Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.12.2013 09:50 - По върховете на световната философия, наука и философия на науката - 2.
Автор: lik Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1241 Коментари: 0 Гласове:
0



 ГРЕШКА ЛИ Е МУТАЦИЯТА? - 2.
Анализът на ГЕНЕТИЧНАТА информация, на връзката между ИЗТОЧНИК и ПОЛУЧАТЕЛ на тази информация е според мен изключително подходящ начин за разкриване същността на това, което аз наричам ЗАКОН за КОЛИЧЕСТВЕНА КОНСТАНТНОСТ и ОБЕКТИВНО САМОКОНЦЕНТРИРАНЕ на ИНФОРМАЦИЯТА.
Наследственото вещество на живите организми, което те първо получават от своите родители, а после предават на собственото си потомство - това е веществото, съдържащо се в молекулата на ДНК.
Но как генетичната информация е записана и закодирана в това общество?
"Единственият възможен отговор на този въпрос - казва един от великите молекулярни биолози -, се състои в това, че индивидуалността на различните молекули ДНК се определя от ТОЧНАТА ПОСЛЕДОВАТЕЛНОСТ НА ПУРИНОВИТЕ и ПИРИМИДИНОВИТЕ ОСНОВАНИЯ в полинуклеотидните вериги.
Или - казано с други думи - дългата макромолекула ДНК напомня нещо като свитък, на който тази информация е записана с помощта на азбука, състояща се всичко на всичко от ЧЕТИРИ БУКВИ: аденин /А/, гуанин /Г/, цитозин /Ц/ и тимин /Т/.
Последователността на основанията в двете полинуклеотидни вериги на всяка ДНК-молекула са КОМПЛЕМЕНТАРНИ.
А това означава, че на всяко основание в едната верига съответствува определено основание в другата.
Затова във всяка ДНК-молекула НАСЛЕДСТВЕНАТА ИНФОРМАЦИЯ е записана НЕ ЕДИН ПЪТ, А ДВА ПЪТИ , разбира се, на РАЗЛИЧНИ ЕЗИЦИ."
ЗАЩО НАСЛЕДСТВЕНАТА ИНФОРМАЦИЯ Е ЗАПИСАНА ДВА ПЪТИ, ПРИ ТОВА ЗАДЪЛЖИТЕЛНО НА РАЗЛИЧНИ ЕЗИЦИ?
И по какъв начин четирите нуклеотидни "тухлички" - адениловата /А/, гуаниловата / Г/, тимидиловата /Т/ и цитидиловата /Ц/ киселина - се съединяват в потомствените макромолекули така, че редът на тяхното разположение да съвпада със специфичната нуклеотидна последователност, характерна за ДНК-молекулата на родителския организъм?
По мнението на Уотсън и Крик комплементарното разположение на пуриновите и пиримидиновите основания в двете полионуклеотидни вериги на ДНК се достига благодарение на обстоятелството, че при репликацията на ДНК-молекулата всяка нейна верига непосредствено служи като МАТРИЦА за образуването на верига-партньор.
Двете вериги на изходната двойна спирала се разделят /развиват се една от друга/,, като всяко пуриново или пиримидиново основание притегля и задържа към себе си с помощта на специфични водородни връзки комплементарния свободен нуклеотид, който е готов за полимеризация
И понеже полинуклеотидните вериги в родителската ДНК-молекула са две, то около всяка от тях се формира самостоятелна и цялостна молекула, а оттам и две нови клетки.
Всичко това, което аз възпроизведох преди малко, се отнася до така нареченото размножаване посредством деление на вирусните или бактериалните клетки. Това размножаване посредством деление представлява един съвършено точен, може да се каже, до фантастичност точен процес.
Но въпреки неподражаемата си точност процесът периодично и циклично дава засечки; появяват се МУТАНТНИ ВИРУСИ и МУТАНТНИ БАКТЕРИАЛНИ КЛЕТКИ, в които родителската генетична информация е изменена.
Образно бих представил процеса така:
В съвършено и гарантирано стерилна, но благотворна за една отделна клетка среда се поставя наистина само една клетка. За наблюдателя чрез и при спектралния анализ това е една, да кажем, червена точка в тъмното фоново пространство на средата.
След приблизително тридесет минути изведнъж точките стават две, после четири, осем и така нататък... Наблюдателите в началото им доскучавало и пропускали най-важното - пропускали момента, в който на изпълненото с милиони червени точки тъмно фоново пространство сякаш от небето просветва синя точка, после сините точки се увеличавали със значително по-голяма бързина от червените и в даден момент сините точки става количествено доминантни...
ТАЗИ ПЪРВА СИНЯ ТОЧКА Е СТАВАНЕТО НА МУТАЦИЯТА.
НО ОТКЪДЕ СЕ ПОЯВИ ТАЗИ НОВА ГЕНЕТИЧНА ИНФОРМАЦИЯ, СЛЕД КАТО СРЕДАТА Е ГАРАНТИРАНО СТЕРИЛНА?
И ЗАЩО СЕ ПОЯВИ?
ЗАЩО СЕ ИЗВЪРШИ МУТАЦИЯ НА ПЪРВИЧНАТА ГЕНЕТИЧНА ИНФОРМАЦИЯ? /следва.../


Тагове:   мутация,   грешка,   стент,


Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: lik
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1258259
Постинги: 588
Коментари: 431
Гласове: 6310
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол