Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.09.2009 19:14 - БОЙКО БОРИСОВ - ЕДИНАДЕСЕТИЯТ МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ на РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ в ГОДИНИТЕ на ПРЕХОДА-- 4.
Автор: lik Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1724 Коментари: 1 Гласове:
0



02.09.2009 г.
   сряда

               Не сравнявайте Бойко Борисов
                           със
              Стефан  Стамболов!

           Тия дни дори министър Вежди Рашидов направи опит да сравни Бойко Борисов със Стефан Стамболов. Простено му е на Веждията, той е скулптор и кулутурен деятел от висок ранг, но не е историк. Правят го обаче дори историци, като още преди години пробваха това сравнение и по отношение на Иван Костов. За Костов ще се въздържа от коментар в момента, но за Бойко Борисов искам категорично да кажа, че той не бива да бъде сравняван със Стефан Стамболов. Бойко не само не печели от такова сравнение; то е прокобно невярно и неизгодно за него.
         Защото кой е всъщност Стефан Стамболов?
         Всеизвестно е, че той е оценяван  по напълно противоположни начини, част от които оценки аз вече публикувах по-рано.
        Тук ще препечатам откъс от книга на Велчо Т. Велчев, издадена през 1924 година. Авторът е роден през 1867 в Пазарджик, завършил е естествени науки в Женева, бил е гимназиален учител в Пловдив, след което през целият си дълъг живот /починал чак през 1957 г. на 90-годишна възраст/ се е занимавал с обществена и публицистична дейност.
        Книгата му, от която ще препечатам настоящият откъс, е озаглавена така: "Страници от  новата ни политическа история".София, 1924 г.

                                              +

           "Диктаторският режим на Стамболова се провали на 18 май 1894 г. след ожесточена борба, в която взеха участие против диктатора всички борчески елементи от разните обществени течения и среди, съединени под лозунга: възвръщането на легитимността в страната. С приемането оставката на Стамболова от княз Фердинанда на горната историческа дата се възвести тържеството на тоя лозунг и началото на нова ера в политическия живот на България - ерата на "свобода и законност".
             Падането на Стамболова се посрещна в цялата страна като второ освобождение на България. Голямото мнозинство от населението в градовете и селата още в първите дни се отдаде на радостта си, която изрази в шумни и продължителни манифестации. Тия манифестации бяха истински тържества, които наумяваха ако не по формата си, то по задушевния си характер народните тържества след Освобождението...
            Цели седмици след 18 май 1894 година като че ли беше спрял обикновеният делничен живот и като че ли в България беше настанал някакъв непрекъснат празник...
             През осемгодишния период на регентството и на Стамболовия правителствен режим  народът преживя най-тежките разочарования, видя покрусени най-хубавите си блянове за свобода и щастие, видя потъпкани най-съкровените си чувства. И беше помислил в тъжно смирение, че е попаднал под ново робство..."
             Дотук това е цитат от книгата на Велчо Велчев. Само да не си помисли някой, че Велчев е бил социалист...
           Но ще приведа цитат и от един абсолютно меродавен свидетел на Стамболовия режим, който се казва Тома Васильов и през цялото време на този режим, когато Стефан Стамболов едновременно е бил министър-председател и министър на вътрешните работи, Тома Васильо е бил най-напред Началник на административния отдел, а после Главен секретар на Министерството на вътрешните работи при министър Стефан Стамболов.

                             ТОМА ВАСИЛЬОВ:

        "Докато беше далеч от управлението, Стамболов проповядваше народовластие и поддържаше демократични възгледи. Щом обаче пое властта, в него настъпи радикална промяна.
           Той сложи тежка ръка върху всички клонове на управлението: Народно събрание, окръжни и градски съвети, кметства - всички бяха изпълнители на неговата политика. На тая политика служеха и дипломация , и правосъдие, и войска, и поща, и телеграф, и печат.
            Ония които му се противеха или които той намираше, че се изпречват на неговия път, бяха унищожени: едни затворени, други интернирани в затънтени краища, трети пропъдени в чужбина, четвърти зле сплашени, пети погубени."
               ПРИПОМНЯМ:
              Вторият цитат е от човек, който е бил на много високи  ръководни постове именно в Министерството на вътрешните работи, на което министър е самият Стефан Стамболов...
          Така че по-внимателно...
        Името на Бойко Борисов трябва да се държи далеч-далеч от името на диктатора Стефан Стамболов!   
 




Гласувай:
0



1. kentoff - Опа-а-а!
02.09.2009 19:35
Опа-а-а!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: lik
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1258495
Постинги: 588
Коментари: 431
Гласове: 6310
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол