Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.11.2017 15:37 - ВОЙНА срещу ПРЕЗИДЕНТ РАДЕВ???
Автор: lik Категория: Лични дневници   
Прочетен: 527 Коментари: 1 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 ВОЙНА срещу ПРЕЗИДЕНТ РАДЕВ??? 
На 10 ноември 2017 г. Президент Радев е дал кабинетно интервю, което вечерта беше излъчено в телевизионното предаване „Панорама“. 
Нормално е българските граждани да очакват, че в интервю, дадено на тази дата, Президентът ще направи меродавни оценки и ще сподели собствени позиции по най-важните проблеми на българските граждани, българската нация и българската държава. 
Какво обаче видяхме и чухме в интервюто на Президент Радев? 
Видяхме образа и чухме думите на един настръхнал човек, който твърди, че срещу него се води война. 
Въпрос на журналиста:
„ - Вашият остър тон, в който говорите за битки, говорите за беквокали – какво ви носи това? Носи ви повече влияние или напротив – повече изолация? 
- Мисля - отговаря Президентът -, че моят тон е резултат на действителността. 
ВОЙНАТА срещу ПРЕЗИДЕНТСКАТА институция мобилизира често институциите. Виждате, че цяла парламентарна комисия бе употребена за очерняне на моето име. 
- Казвате „война срещу президентската институция“ – пак говорите за война. Т.е. вие в тази война в контраофанзива ли сте, ако използваме военните термини, или в офанзива?
-. Никога не съм я започвал, никога. Вие следите как се развиха събитията и може да си дадете ясна преценка.“ 
Водещият предаването журналист Бойко Василев НЕ намери за необходимо публично да сподели каква е неговата лична „ЯСНА ПРЕЦЕНКА“ за това, КОЙ сложи началото на войната между институциите, но аз тук ясно ще кажа, че началото беше положено именно от Президент Радев.
Беше положено с изцяло НЕОБОСНОВАНОТО и невярно твърдение на Президент Радев, че в България УПРАВЛЯВАЩИТЕ НЯМАТ ПОЛИТИЧЕСКА ВОЛЯ ЗА БОРБА И СПРАВЯНЕ С КОРУПЦИЯТА, особено по високите етажи на властта.
Президентското твърдение беше НЕвярно, но то беше съзнателно изречено с цел да бъде уязвено правителството на Бойко Борисов.
Именно това президентско твърдение предизвика реакцията на Цветан Цветанов, който предложи създаването на временна парламентарна комисия, която да провери начина, по който служебното правителство е приключило класирането на офертите за купуване на военните самолети.
Почувствувал се засегнат от създаването на временната парламентарна комисия, Президент Радев с очевидно раздразнение започна да говори за някакви лобисти, които били надделяли над военните експерти. Дори в настоящето си интервю той коментира комисията по следния НЕадекватен начин:
Въпрос на журналиста Бойко Василев:
„- Г-н Президент, какво рискувате, когато превръщате темата от предишния ви живот – бойните самолети, в основна тема на вашия президентски мандат?
Отговор на Президент Радев:
“-Това не е моя основна тема и не аз повдигам темата. Но както виждате, лобистите зачеркнаха труда на военните и върнаха проекта в начална точка. Погазиха по най-груб начин критериите, методиките, сроковете, процедурите, които сами бяха подписали в предишния си мандат. 
Използваха случая за ОЧЕРНЯНЕ на ПРЕЗИДЕНТСКАТА институция.
Правят го некомпетентно, но арогантно, с внушение, защото нямат никакви доказателлства.“
Та кой с кого воюва? Управляващите срещу Президента ИЛИ Президентът срещу управляващите?
И къде всъщност е мястото на Президента във властовите институции на българската държава?
Нима Президентът не принадлежи към УПРАВЛЯВАЩИТЕ в държавата?
Начинът, по който Президентът говори за управляващите показва, че той разбира и тълкува своето собствено място като намиращо се НАД управляващите или поне отрича всякаква своя принадлежност към тях. Именно това негово разбиране служи като легитимизация на постоянната му критика спрямо управляващите, сякаш той по никакъв начин действително НЕ принадлежи към тях.
За Президент Радев УПРАВЛЯВАЩИ са Правителството и подкрепящото го мнозинство в Народното събрание.
За себе си той отрежда ролята на ВЕРИФИКАТОР на ИСТИНАТА, която трябвало да се казва на управляващите тъкмо от него.
Въпрос на журналиста Бойко Василев:
„- Ако искате нещо сериозно да постигнете в българската политика, не се ли боите от институционална самота? Защото какво може да постигне президентът, ако е в спор с правителството?
Отговор на Президент Радев:
- Президентът има силно ОГРАНИЧЕНИ правомощия, но той може да отстоява винаги ИСТИНАТА, а тя е силно оръжие, дори когато я показват в медиите чак след криминалните хроники...Тъй че МОЯТА СИЛА е в заявявването на ИСТИНАТА и аз вярвам, че много българи ще застанат зад нея. Да речем антикорупцията, където всички очакваме ефективни мерки, но получаваме неефективно законодателство и беззъби органи.“
Както се вижда от думите му, Президент Радев тълкува собствените си правомощия като ОГРАНИЧЕНИ, само че това нежелано ограничаване никак не му пречи да излиза извън неговите граници. 
Той НЯМА право до изказва СТАНОВИЩА по законопроектите до момента, в който те НЕ бъдат приети от Народното събрание и не пристигнат в завършен вид при него за издаване на Указ или пък налагане на ВЕТО. Няма право, но като се вижда, изказва доста категорични оценъчни становища, които напълно съвпадат с позицията на госпожата- Лъжа Корнелия Нинова.
Направо отвратително впечатление създава начинът, по който Президент Радев говори за генерал професор Николай Петров. В интервюто си той абсолютно игнорира факта, че одитният доклад на неговото министерство на отбраната е опроверган както в становището на генерал професор Петров, така и в постановлението на военния прокурор.
Без да се спирам на твърде произволните му опити за разсъждения върху проектозаконите за борба с корупцията и за премахване на давността върху закононарушенията в процеса на приватизацията, бих завършил със следното обобщаващо заключение-извод от интервюто:
Господин Президентът Радев се възприема като държател на институционална позиция, която се намира НАД позицията на УПРАВЛЯВАЩИТЕ, поради което самият той въобще НЕ принадлежи към УПРАВЛЯВАЩИТЕ.
Но тъй като позицията му НАД управляващите го поставя в почти празно въздушно пространство, той настойчиво се стреми да придърпва към себе си правомощия по участие в създаването на властови органи, чрез които практически да оказва влияние и натиск върху УПРАВЛЯВАЩИТЕ.



Гласувай:
1



1. milady - чудесно продължение на моята Идея, Благодаря ви!! Юлия
15.11.2017 15:40
Както се вижда от думите му, Президент Радев тълкува собствените си правомощия като ОГРАНИЧЕНИ, само че това нежелано ограничаване никак не му пречи да излиза извън неговите граници.
Той НЯМА право до изказва СТАНОВИЩА по законопроектите до момента, в който те НЕ бъдат приети от Народното събрание и не пристигнат в завършен вид при него за издаване на Указ или пък налагане на ВЕТО. Няма право, но като се вижда, изказва доста категорични оценъчни становища, които напълно съвпадат с позицията на госпожата- Лъжа Корнелия Нинова.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: lik
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1265808
Постинги: 588
Коментари: 431
Гласове: 6310
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол