Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.10.2009 18:08 - ИВАН КОСТОВ за ОТНОШЕНИЕТО на ДСБ към ГЕРБ
Автор: lik Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1576 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 07.10.2009 12:52


03.10.2009 г.
  събота
       ИВАН КОСТОВ и ДСБ за ГЕРБ...                 В своя политически доклад пред Шестото национално събрание на ДСБ Иван Костов казва следното:                       "Отношението ни към управляващите
Синята коалиция, в това число и ДСБ, подкрепиха убедено като част от мнозинството в 41-то Народно събрание съставянето на правителство на ГЕРБ – избора на министър-председателя, структурата и персоналния му състав. Мотивите за това решение бяха: волята на българските избиратели, общите ни ценности и принципи като партии от ЕНП, изпращането на БСП и ДПС в опозиция, ревизирането на делата им и заслужено наказание за виновните политици. С подкрепата, която дадохме, осигурихме възможност да бъдат постигнати многобройните съвпадащи цели в предизборните програми на двете формации и да бъдат изпълнени конкретни решения от Политическата програма на СК.
Нека отново подчертая, че решението за съставяне на правителство на малцинството беше изцяло на ГЕРБ. Ръководството на управляващата партия отклони всички наши предложения за изграждане на силна и стабилна управляваща коалиция. Това предизвика голямо разочарование у нашите избиратели. Разбира се, ние оценяваме като положително ликвидирането на абсолютно порочния модел на политически пазарлъци и делби на властта, наследен от Тройната коалиция. Веднага ще уточня, че в нашите предложения никога не сме настоявали за подобна коалиция. Ние предлагахме страната ни да се управлява от отговорен министър-председател, който да разполага с възможност да създаде, а впоследствие да обновява своя екип. Изрично подчертавахме, че сме напълно против парцелирането на изпълнителната власт.
СК и ДСБ бяхме напълно готови да участваме със своята експертиза и решения в изработването на правителствена управленска програма. Това не стана, поради нежеланието или неспособността на ГЕРБ да потърсят компетентна помощ. Ние запазваме готовността си да постигнем официално съгласие за парламентарно сътрудничество. На практика, в определена степен такова се осъществява, без обаче да е постигнато писмено споразумение.
При тези обстоятелства се засилва необходимостта да изпълняваме добре политическата си задача да бъдем гарант и коректив на управлението на ГЕРБ.
Ролята ни на гарант е преди всичко за възстановяване на европейското доверие и финансиране на страната. Искаме да гарантираме, въпреки че не участваме пряко в управлението, че ще започне война с мафията и корупцията. На първо място това трябва да стане в сектора за сигурност и в съдебната власт. Те са в изключително лошо състояние. Тук следва да посоча, че вследствие на поставено от съпредседателите на СК питане, министър-председателят започна действия за възстановяване на щетите, нанесени от Симеон Сакскобургготски на българските гори.
ДСБ и СК ще бъдем истински коректив за управлението на страната. Ще заемем критична, но и конструктивна позиция по отношение на промените в данъчните закони и Бюджета за 2010 г. В тази връзка, искам да информирам делегатите, че по наше предложение, политическото отношение към Закона за бюджета ще бъде изработено на общо заседание на ръководствата на партиите от СК. Очаквам така да бъде при изработването на всички важни за българските граждани държавни политики."
           В момента аз няма да коментирам позицията на Костов и ДСБ, но ще го направя допълнително или тук като продължение, или в отделна публикация.
                                     +
           Част от интервю на Костов:

"- Вие сега сте в един екип с Бойко Борисов?

- А това пък откъде дойде?!

- Не сте ли в един екип с г-н Борисов?


- Е, как да сме в един екип, ние не сме управляващи. Синята коалиция не е управляваща.

- Не сте управляващи, но “играете” в един отбор с премиера?!

- Като треньори ли играем, като рефери, като съдии, като публика? Как играем, като какво? Като фенове?! Не знам, ако приложим тези футболни термини… Да ви кажа откровено, аз не се виждам в отбора на Борисов. Това няма как да стане.

- Значи тази метафора не е точна?

- Е, има си хас!

- След колко време би се родил политически субект, който да е истинска противодействаща сила на ГЕРБ?

- А, не не… не знам…

- Значи ГЕРБ е много мощна и силна….

- Не е ясно колко е мощна и силна.. В България нищо не е толкова мощно и силно. Популисткият вот не е мощен и силен, той не е зрял. Мощен и силен е вотът в Германия. Това е мощен и силен вот, това е мощна и силна формация, която спечели в тежък сблъсък с опонента и то без популизъм, обещавайки истински. Това е сериозна сила. У нас няма такава. Да ме прощават, но ГЕРБ не отговоря на тази дефиниция."


Тагове:   отношението,


Гласувай:
1



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: lik
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1258287
Постинги: 588
Коментари: 431
Гласове: 6310
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол