа спондилолистеза. Най-често срещаните представляват вторични дефекти, фрактури (между фасетните стави) или механична нестабилност, причинена от износване на ставите. Болката може да бъде причинена още при нестабилност на гръбначния стълб или при прищипване на нерв.
  • Остеоартрит. Това състояние е резултат от износване на междупрешлените дискове и фасетните стави. При него възниква остра болка, възпаление и усещане за нестабилност, което може да се появи на едно ниво или на няколко нива по гръбначния стълб. Остеоартритът се свързва със стареенето и прогресира бавно и постепенно. Нарича се също спондилоза или дегенеративно заболяване на ставите.
  • При деформация. Изкривяването на гръбначния стълб може да включва сколиоза или кифоза. Деформацията може да предизвика болка в кръста, ако причинява разрушаване на дисковете или фасетните стави.
  • При травма. При фрактура или изкълчване на гръбначния стълб може да се появи остра болка. Болките в кръста, които се появяват след травма, като например инцидент с кола или при падане, изискват лекарска намеса и оказване на медицинска помощ.
  • При фрактура. Фрактурите по гръбначния стълб могат да предизвикат внезапна болка. Фрактурите се случват поради по-слаби кости, например – при остеопороза и най-често се наблюдават при по-възрастните хора.

image

Важно е да се отбележи, че наличието на едно или повече от гореизброените състояния не означава непременно, че предизвикват болката. Например, при остеоартрит може да не възникне изобщо болка и да няма външни симптоми на състоянието.




Гласувай:
4



1. truthful - Изброените причини за болки в кр...
23.09.2021 11:50
Изброените причини за болки в кръста са една малка част от истината за болките в кръста.
Основните причинители на болките, както и за много др. болести са патогените. Те могат да поразяват всички органи, жлези, стави, костна система, мускули, сухожилия, нерви, комплекси и пространства.
Могат да увреждат и управлението на процесите в човешкото тяло - двигателен център и дихателен център. За голямо съжаление модерната медицина не може дори да ги диагностицира, а за лечение - пълен абсурд. Предписват се само лекарства и инжекции, които само временно и донякъде облекчават и "замазват" положението. После нещата се повтарят и те така.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: olympic
Категория: Спорт
Прочетен: 73350
Постинги: 25
Коментари: 9
Гласове: 53
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031