Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.04.2018 02:26 - Вигенин за ареста на Десислава Иванчева: Ако беше убила човек, нямаше да я унижават така
Автор: reader Категория: Новини   
Прочетен: 739 Коментари: 2 Гласове:
2

Последна промяна: 19.04.2018 02:37

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Намирам днешната акция за тежък провал на Комисията за противодействие на корупцията. Не че съм изненадан - планиран като агенция за ПР и политически поръчки, този Франкенщайн на ГЕРБ никога няма да ни доведе до смислените резултати, от които България отчаяно се нуждае. image

 Кристиан Вигенин, Фейсбук:

Не знам дали си дават сметка колко жалки са организаторите на днешното (17.04 .2018- бел.ред.) цирково зрелище с Десислава Иванчева.

От сега виждам осъдителна присъда на България в Страсбург.

Ако беше убила човек, нямаше да я унижават по този начин.

Когато заваля, се оказа, че не е нужно да я държат права с белезници на кръстовището. А защо го направиха преди това?

Помните ли прокурора Роман Василев, който нахлу с камера и се нахвърли срещу бившия военен министър Николай Цонев с думите:

"Господин Цонев, ще бъдете обвинен в престъпление корупционно. Тъй като сте си абсолютен престъпник, колеги, като всеки един престъпник, както трябва - долу на земята."

Цонев беше оправдан напълно, но унижението остана.

Иванчева може и да се окаже виновна, но подобно публично унижение е недопустимо.

Прилича на отмъщение.

Намирам днешната акция за тежък провал на Комисията за противодействие на корупцията.

Не че съм изненадан - планиран като агенция за ПР и политически поръчки, този Франкенщайн на ГЕРБ никога няма да ни доведе до смислените резултати, от които България отчаяно се нуждае.

 

 

Акция "Абсолютен престъпник" преживя втора младост Арестуваната кметица Иванчева не взе кашона с парите, но по ръцете й има следи от тях. Светна като коледна елха, обяви прокуратурата Вместо да дадат обяснение за непремерените си действия и унизителния показен арест на кмета на столичния жк "Младост" Десислава Иванчева и заместничката й, шефовете на спецпрокуратурата и комисията за борба с корупцията го удариха на хвалби и пикантни коментари за личния живот на Иванчева.

Шефът на спецпрокуратурата Иван Гешев и началникът на новата антикорупционна комисия (КПКОНПИ) Пламен Георгиев, който наскоро се закани, че ще хваща "хора с пари", цинично отхвърлиха критиките за драстично нарушение на правата на арестуваната Иванчева и заместничката й Биляна Петрова. Двете жени бяха държани над 6 часа на централно софийско кръстовище с белезници на ръцете и без адвокати, а до 4 ч. сутринта са били държани на разпит. 

Според разследващите така било по НПК. "Ако бяхме я преместили някъде, тя пак ще твърди, че някой й ги е сложил тези пари. В колата има кашон на задната седалка. Ако бяхме я отстранили да не присъства - каквато възможност имахме, пак щяхте да ни обвините в пиар акция, а ние се борим за правата на хората! Пак щяха да кажат, че те са много добри, че има конспирация и щеше да се намеси Световният еврейски конгрес...", заяви Гешев. Само външният министър Екатерина Захариева прояви чувствителност по повод ареста: "Малко се премина границата."

Прокурорът продължи абсурдното си поведение от предишния ден, когато заяви на присъстващите на ареста журналисти: "Вие не виждате нищо в момента. Това е мираж." Той отказа да назове името на третия арестуван с аргумента, че не бил казал имената на двете задържани. Би Ти Ви обаче цитира прокуратурата, че става дума за бившия кмет на "Младост" от ГЕРБ Петко Дюлгеров. По време на неговото управление имаше много сигнали за корупция и ГЕРБ свали доверието си от него. 

Гешев потвърди изтеклата преди ден информация, че в колата на кмета са намерени 56 хил. евро, а у посредника - още 14 хил. евро. "Това е най-голямата сума, която някога е задържана", обобщи Гешев. Тримата ще бъдат обвинени за подкуп в особено големи размери. "Всички светнаха като коледни елхи", не скри задоволството си Гешев - при проверката по ръцете на Иванчева и Петрова били открити следи от белязаните пари. 

Прокуратурата разказа история за подкуп, поискан от строителен инвеститор, който имал разрешения да вдига сгради на общо четири терена. Още от юни м.г. Иванчева била задължена да финализира разрешителната процедура с издаване на формално съобщение за една от бъдещите сгради до всички заинтересовани. Тя обаче не го направила и забавила преписката. Затова инвеститорът се оплакал на Столичния общински съвет и главния архитект Здравко Здравков. След това посредници се свързали с бизнесмена, обяснили му, че Иванчева е много ядосана от действията му и преписката щяла още да се забави. После му било заявено, че трябва да си плати по 20 евро на кв. м, за да се решат проблемите. Първоначално сумата била 500 хил. евро (според Гешев), 1.1 млн. евро (според Георгиев), но след "преговори" била намалена наполовина. "Фиксираните" 20 евро останали само за първата сграда, а за останалите три била направена отстъпка заради "количество", обясниха от прокуратурата. Ставало дума за постройки с обща разгърната площ над 49 хил. кв. м. 

"Човек, който дълги години е живял в чужбина и няма нагласата и манталитета и поведението на някои наши характерни български особености, не възприема начини за решаване на проблемите с пари под масата. Този човек е със съвсем различно мислене, европейско мислене в добрия смисъл на тази дума", описа инвеститора Гешев. 

"Правата на Иванчева и Петрова не са нарушени", смята той. "Седяха с белезници, защото след това, когато бяха въведени в спортното министерство, с тях продължиха да се извършват действия - личен обиск плюс освидетелстване, т.е. да видим дали ще светнат. Светнаха всичките. Т.е. няма как да ми бъде обяснявано, че някой подхвърлил в колата нещо си. След като го е подхвърлил, защо са го пипали ?!", обясни Гешев и даде пример с арестант, който се хвърлил в калта и успял да изтрие от ръцете си веществото, с което били белязани парите.

Според версията на прокуратурата парите са предадени на Иванчева от посредника в кафене в градинката на "Кристал". Преди това той имал среща в кафене на "Раковски" и "Гурко", за да вземе парите. Мъжът е взел за себе 14 хил. евро и е бил арестуван в района на Народния театър, веднага след като Иванчева и Петрова си тръгнали. Още на място той заявил, че е готов да съдейства, обясни Гешев. След това доброволно изписал 4 листа с обяснения. Написаното нямало стойност на доказателство, но след като искал да пише, прокурорите не го спрели. 

Екипите на КОНПИ и прокуратурата тръгнали след колата, шофирана от Иванчева. Тя минала по ул. "Славянска" и направила десен завой по бул. "Васил Левски". Тогава било решено да се пристъпи към арест, защото имало опасност да "изпуснат парите". "Дори да я проследим до Околовръстното, каква е гаранцията, че няма да загубим парите? Че няма да влезне в банка и да ги внесе? Това е трафикът в София, вие как мислите, че някой се следи? Аз да не съм й сложил джипиес и да я следя със спътник ?!", оправда се Гешев за ареста на ключовото кръстовище. 

Пламен Георгиев обяви, че Иванчева е изнудвала "чисто по житейски" инвеститори, като е искала от тях да облагородяват квартала с пейки, градинки и подобни, преди да им даде разрешително да строят. Това впрочем е дългогодишна практика на Столичната община, откакто ГЕРБ я управлява, но никой досега не я е намерил за корупционна. Според прокуратурата Иванчева е принуждавала и други лица нерегламентирано да правят дарения под формата на изграждането на детски площадки, поставянето на пейки, осветителни тела и всичко това се е случвало през една и съща фирма.

Йорданка Фандъкова панически се разграничи от арестуваните, които малко преди получаването на кашона с парите и ареста са били в кметството за среща със зам.-кметовете Евгени Крусев и Ралица Стоянова. "Искам категорично да кажа, че нито съм имала планирана среща с г-жа Иванчева, нито съм провеждала. Да, тя е била в Столичната община по работа, често се случва това", каза Фандъкова. Разследващите обясниха, че срещата е била документирана, но няма да кажат с кого е била. Общо 20 срещи на Иванчева са били записани със СРС-та. 

Главният архитект на София Здравко Здравков заяви пред "Медиапул", че в "Младост" са се бавили преписки умишлено. "Многократно жалби е имало от всички инвеститори, които си внасяха преписките при нас - впоследствие примерно обявяването на разрешение за строеж умишлено се бавеше. Бавеха се и документи за разрешение за извозване на строителни отпадъци, които се издават от района", посочи той.



ШИЗОФРЕНИЯ

Разследващите не успяха да дадат смислени отговори на куп въпроси. Гешев например обяви, че при предаването на парите, които са били в кашон, Иванчева не ги е пипала. Кашонът бил взет от Петрова. Неясно как обаче след това следи имало по ръцете и на двете жени. Колата е служебна и се е ползвала от много хора, обясни пред Нова телевизия адвокатът на Петрова Ирен Савова. Тя била отключена през цялото време, докато е била на паркинга на Столичната община. 

Гешев описа "стахановските" усилия на подчинените си: През последните 20 дни, докато се чакало предаването на подкупа, повечето хора от екипа почти не се прибирали вкъщи. По следенето и арестуването на Иванчева са работили цели 100 души. Те давали денонощни дежурства. В същото време Иванчева никак не бързала да си прибере подкупа. Колебанията й през последните 20 дни бяха обяснени цинично с това, че имала "бурен нощен живот". 

Тя хем бе определена като много предпазлива и се пази дори да говори за пари с най-близките си, но изведнъж се съгласила да вземе 70 хил. евро на ръка в центъра на София. На въпрос как се е случила подобна метаморфоза, Гешев обясни, че не знае, но "70 хил. евро са много пари". 

Друга странност е, че хем не са знаели къде ще я арестуват, хем МВР пратило на място химик и фотограф, а бившият депутат от ГЕРБ Антон Тодоров се озовал на мястото в качеството "на кибик", по думите на Гешев.
image
СНИМКА: БГНЕС Държавните институции в действие: Гешев, заобиколен от служители на антикорупционната комисия.
image
СНИМКА: БГНЕС Мистериозна служителка на антикорупционната комисия (вдясно) държа цял ден Иванчева с белезници, за да не вземела да си изтрие следите от химикала, с който са белязани парите.
  Иван Гешев открадна шоуто на Пламен Георгиев. СНИМКА: ИЛИЯНА КИРИЛОВА
image
 Иван Гешев открадна шоуто на Пламен Георгиев.


  Гражданите плащат солени обезщетения за всяко фиаско ИВАН ПЕТРОВ Показният арест на кмета носи белези на поръчкова акция и няма нищо общо с правото, заяви по БНР адвокат Николай Хаджигенов. "Това няма нищо общо с правото, това е брутална свинщина. Ей така не се хваща подкуп. Подкуп се хваща, когато даващият дава на вземащия, а не парите са в багажника, гони се в центъра на София... Определени, проправителствени медии, известени предварително, чакат на място с наточени камери. Дори да е възможно да има престъпление, по начина, по който "го предотвратиха", това престъпление вече не съществува", каза той.

Две подобни показни акции завършиха с фиаско, за което данъкоплатците ще платят прескъпо. Преди дни Софийският апелативен съд увеличи на 100 хил. лв. обезщетението за неимуществени вреди на бившия военен министър Николай Цонев. Прокуратурата трябва да плати на Цонев и 8400 лв. за имуществени вреди, както и още 3816 лв. лихви върху държаната му гаранция от 15 хил. лв. Върховният съд прие, че Цонев, Петър Сантиров и Тенчо Попов са невинни по делото за корупция, в което бяха зрелищно арестувани на 1 април 2010 г. При ареста си Цонев бе заставен да коленичи от тогавашния зам. градски прокурор Роман Василев с думите: "Тъй като сте си абсолютен престъпник, колеги, като всеки един престъпник, както трябва - долу на земята". 

Сантиров на първа инстанция получи рекордното обезщетение от 300 хил. лв. плюс 40 хил. лв. за имуществени вреди. Тенчо Попов осъди България в Страсбург за 14 000 евро.

През декември спецпрокуратурата гръмна и друга "бомба" - обяви, че е арестувала лекари, шефове на болници, аптекари и сириец със склад на едро, които били престъпна група за износ на лекарства. Въпреки че това не е престъпление, спецпрокурорът Гешев твърдеше, че става дума за "голям удар" срещу мафията с лекарствата. За ръководител спецпрокуратурата посочи сириеца. Останалите шестима обвиняеми били "известни столични дедесари". До момента по случая няма никакво развитие, а вътрешният министър Валентин Радев чистосърдечно призна, че става дума за "кампания" по заповед на премиера Бойко Борисов, в която трудно се ориентира дори здравният министър. Гешев добави, че акцията била продължение на политиката на кабинета "и поставените задачи от г-н Цацаров".   Кой протестира срещу Десислава Иванчева Няколко инвеститори водят публична битка с кмета на "Младост" Десислава Иванчева заради спирането на строежите в района. В началото на миналата година част от тях подадоха и жалби срещу бавенето на обектите им.



Изабела Сярова

Нейният строеж - офис сграда, е до бл. 64 в "Младост 1" и спирането му даже я накара да направи гладна стачка пред общината. Иванчева отказва да разреши проекта, тъй като основите му били изкопани с 29 см по-дълбоко от разрешеното. Това Иванчева е установила с помощта на частна фирма, която обаче наела без конкурс. В Комисията по градоустройство и архитектура, където м.г. имаше специално изслушване на недоволните бизнесмени, експертите отхвърлиха съображенията на кметицата и й препоръчаха да пусне обекта. Миналото лято Сярова обяви, че завежда жалба срещу общината за пропуснати ползи в размер на 1 027 263 лв. Спорът минава през странни обрати - изненадващо на 19 юни 2017 г. Иванчева разрешава на Сярова да строи, но не отменя старото си нареждане, с което й забранява същото.



Димитър Логофетов и Христо Джампалски, "Булинв"



Тяхната инвестиция е в "Младост 4". Тук Иванчева бави преписката заради "висяща процедура по Закона за устройство на територията", без да е ясно какво точно има предвид. Разрешението за строеж на "Булинв" е от 2012 г., а теренът - 5000 кв. м в "Младост 4". За този терен три пъти в последните години направление "Архитектура и градоустройство" е отказвало да издаде разрешение за строеж. "Чакам районната администрация да си влезе в обувките и да поеме отговорност дали този блок трябва да се строи или не, защото има възражение от съседния блок", коментира главният архитект на София Здравко Здравков, като няколко пъти укори Иванчева за това, че изпратените към нея преписки се бавят.

С тези инвеститори е и последният конфликт, в който се забърка Иванчева преди задържането. В края на март тя подаде сигнал до прокуратурата със съмнения за фалшификация на документи за строителство. Преписката е за строеж на 7-етажна сграда в частен имот с площ 1512 кв. м на ъгъла между ул. "Свето Преображение" и ул. "Д-р Атанас Москов" в жк "Младост 3". Планирано е да има 39 апартаменти и ателиета и 4 магазина. Възложители са Логофетов и Джампалски. Мистериозната история така и потъна, без да се разбере нещо повече за нея.



DLD Invest

Фирмата притежава парцел в "Младост 4" и иска да строи, но също не може да вземе разрешително за строеж, след като при поставянето на ограда на имота миналото лято започва протест на хора от съседните блокове. По думите на Димитър Владимиров пред в. "Капитал" нормалният инвестиционен цикъл е проектирането да продължи около два месеца, а до четвъртия вече да е в процедура за разрешение за строеж. Компанията имаше намерение да инвестира в проекта 10 млн. лв.



Иван Михайлов

На сайта на община "Младост" е публикувана жалба "относно пасивна реакция на кмета на район "Младост" спрямо инвестиционни намерения за сграда". Тя е от Иван Михайлов и е заведена на 18 ноември 2017 г. в общината, като чрез нея трябва да стигне до Административен съд-София. В жалбата Михайлов не дава подробности за обекта, който не му дават да строи - споменава, че е сграда с обществено-обслужваща функция и средно застрояване, но изтъква, че му е неудобно да се обръща към административните съдии за подобен проблем. "Аз самият живея дълги години извън страната, желая да се върна тук, в моята родна страна, да инвестирам и да развивам бизнес, но как да се върне тук човек, при положение че среща такова грандиозно неразбиране от административните органи", пише в жалбата Михайлов. "Сега" не я откри в архива на Административен съд-София.
image
СНИМКА: "СЕГА" Инвеститорката Сярова на едно от публичните обсъждания на проекти в "Младост", на което се оплака, че й е искан подкуп. Иванчева е зад нея.
 

Значи прословутият кашон с еврата е пренесен от градинката на "Кристал" до паркинга на Столична община посред бял ден и 100 парчета следящи денонощно госпожата са чакали на пусия пред Спортната палата за да й обискират колата! Гении! image
Ako действията на 100 души и подготвената предварително пиар акция водят до такива плачевни резултати, можем ли да очакваме от тези хора да хващат истински престъпници??? image

Друга странност е, че хем не са знаели къде ще я арестуват, хем МВР пратило на място химик и фотограф, а бившият депутат от ГЕРБ Антон Тодоров се озовал на мястото в качеството "на кибик", по думите на Гешев.

Не познавам Иванчева, но жената не беше притеснена, а силно възмутена. Не приличаше на изловен престъпник, още по-малко на "абсолютен".  



Гласувай:
3



1. reader - Какво не беше наред в ареста на жената кмет
19.04.2018 02:30
Второ. Как може да държат жените само с белезници четири часа на улицата? Толкова ли не можахте да се сетите за чували на главите, пранги на краката и бой с бухалки? Можехте поне да ги простреляте в краката. Толкова ли ви се свидят куршумите?
Емил Йотовски, Фейсбук:

Какво не беше наред вчера в ареста на жената кмет:

Първо, липсваше ми още полиция.

Не могат само тридесет полицая да арестуват две жени. Можеха да дойдат сто, а най-добре триста.

И какво е това - само осем коли? Къде е мощта на антикорупцията? Можеха поне един бронетранспортьор да докарат. Хеликоптер нещо...

Второ. Как може да държат жените само с белезници четири часа на улицата?

Толкова ли не можахте да се сетите за чували на главите, пранги на краката и бой с бухалки? Можехте поне да ги простреляте в краката. Толкова ли ви се свидят куршумите?

Трето. Как така 70 бона в кашон? Ама не ви ли е срам?

Можеха да бъдат намерени в труп на прасе или още по-добре в труп на бездомно куче. Така и защитниците на животните щяха да имат отношение.

Четвърто. Липсваше цигански оркестър, който да свири затворнически песни. Никога не подценявайте музикалния фон.

Пето. Къде бяха репортерите които да питат "как се чувствате?" Ама, това не е професионално! Ало, телевизиите?

Шесто. Можеше да се издигне предварително бесилка в градинката отсреща. Толкова ли е скъпо?

Седмо. Полицаите броят парите на асфалта. Е, не помислихте ли за маса, столове и поне една машина за броене на пари? Ами как искате полицията да си върши нормално работата при тези условия?

Осмо и последно. Крайно време е някой презер*атив да даде интервю, как това е законно, демократично, логично, и европейско.

Опа... това последното вече го правят. Извинявам се.

цитирай
2. apostapostoloff - Бах ти и фермана!
19.04.2018 05:53
И защо? Защото някаква дрисла взела рушвет.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reader
Категория: Новини
Прочетен: 4085531
Постинги: 2594
Коментари: 2696
Гласове: 2012
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930