Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.01.2014 07:39 - РЕФЕРЕНДУМ
Автор: lik Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2648 Коментари: 2 Гласове:
5



 31.01.2014
                       РЕФЕРЕНДУМЪТ е ДЕМОКРАТИЧНИЯТ НАЧИН за ИЗРАЗЯВАНЕ на ВОЛЯТА на НАРОДА като ВЪРХОВЕН СУВЕРЕН на ВЛАСТТА

Какво пише в Закона? 
Ето какво:
ЗАКОН ЗА ДОПИТВАНЕ ДО НАРОДА
Обн. ДВ. бр.100 от 22 Ноември 1996г., изм. ДВ. бр.24 от 21 Март 2006г., изм. ДВ. бр.13 от 9 Февруари 2007г.
Чл. 4. Чрез национален референдум гражданите на Република България непосредствено решават основни въпроси, които са от компетентността на Народното събрание. 
Чл. 5. Чрез национален референдум не могат да се решават: 

1. въпроси за допълнение и изменение на Конституцията;

2. въпроси от компетенциите на Великото народно събрание;

Чл. 7. (1) Решение за произвеждане на национален референдум се приема от Народното събрание съгласно чл. 84, т. 5 от Конституцията. 
2) С решението се определя въпросът, на който гласоподавателите трябва да отговорят с "да" или с "не".

(3) С решението се определят редът и начинът за провеждане на разяснителната кампания, като се спазва принципът на равнопоставеност.

Чл. 8. (1) Президентът на републиката в едномесечен срок от приемане на решението по чл. 7 определя датата на гласуването, която не може да бъде по-рано от два и по-късно от три месеца след обнародването на решението в "Държавен вестник". 

(2) В едномесечния срок по ал. 1 президентът утвърждава образците на книжата за референдума.

ПРОТИВНИЦИТЕ НА ПРЕДЛОЖЕНИЯ ОТ ПРЕЗИДЕНТА РЕФЕРЕНДУМ ТВЪРДЯТ, ЧЕ В НЕГО СА СЪДЪРЖА ВЪПРОС, КОЙТО Е ВЪПРОС ЗА ДОПЪЛНЕНИЕ И ИЗМЕНЕНИЕ НА КОНСТИТУЦИЯТА, ПОРАДИ КОЕТО, СЪГЛАСНО член 5, алинея 1 от Закона за допитване до народа , ТАКЪВ ВЪПРОС НЕ МОЖЕ ДА СЕ РЕШАВА ЧРЕЗ РЕФЕРЕНДУМ.
Въпросът, който противниците на Референдума намират за недопустим от Закона за допитване на народа, е формулиран от Президента Плевнелиев в неговото Обръщение към нацията така:
"2. Въпрос: Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и националните референдуми?" 
НАИСТИНА ЛИ ТОВА Е ВЪПРОС, ОТГОВОРЪТ НА КОЙТО МОЖЕ ДА БЪДЕ ИЗТЪЛКУВАН КАТО ДОПЪЛНЕНИЕ И ИЗМЕНЕНИЕ НА КОНСТИТУЦИЯТА?
Да видим какво пише в Конституцията. 
Чл. 42. (1) Гражданите, навършили 18 години, с изключение на поставените под запрещение и изтърпяващите наказание лишаване от свобода, имат право да избират държавни и местни органи и да участват в допитвания до народа.
ДА, в Конституцията е записано, че гражданите, навършили 18 години, ИМАТ ПРАВО да гласуват, а НЕ са изрично ЗАДЪЛЖЕНИ да се възползуват от това свое право.
Дали обаче противоречи на Конституцията тълкуванието, че едно ПРАВО на всеки гражданин, признато му по Конституция, може да бъде ползвано едновременно и като ЗАДЪЛЖЕНИЕ? 
За Мая Манолова съчетаването на право и задължение било нещо като дървено желязо, но я да направим по-детайлна и по-професионална справка с Конституцията, за да видим как е решен този въпрос при ползуването на някои други, пак КОНСТИТУЦИОННИ ПРАВА.
Ето как: 

"Чл. 52. (1) Гражданите имат право на здравно осигуряване, гарантиращо им достъпна медицинска помощ, и на безплатно ползване на медицинско обслужване при условия и по ред, определени със закон."
Значи така, гражданите по Конституция ИМАТ ПРАВО на ЗДРАВНО ОСИГУРЯВАНЕ, но нима всеки нормален гражданин не знае, че ПРАВОТО на ЗДРАВНО ОСИГУРЯВАНЕ реално се ползва от гражданите само чрез неговото ОПОСРЕДОВАНЕ от ЗАДЪЛЖЕНИЕТО на гражданите да си плащат здравните вноски. 
Ако не плащаш здравно-осигурителни вноски, правото никой на теория не ти го отнема, но и престава да ти гарантира достъпна медицинска помощ.
Естествено, в Конституцията е записано ЕДИНСТВЕНО ПРАВОТО на ЗДРАВНО ОСИГУРЯВАНЕ, а ЗАДЪЛЖЕНИЕТО да си плащаш е в закона за осигуряването.
Но ако някой реши да се запъне като Мая Манолова и да настоява, че той по Конституция НЯМА ЗАДЪЛЖЕНИЕ, А ЕДИНСТВЕНО ПРАВО на здравно осигуряване, така и ще си остане да се лекува в къщи...
Ето защо ПРАВОТО на ИЗБИРАНЕ, записано като правото на здравно осигуряване в Конституцията, по никакъв начин не противоречи на законите, уреждащи било здравното осигуряване като ЗАДЪЛЖЕНИЕ ДА СИ ПЛАЩАШ, било ПРАВОТО да ИЗБИРАШ като ЗАДЪЛЖЕНИЕ да ГЛАСУВАШ на ИЗБОРИ. 
ПРАВАТА се уреждат в Конституцията, а ЗАДЪЛЖЕНИЯТА - в Законите за осигуряването и в Изборния кодекс. 
Чл. 53. (1) Всеки има право на образование.
(2) Училищното обучение до 16-годишна възраст е задължително.
А като става дума пък за ОБРАЗОВАНИЕТО, в Конституцията директно е записано, че ПРАВОТО на ОБРАЗОВАНИЕ се осъществява посредством ЗАДЪЛЖЕНИЕТО да се обучаваш до 16-годишна възраст.



Гласувай:
5



1. ka4ak - Благодаря,Здравко!!!:)))
31.01.2014 12:35
Некомпетентността НА УПРАВЛЯВАЩИТЕ,ясно личи,от множеството изказвания по темата!!!:(((
Позорно е и трябва да им се отнемат,държавните заплати,които явно са взимали неправомерно!!!:)))
цитирай
2. anna78 - Ясно е на всички, че управляващите ...
31.01.2014 14:28
Ясно е на всички, че управляващите не желаят промени, които могат да застаршат оставането им на власт ! А народа ще го позволи ли ? .... зависи от нас ..!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: lik
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1258380
Постинги: 588
Коментари: 431
Гласове: 6310
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол