Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.01.2009 08:11 - ИСТИНА и НЕИСТИНА. САМОЗАБЛУДА и ЗАБЛУЖДАВАНЕ на ДРУГИТЕ. ЛЪЖАТА...
Автор: lik Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2676 Коментари: 0 Гласове:
0



      17.09.2009 г.
           събота

                 ИСТИНА и  НЕИСТИНА.
САМОЗАБЛУДА и ЗАБЛУЖДАВАНЕ на ДРУГИТЕ.
                                ЛЪЖАТА

               Истината  е  фундаментална  гносеологическа  категория, с която се определя  качеството и познавателната ценност на човешките знания.  Истинни  или  неистинни  могат  да  бъдат нашите  знания за света, а не самият свят като независим от степента на неговата познатост или непознатост.
               Значи така - съществува нещо, за което ние получаваме и притежаваме  определено количество знания. В началото изглеждало естествено и логично да се допусне и предположи, че  между  нашите знания  за  нещата  и  самите неща няма  /поне/ съществена  разлика,  т.е. нещата са такива, каквито са те в нашите знания за тях.
                  Тази първоначална гносеологическа позиция може да изглежда наивистична,  но спрямо сетивно получените знания в началото тя не можела да бъде друга. Да,  ще настъпи  момент,  в който субектът на познанието ще  се натъкне на  факта, че нещата не са такива, каквито му ги представят неговите собствени сетива.
                   Не  може  обаче  да  се започне  нито с критична  рефлексия, нито даже  просто със  скептицизъм  към  сетивата  и  към  знанията, които човекът получава чрез тях. Практическият живот на човека му е налагал той да приема  тъждеството  между нещата и сетивните си знания  за  тях дотогава, докато  не се натъкне на  различия,  които не могат да бъдат преодоляни в рамките на самото сетивно познание.
                    Аз  виждам, че в рамката на моя прозорец се побира цялата планина  Витоша. И  тази гледка  никак  не  ме смущава до момента, в който не ми хрумне да направя  заключението, че по размер планината Витоша е по-малка от размерите на моя прозорец. 
                    Сетивно  ли  е познанието  за количествените съотношения между нещата?  Моите  очи  ли  ми дават  знанието, че планината Витоша е по-малка от моя прозорец, или това е съотношение, което  нито се поражда, нито директно произтича от сетивните данни на зрителните ми възприятия? /следва.../    



Тагове:   НЕИСТИНА,


Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: lik
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1261708
Постинги: 588
Коментари: 431
Гласове: 6310
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол