Още по темата

  • Т. Дончева: Медийният монопол си създаде партия
    30.01.2014

  • Цветан Василев: Президентът Плевнелиев защитава икономически интереси
    25.03.2013

  • Иво Прокопиев пред "Щандарт": България е фасадна демокрация
    16.09.2013

"Корупцията в България е основен проблем, но не между фирми, а между политици. Политиците в моята страна се мислят за всемогъщи и недосегаеми. Но това ще се промени рано или късно, а кризата ускорява този процес на промяна. Политическата система в България е на път да се промени много скоро".

Това заявява българският бизнесмен Цветан Василев в обширно интервю за германския вестник "Ханделсблат", публикувано днес. 

"В България имаме свободата да спорим публично за всичко. Не съм сигурен, че в много от западните страни тази свобода е така осезаема. Проблемът ни в България обаче е, че не намираме общи цели, за които да си струва да се борим политически", смята бизнесменът.

Конгломератът на Василев допринасял с над 10% за българския брутен вътрешен продукт, посочва изданието, цитирайки самия Василев.

"Ние, българите, не сме най-голямата заплаха. Европейските правила от десетилетия гласят, че това е съюз със свободно движение на хора, услуги и капитали, но в момента ЕС не е готов да приспособи рамковите условия на старите принципи. Това означава, че през изминалите години нещата са се объркали", посочва бизнесменът пред германското издание.

"Старите страни членки не бива да са изненадани след разширяването с нови страни от Югоизточна Европа, че българите напускат родината си. Това е нормално, при положение че заплатите в Западна Европа са десет пъти по-високи, отколкото в България и в Румъния", отбелязва той.

Западна Европа се страхува, когато става дума за имиграцията, защото трябва да се изправи срещу собствените си проблеми, казва Василев, изразявайки съмнение, че българските или румънските имигранти ще бъдат най-голямото предизвикателство за Европа.

"Ако България и Румъния получат толкова много средства, както Испания, Португалия и Гърция навремето, ще бъдат по-добре. За мен това неравно третиране на страните е несправедливо", казва още Василев.

"По мои изчисления, България не получава повече средства, отколкото плаща в хазната на ЕС. Моята теория е, че не може да се поддържа функционираща система, ако някои страни се разглеждат като "икономическа тежест. Сякаш тези различния в момента не се разрешават като проблем, а се "отглеждат". Това е най-голямата ми тревога", категоричен е той.

Любопитна подробност е, че от 2005 до 2007 г. издателска група "Ханделсблат" е собственик на 50% от "Икономедиа" АД на Иво Прокопиев, чийто публичен конфликт с Цветан Василев е добре известен.