Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.11.2022 13:01 - ЗЕЛЕНСКИ и ЕВРОПА
Автор: lik Категория: Лични дневници   
Прочетен: 5134 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
  ПРЕГЛЕД НА УКРАЙНА:Зеленски превръща атаката в руски пенсии

·         АКТУАЛИЗИРАНО НА 02.11.2022 Г-06:37 Ч

                    Киев търси помощ в Европа срещу "енергийния терор" на Русия. Освен пари и системи за възстановяване на енергоснабдяването, това включва и защита срещу нови атаки. Обзорът.

                   
Президентът Володимир Зеленски се надява на помощ от ЕС за възстановяване на енергийната мрежа на Украйна, която беше сериозно повредена от руските атаки, преди началото на зимата. Четиридесет процента от енергийната система е "сериозно повредена", каза държавният глава на среща с еврокомисаря по енергетиката Кадри Симсон във вторник в Киев. „Ще направим всичко възможно, за да осигурим на хората ток и топлина тази зима“, обеща той в ежедневното си видеообръщение вечерта.

„Позицията на терористите е абсолютно прозрачна и това предизвикателство трябва да се разглежда като предизвикателство за цяла Европа“, каза Зеленски. Москва пропагандно ще представи трудностите на зимата като уж доказателство за провала на обединена Европа . „Затова заедно трябва да докажем на терористите, че „провал“ е дума за тях, а не за Европа“, каза президентът.

Русия ще направи всичко, "за да разруши нормалността на живота" и не отчита цената на този "енергиен терор". Зеленски изчисли, че последната атака с ракети и дронове в понеделник „струва еквивалента на 2,3 милиона средни руски пенсии“. „И това е само за нападение.“ В сряда навършват 252-ия ден от агресивната война на Русия срещу Украйна .

Зеленски: Европейската комисия трябва да координира

Зеленски предложи Европейската комисия да играе координираща роля при възстановяването на енергийната инфраструктура на страната му . Той припомни контактната група за Украйна, т. нар. формат Рамщайн, в който страните-поддръжници координират оръжейната си помощ. Според публикации в медиите трябва да има и „Рамщайн“ за бизнеса и енергетиката. „Сигурен съм, че ще възстановим всичко“, каза Зеленски.

 

 

Жена готви на открит огън в киевското предградие Буча. (архивно изображение) :Изображение: dpa

 

Според властите в Брюксел Комисията и украинското министерство на енергетиката, наред с други, ще стартират кампания през следващите дни за мобилизиране на допълнителна подкрепа от частния сектор.

Зеленски разговаря с Макрон за защита срещу атаки

Преди това Зеленски е разговарял с френския президент Еманюел Макрон за повишена защита срещу руски ракетни атаки и атаки с дронове. „За Украйна трябва да има въздушна защита – това беше ясно казано днес“, подчерта украинският президент, без да дава подробности.

САЩ се страхуват от нови доставки на оръжие от Иран

Междувременно Съединените щати се опасяват от евентуални допълнителни доставки на иранско оръжие за Русия за войната срещу Украйна. Остават опасенията, че Иран може да достави на Москва оръжия, различни от бойни дронове, като ракети земя-земя, каза директорът по комуникациите на Съвета за национална сигурност Джон Кърби. Говорител на Министерството на отбраната каза, че САЩ ще разкрият, ако забележат, че такива оръжия от Иран се използват в Украйна. Иран досега отрича да продава оръжие на Русия.

През октомври правителството на САЩ осъди, че бойни дронове от Иран са били използвани във войната в Украйна – и че Техеран е изпратил собствен военен персонал в Крим, за да обучава руснаците да използват дроновете и да предложи техническа помощ.

Президентски съветник Подоляк: Класифицирайте Иран като страна в конфликта

На фона на съобщенията за нови доставки на оръжия за Русия съветникът на украинския президент Михайло Подоляк призова Иран да бъде класифициран в Европа като страна в конфликта и участник в агресията. „Ако Иран предаде ракети на Русия, той знае много добре, че нашите градове ще бъдат атакувани с тях“, написа Подоляк в Twitter. Техеран е съучастник в агресията и трябва да бъде официално признат като такъв.

Какво ще е важно в сряда

След като Русия спря споразумението за зърно, ООН обяви, че корабоплаването в Черно море ще бъде спряно в сряда. „Секретариатът на ООН и Съвместният координационен център съобщават, че делегациите на Украйна, Турция и ООН са се съгласили да не планират движение на кораби в рамките на Инициативата за черноморските зърна за утре, 2 ноември“, каза Спречер Фархан Хак в Ню Йорк .

                         Говорителят подчерта, че спирането на споразумението от Москва е "временна и изключителна мярка". Прекъсването на корабоплаването също е "временна мярка" - до второ нареждане е само около сряда. „Очакваме натоварените кораби да отплават в четвъртък“, туитира координаторът на ООН Амир Абдула във вторник вечерта.




Гласувай:
2



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: lik
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1265035
Постинги: 588
Коментари: 431
Гласове: 6310
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол