Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.11.2009 15:40 - ПРОЕКТОЗАКОНЪТ за РАЗВИТИЕТО на АКАДЕМИЧНИЯ СЪСТАВ...
Автор: lik Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1269 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 28.11.2009 19:38


28.11.2009 г.
  събота

                                                                 Проект!
ЗАКОН за РАЗВИТИЕТО на АКАДЕМИЧНИЯ СЪСТАВ
                                              в
                    РЕПУБЛИКА  БЪЛГАРИЯ
/основни положения, анализ, предложения/

                      Глава първа
                  ОСНОВНИ ПОЛОЖЕНИЯ - /чл.чл. 1-6/             Според основните положения на ПРОЕКТОЗАКОНА в Република България ще има ДВЕ научни степени /"ДОКТОР" и "ХАБИЛИТИРАН ДОКТОР"/   и  ТРИ научни длъжности - асистент, доцент, професор. Понятието "научни звания" е изхвърлено от употреба.
                   ВАК повече НЯМА да съществува. Вместо цялата грамадна бюрократична система, включваща ПРЕЗИДИУМ на ВАК,  КОМИСИИ по научни направления  и СПЕЦИАЛИЗИРАНИ научни съвети по отделни науки или група науки, в ПРОЕКТОЗАКОНА се предлага една КОНТРОЛНА /респективно АПЕЛАТИВНА/  комисия в състав всичко на всичко от ТРИМА човека плюс СЕКРЕТАРИАТ към комисията. Мандатът на комисията е ТРИГОДИШЕН, но НЯМА никакви ограничения относно БРОЯ на мандатите за нейният председател и двамата членове.
                        Глава втора       ПРИДОБИВАНЕ на НАУЧНИ СТЕПЕНИ 
 "ДОКТОР" и "ХАБИЛИТИРАН ДОКТОР" - /чл.чл. 7-16/            Проектозаконът предвижда и ДВЕТЕ научни степени да се ПРИСЪЖДАТ от ВИСШИТЕ  УЧИЛИЩА,  БАН, Селскостопанската академия и другите самостоятелни научни организации. За научните степени "доктор" и "хабилитиран доктор" се издават ДИПЛОМИ. 
            Висшите училища и научните организации изпращат материалите по защитата на дисертация за получаване на научна степен в Контролната комисия заедно с тяхното публикуване в интернет. Контролната комисия следи единствено за спазване на ЗАКОННОСТТА при всяка една отделна процедура.
             Научната степен "ХАБИЛИТИРАН ДОКТОР" се  получава заедно с процедурата за заемане на академичната длъжност "ДОЦЕНТ".

                         Глава трета
ЗАЕМАНЕ на АКАДЕМИЧНИ ДЛЪЖНОСТИ - /чл. 17-31/
         Всички академични длъжности - АСИСТЕНТ, ДОЦЕНТ и ПРОФЕСОР - се заемат след конкурс във висшите училища и самостоятелните научни организации. 
           За да се яви един кандидат на конкурс за научната длъжност "АСИСТЕНТ", той трябва вече да е получил научната степен "ДОКТОР".
          В процеса на протичането на обявеният конкурс за научната длъжност "ДОЦЕНТ" се извършва ЗАЩИТА, като едновременно се получава научната степен "ХАБИЛИТИРАН ДОКТОР" и се заема научната длъжност "ДОЦЕНТ".

                        Глава пета
            КОНТРОЛ НА ПРОЦЕДУРИТЕ - /чл. 35-36/
           Контролът по законността на процедурите е възложен на Контролната комисия, която има право - при констатирани нарушения - да спре процедурите както за получаване на научна степен, така и за заемане на академична длъжност.
            Спирането на защитата или на обявения конкурс става с МОТИВИРАНО решение на комисията, като висшите училища и научните организации са длъжни в едномесечен срок да онстранят констатираните нарушения.
       Това са основните положения на проектозакона.
                            
                                            +
               АНАЛИЗ, КОМЕНТАРИ, ПРЕДЛОЖЕНИЯ
                 Трябва с пълно основание  да се констатира и признае, че проектозаконът се гради върху радикално нови, свежи, рационални идеи. Редица от тези идеи, доколкото ми е известно, стоят в основата на Правилника за развитие на академичния състав в Нов български университет.
                 В България обаче огромната част от университетите, а така също БАН и Селскостопанската академия, са държавни образователни и изследователски институции. Това е факт, който едва ли ще бъде променен в близките години.
                 Така че всеки нов закон, колкото и радикален да е той, трябва да съчетава и да изразява както интересите на висшите училища и академиите с работещите в тях преподаватели и учени-иследователи, така и общонационалните интереси, представлявани от държавата.  
                Досега действуващият закон за научните степени и научните звания предоставя целият процес по развитието на научните и преподавателските кадри в ръцете на държавата. 
               Всичко е под егидата на ВАК - една огромна ТРИСТЕПЕННА институция, чиито най-висок връх, нейният ПРЕЗИДИУМ, се назначава със заповед на Председателя на Министерския съвет. Ролята на университетските катедри и научните секции към институтите на БАН приключва с така наречената "вътрешна защита" и "вътрешен избор", т.е.  с обсъждане и  приемане на дисертацията  или хабилитационните трудове и решение за внасянето им в Специализираните научни съвети за откриване на същинската процедура.   От този момент нататък АБСОЛЮТНО НИЩО НЕ ЗАВИСИ нито от БАН, нито от Университетите - решават държавно оторизирани органи.
                Проектозаконът радикално премахва институцията ВАК.  От ЕДНАТА КРАЙНОСТ директно се прехвърляме в ДРУГАТА КРАЙНОСТ - сега вече всичко е в ръцете на висшите училища, БАН и самостоятелните научни организации. На мястото на ВАК  се поставя една ТРИЧЛЕННА контролна комисия, която притежава пълномощия единствено спрямо спазването на законността на процедурите, но няма никакви права  относно НАУЧНИТЕ КАЧЕСТВА на дисертациите и хабиритационните трудове.         
                   Не подлежи на никакво съмнение, че ВАК в своя сегашен структурен вид и в сегашните си функции, трябва категорично да се премахне.
                 НО НЕ Е ЛИ ПРЕКАЛЕНО РИСКОВО ХВЪРЛЯНЕТО  НА ПРОЕКТОЗАКОНА В ДРУГАТА КРАЙНОСТ ЧРЕЗ ПРЕДОСТАВЯНЕТО НА ВСИЧКИ ПРАВА  ПО РАЗВИТИЕТО  НА АКАДЕМИЧНИЯ СЪСТАВ В РЪЦЕТЕ НА УНИВЕРСИТЕТИТЕ,  БАН  И  ДРУГИТЕ НАУЧНИ ОРГАНИЗАЦИИ?
                    Аз отговарям положително на този въпрос; намирам, че рискът е не само прекалено висок, но дори прекалено недопустим!
                  ЗАЩО РИСКЪТ Е ПРЕКАЛЕНО ВИСОК И НЕДОПУСТИМ?      /следва..../ 



Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: lik
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1261073
Постинги: 588
Коментари: 431
Гласове: 6310
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол