Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.12.2009 10:16 - ПРОЕКТОЗАКОНЪТ за РАЗВИТИЕТО на АКАДЕМИЧНИЯ СЪСТАВ... 3.
Автор: lik Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1173 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 10.12.2009 21:40


03.12.2009 г.
четвъртък
 
И ВСЕ ПАК - НЕОБХОДИМИ са ЕДИННИ НАЦИОНАЛНИ
                          КРИТЕРИИ!

              В  закона трябва да бъде заложен и постигнат баланс, взаимно зачитане и взаимно присъствие  както на интересите на висшите училища и научните организации с техния академичен състав, така и на интересие на нацията, на държавата.
               В настоящия момент в България съществуват и функционират около 50  университети и висши училища,   като качествената разлика между някои от тях  е огромна и не може да бъде преодоляна в близките няколко години.
                 Затова аз намирам за обективно правилна и ефективно функционираща следната идея /схема/ относно закона  за развитието на академичния състав, в която биха намерили своето съчетание интересите на висшите училища, научните организации и националните интереси.
                  ПЪРВО - законът трябва да осъществи на практика една работеща зависимост между научните степени и научните длъжности, от една страна, и характера на трудовите договори на членовете на академичния състав. Необходимо е законово да се утвърди съществуването на срочни и безсрочни трудови договори, като се формулират условията, при които членовете на академичния състав се назначават на срочни и безсрочни трудови договори.
                    ВТОРО - защитата и присъждането на научната степен "ХАБИЛИТИРАН ДОКТОР" да се извършва пред и от НАЦИОНАЛНО НАУЧНО ЖУРИ, формирано за всеки отделен случай със заповед на Председателя на Националната атестационна комисия.
                     ТРЕТО - научните длъжности, както и научните степени, да бъдат ДВЕ: "АСИСТЕНТ"  и "ПРОФЕСОР". Но заемащите и двете длъжности да се назначават както на срочен, така и на безсрочен трудов договор.
                     Асистент, който не е "ДОКТОР", се назначава на срочен трудов договор максимум до пет години. Притежаването на докторска научна степен е законово основание  асистентът да получи право на безсрочен трудов договор.
                      Професор, който не е "ХАБИЛИТИРАН ДОКТОР", се назначава със срочен трудов договор максисум до пет години. Притежаването на научната степен "ХАБИЛИТИРАН ДОКТОР" е законово основание професорът да получи право на безсрочен трудов договор и да може да бъде преназначаван за професор във всеки друг университет без задължителен конкурс за професор.  
                    ЧЕТВЪРТО - всички процедури по защита и получаване на научната степен "ДОКТОР", както и по избор и назначаване на научните длъжности "асистент" и "професор"  да се обявяват и провеждат от университетите, висшите училища и академиите.
                     Защитата на дисертация и получаването на научната степен "ХАБИЛИТИРАН ДОКТОР" обаче трябва да се извършва по НАЦИОНАЛНО ЛЕГИТИМНА ПРОЦЕДУРА пред научно жури, назначавано от министъра, заместник-министъра по науката и висшето образование или Председателя на Апелативната комисия.  
                   Защото каквото и да се говори, каквото и лично отношение да се проявява към този факт, всеки български учен и университетски преподавател със сигурност знае, че досега  ЕДИНСТВЕНОТО ЛЕГИТИМНО ПУБЛИЧНО ДОКАЗАТЕЛСТВО за действително научно постижение - това е сегашната научна степен "ДОКТОР НА НАУКИТЕ" /голям доктор/. Именно тази научна степен би трябвало да остане като  НАЦИОНАЛЕН  КРИТЕРИЙ за високо КАЧЕСТВО на научните изследвания. Защитилите тази научна степен  получават право за безсрочни трудови договори като професори, каквито договори са "мечтата" на всеки европейски професор.



Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: lik
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1258488
Постинги: 588
Коментари: 431
Гласове: 6310
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол