Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.01.2017 17:45 - АРЕСТУВАНЕТО на АХМЕД ДОГАН
Автор: lik Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1533 Коментари: 3 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
  АХМЕД ДОГАН – ТОВА КОЕТО КРИЕ ... image От секретното дело на Доган в ДС -„Планът на генералите“  

Първа част

На 3 юни 1986 г. първият заместник началник на Шесто управление ДС ген.- майор Сава Джендов и началникът на Главно следствено управление–МВР  ген.- майор Костадин Коцалиев предлагат план, който предвижда провеждане на агентурно – оперативни мероприятия по реализацията (арестуване) на обектите на разработка  “Ренегати” и “Редактори”.

imageДвамата генерали предлагат Плана за одобрение, от двама още по-висши генерали в системата на МВР – зам. министърът на вътрешните работи и началник на Второ главно управление ДС ген.лейтенант Георги Аначков и началникът на страховитото Шесто управление ДС ген.- майор Антон Мусаков.

Генералският ранг на предлагащи и утвърждаващи – нещо,  което е изключение в практиката на МВР и ДС, говори достатъчно за сериозността на оперативните  разработки, която се водят.

Мероприятията в Плана предвиждат участието на генерали и висши офицери от Първо Главно Управление ДС, Второ Главно Управление ДС, Шесто управление ДС, оперативните служби Проследяване и Подслушване, както и началниците и висши офицери от Окръжни управления МВР Бургас, Варна, Пловдив, Толбухин, Силистра и др. Оперативни мероприятия се провеждат почти из цялата страна.

Лично Тодор Живков следи развитието на Възродителния процес, а има сериозна съпротива от българските турци и силна реакция от страна на Турция и Европа. 

Основната цел на генералският план е ликвидиране на разкритото нелегално – „Национално турско освободително движение в България” – ВТМКА.

Програмата на нелегалната организация призовава преименуваното население да се обединява за борба против Възродителния процес. Отправят обръщение към ходжите и учителите да съдействат за повдигане на мюсюлманството, за гласуване с празни бюлетини, като израз на несъгласие с промяната на имената и за изселване в Турция. Дейността й включва отпечатване и разпространяване на нелегални материали против Възродителния процес и подготовка за провеждане на терористични действия.

imageДългогодишният агент на ДС с четвърти поред псевдоним „Сава”, под името Меди Доганов е готвеният от елитния отдел V-ти „Нелегали” на ПГУ – ДС, за да бъде изведeн нелегално в чужбина, като основната цел първоначално е  била Турция, но Възродителния процес обърква плана.

Отдел V-ти и ръководството на ПГУ-ДС се спират на варианта извеждането на агента да стане в Англия. На Доган се извършва продължителна оперативна подготовка, която включва и отработване на неговото легендирано пребиваване в някои от университетите Кеймбридж или Оксфорд.

Въпреки дългогодишните многобройни проверки на агента с които той умело се справя, случайно от техническо мероприятие се разбира, че агента не само, че е преминал на турска страна, но е един от лидерите на нелегалната турска организация.

Ето едно от доказателствата:

На 22.05.1986 г. чрез проследяване се разбира, че обектът на разработката “Ренегати”- агент ”Сава” на ПГУ-ДС  (Ахмед Доган) е посетил лицата в гр. Банкя, които също са обект на разработване от ДС. От мероприятието „Родопи” (подслушване) се разбира, че Доган е предал материал свързан с дейността на нелегалната организация, на генералния консул в турското консулство в Пловдив.

Нищо не подозиращият млад философ – кандидат за нелегален разузнавач в чужбеня само след няколко месеца ще се озове в Националното следствие, а след това и в затвора.

Интерес представлява справката относно участието на агент „Сава“ – Меди Доганов в „противодържавни структури“, подписана от ръководителя на групата следователи, старши следовател майор Ангел Александров.

Това е следователят от тогавашния отдел ДС в Главно следствено управление на МВР, който разследва Доган и в резултат на това разследване той е осъден на 10 години лишаване от свобода, но ще излежи само три.

След 1989 г.Александров ще стане много близък с Ахмед Доган.

По изричното настояване на Доган,  през 2003 г. от ръководител на сектор в следствието Ангел Александров е избран за член на Висшия съдебен съвет (ВСС).

През следващата година отново със съдействието на Доган,  Александров става  директор на Националната следствена служба.

Александров е човекът, който изпълнявайки поръченията на Доган дава старт на бързото кариерно израстване на Делян Пеевски, 

Александров, като член на ВСС убеждава и другите членове да гласуват Пеевски да започне работа в Следствието, въпреки, че той не отговарял на изискванията за работа там.

Ангел Александров беше много приближен на ген. Коцалиев – последният комунистически началник на Главно следствено управление МВР, който му възлагаше да разследва най важните оперативни дела, като това срещу Доган, а също така и срещу следствени оперативни работници.

imageПриятелството между Ангел Александров и Ахмед Доган е толкова необикновено, колкото и съмнително. Затова не трябва да се изключва вероятността, срещата им в Следствието да е създала някаква особена близост. Поведението и на двамата говори за съществуването на някаква тайна и от там взаимна зависимост.

Известно е, че Александров, като член на ВСС  е оказвал активно съдействие на Доган, за проникване на ДПС в правосъдната система.

През 2007 година, Станишев като премиер на „тройната коалиция” уволнява Пеевски и Александров за участие в корупциионни схеми. В основата на уволненията е скандалът между двамата високопоставени, но корумпирани държавни служители – Румен Овчаров и Ангел Александров.

По изричното настояване на коалиционния партньор Доган, Станишев бързо възстановява Пеевски като зам. министър, а Александров е върнат в системата на Следствието, макар и понижен.

Доган казва: ”На нас той ни трябва в следствието”!

В цялата си кариера Доган няма нищо да спомене за агентурното си минало. 

След демократичните промени, той ще е първия политик който през 1993 г. ще  посети публично главния виновник за възродителния процес Тодор Живков.

image

Ахмед Доган през 1990 година след затвора, вече лидер на българските турци. 

Втора част:

ДОКЛАДНА ЗАПИСКА НА ПОЛК. ТОДОР ГЕНОВ ОТ СРЕЩАТА МУ С ДОГАН. (Представяме копие от оригиналната Докладна записка )

ДОКЛАДНА ЗАПИСКА НА ПОЛК. ТОДОР ГЕНОВ ОТ СРЕЩАТА МУ С ДОГАН.

 

image Агент „Сава“- Меди Доганов не знае, че ДС го разработва вече като агент – предател

Втора част

Точка 5-та от Генералския план предвижда:

Полковник Тодор Генов, зам.началник на ПГУ-ДС да проведе среща с аг. “Сава” – Меди Доганов Доганов, за изясняване позициите му по Възродителния процес и в зависимост от реакцията му да се продължи разговорът по коментираните преди националистически прояви в родния му край.

Срок: 04.06.1986 г. Отг.: полк. Тодор  Генов

Точка 6-та. В зависимост от резултата от срещата по т. 5-та и получените данни от мероприятията, да се организира нова среща с цел секретното му задържане и активен разпит в Главно следствено управление – МВР.

Отг.: ген. майор С. Джендов, полк. Б. Калчев и полк. Т. Генов.

imageНа 6.6 86 г. – три дни след одобряването на Генералския план, в хотел “Родина” в София полк. Генов провежда заплануваната среща с агент “Сава”.

В горния край на справката полк. Полк. Генов е написал на ръка:

“Предложенията са утвърдени на съвещание при др. Гр. Шопов” –  първи зам.- министър на вътрешните работи.

СПРАВКА (това е точно копие на справката)

Относно: Проведена среща с обекта на ДОР “Ренегат”.

На 06.06.1986 г. от 16.00 ч. в апартамент 1902 на х-л “Родина” в условията на М “Родопи” (секретно подслушване) проведох среща с обекта на ДОР “Ренегат”.

Срещата ни започна с доклад от страна на обекта относно досегашната и настоящата му научна работа. Беше установено следното:

Обектът успешно е защитил степента кандидат на философските науки и е на редовен щат във философския инстититут при БАН. Продължава да роботи върху проблема за симетрията като философска категория. До 17.06.1986 г. следва да предаде плановата си научна разработка за годината. Междувременно започналият в началото на м. април семинар по “Проблемите на онтологията” е предизвикал особен интерес, поради което все още продължава работа. Ръководител на семинара е обектът.

Дадохме добра оценка на постигнатото и разгледахме перспективите за по-нататъшното издигане на обекта в научната кариера.

Съгласно договорката при др. Гр. Шопов, с цел успокояването на обекта чрез оказване на доверие беше засегнат и въпросът за свързването на научната специализация с разузнавателната работа зад граница.

В тази връзка бяха разисквани въпроси относно английската философска школа – Харвардската и възможностите за специализация в тази страна.

В областта на симетрията и онтологията обектът даде висока оценка за постигнатото в тази област от съветските философи.

Свързването на задгранична специализация с разузнавателната работа и очертаните перспективи внесоха успокоение у обекта, което доведе до откровения от страна на обекта по въпросите на възродителния процес.

image

На снимката Доган агитира в Кържали  за нелегалната организация.

Разговорът за възродителния процес започнах с изготвените от преди процеса от обекта експозета, а именно: “Турски национализъм и верски фанатизъм –  идеологическо въздействие и духовно производство”; “Проблемът за двузначната култура на българските турци” и “Средства и форми за противодействие на национализма сред българските турци”.

На експозетата дадохме висока оценка. Подчертахме, че разработените постановки и виждания за изграждането на единна социалистическа нация са актуални и полезни в условията на действащия възродителен процес. Съобщихме му също така, че положителна оценка на екпозетата му навремето също така е давал и др. Стоян Михайлов от ЦК на БКП.

Някои от основните моменти на експозетата за приобщаване на “турчеещите се български граждани”, които в цялост на текст и смисъл му бяха цитирани дословно, което много поласка обекта и оказа необходимото въздействие за предразположение към откровеност.

По-нататък разговорът продължи с необходимостта от актуализиране на експозетата в условията на възродителния процес. Обектът с видимо вътрешно напрежение и интерес слушаше разясненията за необходимостта от актуализиране. Относно свързването на експозетата с днешните условия на възродителния процес дадох указания в две направления, а именно:

– Актуализиране на експозетата посредством обогатяване с фактически съвременен материал;

– Допълване на мероприятията за успешно развитие на възродителния процес в социално-икономическата и културна област.

В тази връзка въз основа на старите си оценки и изводи, от обекта бяха поискани конкретните му съображения за процеса.

Отговорът си обекта започна с това, че що се отнася до стратегическата цел, то той е напълно за Възродителния процеса. Създаването на единна социалистическа нация като цел той напълно подкрепя и бил напълно наясно, че утре зад компютрите не могат да застанат невежи хора.

Наред с горното, обектът сподели и някои свои резерви, които се изразяват в следното:

– Възродителният процесът отпреди м. април 1984 г. постепенно вървял към своята развръзка и по негови пресмятания към 2000-та година щял да приключи.

– Взетите мерки след тази дата – т.е. формите и методите, довели до емоционална реакция и се стигнало до емоционален тупик. Още имало хора в стресово състояние. В областта на емоционалната същност можело да се помисли и рационално да се работело днес.

– Грешки понякога се допускали в пропагандния момент, когато се прекалявало с информациите с протурска насоченост. В доста случаи тези грешки водели до обратен ефект.

– Постави въпроса за необходимост от единен и компетентен център за съгласуване на всички мероприятия по места.

– Посочи, че има допускане на грешки по места поради некомпетентност.

imageКакто той бил научил от родителите си, в Толбухинско се събаряли турските гробища. Според него времето щяло да събори тези гробища, а новите ритуали щели да решат въпроса в перспектива.

По отношение на новите ритуали обектът сам влезе в противоречие с мнението за отношението на родителите му и съселяните към евентуалния негов брак с българка.

На всички така изказани от обекта резерви по възродителния процес беше даден обстоен отговор, като бяха ползувани редица примери от живота, от практиката.

Особено впечатление на обекта направиха разясненията, свързани с аналогията, направена с евреите в СССР, както и примерите от с. Дорково.

Отговорите и разясненията бяха свързани и с експозетата на обекта. Беше му дадено да разбере, че днес особено актуална и важна е ролята на интелигенцията, че много е важен фактът кой от коя страна на барикадата стои.

imageТези, които подпомагат успешното развитие на Възродителния процес до победен край, ще запишат имената си в светлата страница на историята, а тези, които пречат и спъват неговото развитие, ще бъдат изхвърлени на бунището.

Обектът слушаше с интерес и внимание дадените му разяснения и оценки. От същите беше направено обобщение на задачите, които следва да стоят за изпълнение пред него, които се заключват в следното:

І – ЗАДАЧИ ЗА РАБОТА ОТ НАУЧНА ПОЗИЦИЯ

1. Актуализиране на експозетата въз основа на допълнителни проучвания и анализ на хода на процеса, за ускорено и успешно развитие на възродителния процес.

Срок: м. октомври 1986 г.

2. Лично участие на семинари и международни форуми за неутрализиране на антибългарската политика на Турция по възродителния процес.

II – КОНКРЕТНИ ЗАДАЧИ КАТО СЪТРУДНИК НА ДС

1. Придобиване на своевременна и достоверна информация за действията, плановете и намеренията:

– на турските специални органи;

– на протурските националисти и верски фанатици за опитите им за организиране на съпротива и
осуетяване на Възродителния процес;

– опити за формиране на нелегални групи и организации;

– разпространение на позиви и листовки;

– провеждане на терористични акции и др.

Като частични случаи бяха само маркирани случаите на разпространение на листовки в неговия край, по които е взето решение на предишни срещи. Съгласно указанията на управление “Шесто” – ДС не е настоявано за навлизане в дълбочина на тези случаи и за спешна командировка на обекта в района.

Обектът прие проведените срещи със задоволство, като се изказа, че много се радва за така протеклия обективен разговор. Ще помисли съвсем научно за Възродителния процес. Бил се изолирал напоследък от интелигенцията, но щял да проучи въпросите между тях при новите условия на Възродителния процес.

С договорка за следваща среща между ръководещия го ОР и обекта, срещата приключи в около 20.30 часа.

ИЗВОДИ:

Обектът беше поставен в положение на сериозен размисъл относно неговите резерви по Възродителния процес и фактът, че той прие поставените му задачи, може да се счита за положително начало в неговото укрепване.

Обстоятелството, че той не се разоръжи напълно относно резервите си по Възродителният процес и не направи признания за извършената от него престъпна дейност, следва да се приема за неизживян емоционален стрес и свързаната с това неосъзната необходимост за изпълнението на задачите си като сътрудник на ДС, на този етап.

Предвид гореизложеното,

ПРЕДЛАГАМ:

1. Да продължи активната разработка “Ренегат” с цел по-пълно документиране на престъпната му дейност и улесняване на следствените органи.

2. Да проведем още една среща с опит за разобличаване и превербовка на обекта.

Съгласувано с ВГУ – ДС, управление “Шесто” – ДС и Главно следствено управление, да се уточни тактиката във воденето на беседата с цел довеждане на “Ренегат” до самопризнания.

При неуспех да се пристъпи към негласното му задържане и предаване в Главно следствено управление.

Зам. н-к у-ние “Първо главно” Полк. Т. Генов,

София, 07.06.1986 г.

В края на 1986 г. играта на агент ”Сава” – Ахмед Доган  с Държавна сигурност приключва. Доган секретно е задържан в Главно следствено управление и пдложен на обстоен разпит.

Веселин Божков – офицер от VІ-то управление на ДС, работил по турска линия и по случая агент„Сава” споделя:

„Доган е сред ръководителите на Турското национално-освободително движение в България, което по данни на контраразузнаването е подготвяло серия от атентати и е работило за създаването на автономна турска държава на територията на България“.

Още в първите разпити от екип следователи начело със старши следователя Ангел Александров, убеждавайки се, че ДС разполагат със значителна информация, Доган разказва подробно кога и как е създадена нелегалната организация, кои са нейните ръководители и каква е дейността  й.

Така арестувалият Ахмед Доган – Сокола изпя на ДС съидейниците си, с които готвеше атентати в България и вероятно затова заслужи по-лека присъда. Някои от участниците в атентатите бяха осъдени на смърт и екзекутирани.

Избягването на Доган от високата присъда вероятно е разковничето за голямото приятелство между агента Доган и следователя Ангел Александров.

ДС веднага задържа лицата живеещи в София и в другите градове на страната, като общо са арестувани над 300 души.
Гласувай:
4
1Следващ постинг
Предишен постинг

1. yolo39 - Честита ти Новата 2017 година от твоят земляк Иоло Иолов от Пловдив.
01.01.2017 21:15
Боравиш с много секретни материали.сигурно имаш предвид,че политиката е опасно нещо. С поздрав Иолов
цитирай
2. lik - Честита Новата 2017 година и на теб, земляк и приятел Йоло!
02.01.2017 11:10
Да, тази информация е БИЛА суперсекретна, но отдавна вече се намира в свободно обръщение...
Аз се интересувам от един единствен проблем - дали е била осъществена и при какви условия е била осъществена ПРЕ - ВЕРБОВКАТА на Меди Доганов в 1986 година.
цитирай
3. bojil - Какъв клошарин беше, какъв демб...
02.01.2017 13:34
Какъв клошарин беше,какъв дембелин стана тоя добър в актьорското изкуство мелезак!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: lik
Категория: Лични дневници
Прочетен: 740501
Постинги: 457
Коментари: 349
Гласове: 6006
Календар
«  Юни, 2018  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
Блогрол