Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.09.2009 19:01 - От КНЯЖЕСТВО БЪЛГАРИЯ към ЦАРСТВО БЪЛГАРИЯ
Автор: lik Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1002 Коментари: 0 Гласове:
1



22.09.2009 г.
вторник

                      От 
     КНЯЖЕСТВО БЪЛГАРИЯ
                     към 
          ЦАРСТВО  БЪЛГАРИЯ

            Било е така...
       На 12 септември 1908 година новото турско правителство дава в Цариград вечеря за всички дипломатически представители. Младотурците обаче високомерно и нагло не канят на вечерята българският представител. Официално нарушение на османския имперски държавен протокол няма, защото Княжество България е васално на султана, но оскърблението е голямо и  всеобщо възмутително.
        Българското правителство отправя протест и отзовава своя представител от Цариград.
        В същото това време Австро-Унгария решава, че е настъпил удобният за нея момент да анексира Босна и Херцеговина и да ги  отнеме окончателно от Османската империя.
        Пак в този период от време княз Фердинанд е в Будапеща и Виена, като в Будапеща той - заедно с княгиня Елеонора - е приет от император Франц Йосиф с изключителни жестове и почести, които се полагат на суверен.  В  Будапеща имал среща и с външния министър на империята барон Ерентал, който вероятно го е осведомил за предстоящите намерения на Австро-Унгария спрямо Босна и Херцеговина.
          От Будапеща княз Фердинанд заминава за Виена, където пристигнал да го чака за среща с него българският министър-председател Александър Малинов и  да получи инструкциите му за действия относно обявяването на българската независимост.  Фердинанд обаче не взел там своето решение, а изпратил Малинов за София и му наредил да чака инструкции телеграфически.
            След като ловувал няколко дена в Унгария, на 20 септември 1908 година Фердинанд  тайно се качил на Ориент-експреса за България. Влакът бил пълен и - какъв куриоз - той за втори път прекарал повечето време от своето пътуване в клозета, за да не бъде забелязван излишно от многото пътници. Със своето "клозетно пътуване" във влака той по-късно често се шегувал, включително пред английския  крал  Едуард, като завършвал шегата си с думите: "Пътуването в клозета е обратната страна на царствуването".
             В  Русчук, на Дунава, го посрещнал министър-председателят Александър Малинов и другите министри. Едва при това посрещане князът им казал, че от Русчук всички ще пътуват за Търново и на другия ден, 22 септември 1908 година, Княжество България ще бъде обявено за Царство  България, а той - за цар на българите.
              Между впрочем, царската корона, изработена от един бижутер в Мюнхен, била готова вече от цял месец...
                Фердинанд прочита прокламация в църквата "Св. Четиридесет мъченици" и "с гордост и благодарност" посреща молбата на председателя на Народното събрание да приеме титлата Цар на българите. 



Гласувай:
1



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: lik
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1258502
Постинги: 588
Коментари: 431
Гласове: 6310
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол