Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.07.2018 08:21 - ОТКРИТО ПИСМО до ПРЕЗИДЕНТ Радев......
Автор: lik Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2010 Коментари: 2 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 ОТКРИТО ПИСМО

От Здравко Дунов, доктор по философия и доктор на философските науки, академичен изследовател по ФИЛОСОФИЯ на ИСТОРИЯТА, ДЪРЖАВАТА, ПОЛИТИКАТА и ПРАВОТО
По повод на едно друго
ОТКРИТО ПИСМО
До ПРЕЗИДЕНТ РАДЕВ,
МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ БОРИСОВ,
ПРЕДСЕДАТЕЛ на НС КАРАЯНЧЕВА,
МИНИСТЪР НА МВнР ЗАХАРИЕВА

Двадесет и един известни общественици, учени, академици и професори предупреждават в открито писмо до първите ръководители на държавата, че името "Северна Македония" може да отвори вратата за утрешни претенции към България.
Под него са подписите на Ангел Симеонов, Проф. Валери Стефанов, Проф. Иван Маразов, Иван Гранитски, Боян Ангелов, Акад. Константин Косев, Акад. Георги Марков, Акад. Васил Гюзелев, Акад. Антон Дончев, Емил Стойчев, Акад. Крум Дамянов, Проф Андрей Пантев, Димитър Томов, Акад. Иван Радев, Акад. Стефан Воденичаров, Проф. Стефан Карастоянов, Проф. Огнян Герджиков, Акад. Благовест Сендов, Проф. Георги Костов, Проф. Валентин Старчев, Петър Андасаров.
И какво твърдят тези общественици, учени, професори, академици?
ТВЪРДЯТ СЛЕДНОТО:
„Приетото название Северна Македония е очевидно некоретно по отношение на България и българските интереси. Според така приетия принцип на назоваване, българската Пиринска Македония също попада в обхвата на определението „Северна“. Дали това определение няма да се окаже днес и в бъдеще поредното основание за претенции, полемики и идентификационни кризи?

На фона на така очертаните политически събития настояваме българската държава да заеме прозорлива и активна позиция. Да се произнесе ясно за същината и обхвата на постигнатите договаряния.

Бившата югославска република Македония може да има свой път към Европа и ние не искаме да заставаме като препятствие на него. Но добре знаем, че днешните конюнктурни решения лесно могат да се превърнат в източник на утрешни беди.

С приемане на името Северна Македония географията рязко зачертава историята. Тя отваря път за нови измислици и политически спекулации. Твърдението, че се сбъдва „вековното желание на македонския народ да говори на македонски език” е ясно потвърждение за това какво предстои.

Затова очакваме да видим държавнически дела, които отстояват ясно и еднозначно българските национални интереси.

Настояваме за избор на ново име на съседната балканска държава, което да е коректно спрямо историческите обстоятелства и съвременните политически реалности.

Който предава миналото и продава настоящето, зачертава бъдещето си.“

Значи така – едва приключи тежкият и продължителен спор между Гърция и Македония, сега спорът трябвало да го започне България.
И защо да го започне?
Ами затова, защото в географското понятие Северна Македония МОЖЕЛО да бъде включвана и географската област Пиринска Македония. А щом се ПРЕДПОЛАГА така, то държавата Северна Македония МОЖЕЛА някой ден да каже – искаме в нашите ДЪРЖАВНИ граници да бъде включена и територията на българската Пиринска Македония.
Това ДОПУСКАНЕ на вероятна бъдеща агресивност от страна на държавата Северна Македония е по принцип НЕДОПУСТИМО при положение, че предстои нейното приемане в НАТО и в ЕС, но аз бих искал да се концентрирам върху други, по-важни аспекти от съдържанието на Отвореното писмо на тази зле представена група от общсетвеници, учени, академици, професори....
1. За състава на групата. 
Макар имената на всички подписали писмото да са действително популярни, твърде малка част от тях професионално разбират нещо от същността на проблемите, поставени в писмото. Затова са се и САМОнарекли ОБЩЕСТВЕНИЦИ, понеже в този термин всеки може да бъде включен.
2. За кого е предназначено писмото, кой е неговият действителен адресат? Като адресати освен Президента са посочени Председателят на Народното събрание, Министър-председателят, Министъра на външните работи. Но това посочване в действителност е фиктивно, даже направо лицемерно. Истинският адресат на писмото е един единствен човек и това е Президент Румен Радев. Този факт директно пролича и в неговата реч пред някаква конференция, в която реч съдържанието на писмото беше използувано като аргумент против успешното българско Европредседателство.
3. Сред имената на всички „общественици“, учени и прочие, подписали писмото, единствено академик Васил Гюзелев е действително историк-изследовател на Средновековна България. Напълно неясно е какво правят там имената на бившите председатели на БАН академиците Воденичаров и Сендов, защото те по никакъв разумен начин НЕ могат да минават за специалисти-експерти по проблемите.
4. Аз твърдя, че името „Северна Македония“ изобщо не е това, срещу което се противопоставят видните български „общественици“. Ами я си представете, че държавата се нарича само и просто „Македония“. Тогава? Това име на географска област ли е? И ако да - то Пиринска Македония не влиза ли вече с абсолютна сигурност в това общо име?
5. Видните български „общественици“ и прочие други учени прикриват съвършено други мотиви чрез своето противопоставяне на името „Северна Македония“. Те прикриват своите възгледи на ЕТНИЧЕСКИ НАЦИОНАЛИСТИ от 19-ия /деветнадесетия/ век. За тези етнически националисти самото съществуване на самостоятелна македонска държава /както и да се нарича тя/ е по принцип недопустимо. 
6. ЕТНИЧЕСКИТЕ националисти НЕ ПРИЗНАВАТ съществуването нито на македонска НАЦИЯ, нито на македонски ЕЗИК. Особено драстичен е проблемът с НЕпризнаването на македонската нация. Не само интелектуална, но и страшно вредна политическа ГЛУПОСТ е в началото на 21-ия /двадесет и първия/ век да НЕ РАЗБИРАШ, че понятието НАЦИЯ е абсолютно НЕРАЗДЕЛНО свързано с понятието ДЪРЖАВА, а НЕ с понятието ЕТНОС. Съществува ли македонска държава? Да, съществува! Следователно НАЦИЯТА, която е човешката субстанция на държавата, се нарича МАКЕДОНСКА НАЦИЯ. И толкоз! Всеки друг подход представлява израз на отживял времето си ЕТНИЧЕСКИ НАЦИОНАЛИЗЪМ, който все още наднича като вампир от подмолите на историята.




Гласувай:
6



1. nedovolen - Напълно споделям тълкуването на ...
05.07.2018 11:38
Напълно споделям тълкуването на писмото от вас.
Като учен как бихте тълкували следното.
Световните учени водят планетата към сигурна гибел.
С уважение, nedovolen.
цитирай
2. hater - Стига де. Всеки езиковед знае, че ...
05.07.2018 14:45
Стига де.Всеки езиковед знае, че македонски език няма.Това е български диалект
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: lik
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1258372
Постинги: 588
Коментари: 431
Гласове: 6310
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол