Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.12.2013 02:46 - По върховете на световната философия, наука и философия на науката - 1
Автор: lik Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1496 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 ГРЕШКА ЛИ Е МУТАЦИЯТА?
/Начало на цикъл статии - извадки от моята книга "ЦИВИЛИЗАЦИЯТА И БЪЛГАРСКАТА ЕТНОНАЦИОНАЛНА СЪДБА", отпечатана през 2000 година/
Основните системообразуващи елементи във битието и функционирането на ИНФОРМАЦИОННАТА СИСТЕМА са получаването, съхраняването, преработката и предаването на информацията.
ГЕНЕТИЧНАТА ИНФОРМАЦИЯ е закодирана в уникалната и неповторима последователност на нуклеотидите в нуклеотидната верига, която изгражда структурата на ДНК- молекулата.
Именно от тази последователност и от нищо друго се определя схемата за строеж и функциониране на всеки жив организъм, която схема външно се проявява като уникален ФЕНОТИП на организма.
Само че тук има една извънредно важна особеност, за която непрофесионалистът никога дори не би предвидил, че тя съществува.
Тази особеност се състои в следното:
"За да се определи ГЕНОТИПА на фага - пише Гюнтер Стент - , е необходимо да се изучи НЕ неговият собствен ФЕНОТИП, а фенотипа на неговото потомство. Ако две фагови частици, намиращи се в еднакви условия, дадат начало на потомство с различен ФЕНОТИП, то следва да се заключи, че тези частици са имали различен генотип."
Значи така - ако имаме пред себе си един жив организъм, например Х, то ние, разбира се, можем с най-големи подробности и до най-фините детайли да изследваме и да опишем неговия ФЕНОТИП.
Но ако си въобразим,, че този фенотип нещо закономерно ни говори за собствения ГЕНОТИП на този организъм, ние ще допуснем елементарна научна грешка.
Защо?
Защото неговият ГЕНОТИП /на същият този организъм Х/ по никакъв начин не се е фенотипизирал в особеностите на фенотипа, с който емпирично имаме работа.
За да се обясни защо АЗ ИЗГЛЕЖДАМ ТАКЪВ, А НЕ ОНАКЪВ, ще трябва да се върна назад - към рекомбинираната генотипна конституция на моите родители; АКО пък искам да разбера как ще се фенотипизира моят собствен генотип, включен също в рекомбинация, ще трябва да създам ПОТОМСТВО.
в ИНФОРМАЦИОННАТА СИСТЕМА информацията най-напред трябва да бъде ПОЛУЧЕНА; САМО ПОЛУЧЕНАТА ИНФОРМАЦИЯ Е ДОКАЗАТЕЛСТВО, ЧЕ ТЯ Е РАЗПРОСТРАНЕНА И ПРЕДАДЕНА ОТ НЯКАКЪВ ИЗТОЧНИК.
ЗА ИНФОРМАЦИОННАТА СИСТЕМА ТОВА Е ФУНДАМЕНТАЛНО ТВЪРДЕНИЕ.
Доминиращата позиция на ПОЛУЧАТЕЛЯ на информацията пред нейният ИЗТОЧНИК в действителност означава, че получената информация винаги е повече от предадената информация /нещо невъзможно и абсурдно за енергетичните системи/, ЗАЩОТО се разполага в цялостен информационен контекст, в който придобива нови смисли и значения.


Тагове:   наука,   философия,   върхове,


Гласувай:
3



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: lik
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1261323
Постинги: 588
Коментари: 431
Гласове: 6310
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол