Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.08.2014 17:42 - ТРИИЗМЕРНОСТТА на ПРРОСТРАНСТВОТО и ТРИИЗМЕРНОСТТА на ВРЕМЕТО
Автор: lik Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2614 Коментари: 0 Гласове:
2



ТРИИЗМЕРНОСТ на ПРОСТРАНСТВОТО
и
ТРИИЗМЕРНОСТ на ВРЕМЕТО
Триизмерността на пространството геометрически се представя като три отсечки, които се пресичат под прав ъгъл в една и съща точка.
А в качеството им на конкретни пространствени измерения на телата тези три отсечки биват наричани съответно дължина, ширина и височина.
Триизмерността на времето обаче обикновено се игнорира.
Да, всички знаят и всички признават, че времето се характеризира като минало, настояще и бъдеще.
Но както на здравия, всекидневен човешки разум, така и на учените и философите като по правило им се струва, че миналото, настоящето и бъдещето все пак могат да бъдат представени линейно, т.е. че те са елементи на една и съща права линия.
И затова, според горното, напълно господствуващо мнение, настоящето винаги следвало от миналото, а бъдещето следвало от настоящето.
Нещо повече, когато се формулираха идеи за четиримерността на пространството, за четвърто измерение на получаващия се континиум беше приемано тъкмо времето.
Мисля, че в тази неистинна хилядолетна представа за линейността на връзката между минало, настояще и бъдеще се корени неразбирането на същността на времето, а оттам и на историята изобщо.
Хората си въобразяват, че това, което се случва в настоящето, може със сигурност да бъде разбрано и обяснено чрез изучаването на събития и процеси, които са битували в близкото или далечното минало.
Това е дълбока и трайна заблуда, която прозира даже във фундаменталния факт, констатиран от Георг Фридрих Хегел със следното твърдение:
"Историята учи - пише Хегел -, че хората и народите никога нищо не са научавали от историята. Всяко време само по себе си е твърде индивидуално, неповторимо и уникално."
Аз твърдя и ще аргументирам становището, че настоящето следва толкова малко от миналото, колкото малко ширината следва от дължината, а бъдещето следва толкова малко от настоящето, колкото височината следва от дължината и ширината. /следва.../



Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: lik
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1258373
Постинги: 588
Коментари: 431
Гласове: 6310
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол