Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.10.2009 14:54 - МАКЕДОНИЯ - БЛЕНУВАНА, КЪРВАВА, НЕСБЪДНАТА БЪЛГАРСКА МЕЧТА...
Автор: lik Категория: Лични дневници   
Прочетен: 998 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 15.10.2009 16:20


13.10.2009 г.
вторник
 МАКЕДОНИЯ - БЛЕНУВАНА, КЪРВАВА, НЕСБЪДНАТА
                  БЪЛГАРСКА МЕЧТА...

      Като географско понятие територията, носеща името Македония,  на юг стига до  Егейско море и река Бистрица, на запад нейната граница минава край Охридското езеро и по върховете на граничните с Албания планини Кораб и Пинд; на север граничи с планините Шар, Осогово и Рила, а на изток с Родопските планини и река Места.
          В посочените географски граници тя не се различава особено съществено като пространство от държавата на Филип втори, бащата на Александър Македонски. Както местното население, така и съседните народи от древността назовават тази област с името Македония, като нейните географски и традиционни граници са доста точно фиксирони от редица всепризнати учени.
           Пак в посочените граници географската област Македония заема територия от 66 хиляди квадратни километра, а през 1912 година на тази територия живеят към два милиона и петстотин хиляди души - около 240.000 гърци, около 1.200.000 българи, около 500.000 турци, около 160.000 албанци, около 80.000 аромъни, около 90.000 евреи и около 50.000 разни...
             Не съществува нито един държавен документ или сериозно изследване, в които броят на хората от български етнос да е под 50% от общият брой на всички живеещи в Македония.
               Така е до избухването на Балканската война през есента на 1912 година, когато цялата географска област  Македония с нейното преобладаващо българско население принадлежи към Османската империя.
              Българският национален дух и българската войска преживяват своя триумф през Балканската война  срещу Турция, водена от съюзените държави България, Гърция, Сърбия и Черна гора. Но преживяват и своята най-голяма трагедия след унизителният погром в кратката междусъюзническа война.
              И какъв е крайният резултат?
              Македония е поделена на три части между Гърция, получила над 30.000 квадратни километра македонска територия; Сърбия, получила около 25.000 квадратни километра и България, получила ... 7.000 /седем хиляди/ квадратни километра от територията на Македония...
              Българският възрожденски идеал за цялостно национално обединение претърпя ужасна катастрофа.
              Главната лична вина за това е на цар Фердинанд, концентрирал първо цялата ни армия за завладяване на бълнуваният от него Константинопол, докато сърбите и гърците окупирали Македония, а после издал заповедта части на българската армия ПЪРВИ да нападнат воиските на Гърция и Сърбия...
                Всички критици на Фердинанд обективно и напълно справедливо го обвиняват, че неговата държавно-политическа стратегия за воденето на Балканската война е напълно погрешна. 
              Той пожертвувал тогавашното настояще и бъдещето на България заради своята мечта за възраждането на Византия като българско царство. 
            Фердинанд не можал да превърне Цариград отново в християнски Константинопол, но затова пък се оказал  в положение, че истинската национална цел на България - Македония, е окупирана от Гърция и Сърбия.
               Попаднал в сложна, критично-противоречива и  никак непредвидена от него ситуация, цар Фердинад  направил втората си фатална грешка,  като - без знанието на правителството -  заповядал устно  на главнокомандуващия генерал Михаил Савов части на българската воиска да нападнат сърбите и гърците.  
               Като заповядал ПЪРВИЯТ УДАР срещу  съюзниците си, Фердинанд неизбежно предизвикал всеобщи антипатии в цяла Европа.  
                Испанският крал Алфонсо например пише следните думи до френския посланик в България Палеолог, който минавал за личен приятел на Фердинанд:
                "Във Виена се видях и с Вашият августейши приятел  Фердинанд Български.
                   Какъв негодник!...
                   Истински негодник...
                   Не се поколебах да му кажа в очите  какво мисля за поведението му по време на Междусъюзническата война."



Гласувай:
2



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: lik
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1262449
Постинги: 588
Коментари: 431
Гласове: 6310
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол