Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.12.2009 21:01 - ЧОВЕКЪТ - ТОВА БОЖЕСТВЕНО ЖИВОТНО!
Автор: lik Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1519 Коментари: 1 Гласове:
2

Последна промяна: 29.12.2009 21:06


29.12.2009 г.
 вторник

 ЧОВЕКЪТ  - ТОВА БОЖЕСТВЕНО ЖИВОТНО!
  Бог е такъв и това, което човекът дълбинно ИСКА да бъде. Животното пък е това, от което човекът се разграничава, каквото НЕ ИСКА да бъде или поне за каквото не иска да бъде смятан.
   Думата "ЧОВЕК" изразява една дълбоко противоречива и вътрешно конфликтна същност. Емпирично човекът е индивид /нещо единично/, но същностно човекът е род, социум /нещо общо и абстрактно/.
   Кое от двете - единичното или общото, индивидът или родът? - същностно преобладава над другото? Това е полемика, добила световна популярност още от спора между Аристотел и Платон. Полемика, която никога не е нито спирала, нито приключвала.
   Индивидът бива зачеван /поставят му битие/  и раждан, а после расте и узрява, остарява и умира. По аналогия някои прекалено ентусиазирани еволюционисти се опитват да мислят и човешкия род - търсят генезиса на "първия човек" и предричат гибелта на човечеството.
  Но индивидът е НЕОБХОДИМО смъртен именно затова, защото родът е пак НЕОБХОДИМО безсмъртен. Безсмъртието на човешкия род е това, което придава дълбинен смисъл на  смъртността на всеки отделен индивид.
    Първоначално представата, а после идеята за БОГ е  идеализираната и отделена от индивида същност на човешкия род; Бог е човекът-род, човекът-социум, абстрахираният от самия себе си конкретен индивид. 
    Единствено  християнството  в лицето на Бого-човека Исус Христос реално свързва божествената и животинската  /биологична/  същности на човека; Исус Христос е точно това, което Бог няма как да не стане, ако и щом слезе на земята. На земята Боговете  не могат да живеят по божествен начин точно така, както на небето човеците не могат да живеят като човешки индивиди. 
     Всеки човек в битието му на индивид е смъртен, но не в обективната му неизбежна смъртност е драмата; драмата е в това, че човекът ЗНАЕ за своята неизбежна смъртност. Знае, защото е РОД, СОЦИУМ, защото може да мисли както като индивид, така и като социум, значи може да различава смъртността от безсмъртието, крайността от вечността.
      Ако беше смъртен родът човешки, това неизбежно влече и гибелта, смъртността на всеки отделен индивид; но когато смъртен е само индивидът, това позволява посредством смяната на поколенията да се запазва бесмъртието на човешкия род. Именно това безсмъртие на рода човешки стои в основата на вечността на Бога и чрез него - на надеждата за вечност и на човека било чрез прераждане, било чрез възкръсване...
    Страхът от смъртта е страх на човека като индивид, който не осъзнава, че не само е индивид, но и род. Конфликтът между индивидуалната и родовата същност на човека е неизбежен, трагичен  конфликт, защото безсмъртието на рода се крепи единствено върху смъртността на индивидите...   /следва.../



Гласувай:
2



1. анонимен - Благодаря Ви, Професоре,
29.12.2009 22:10
изчетох статията с вниманието, което заслужава! Ще ми е интересно да прочета и продължението.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: lik
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1264301
Постинги: 588
Коментари: 431
Гласове: 6310
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол