Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.02.2010 07:22 - АГЕНТИТЕ на ДЪРЖАВНА СИГУРНОСТ - ВЪН от НАУКАТА
Автор: lik Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1979 Коментари: 1 Гласове:
0



Сергей Игнатов: Агентите на ДС вън от науката Шефът на БАН громи непокорни институти Повече от половината учени ги нямало на работните места image
БГНЕС Академик Никола Съботинов се опитва да реформира академията, без да разбива старата є структура. ТОДОР ГОСПОДИНОВ 24.02.2010 Шефът на Българската академия на науките акад. Никола Съботинов направи внезапна проверка на Института за литература и Института по история на бул."Шипченски проход" 52. Това научи "Монитор" от служители в двата института. Около 17 часа академикът влязъл в сградата и започнал да проверява стаите на служителите от непокорния институт по литература една след друга.

 

След обявеното механично сливане на Института за литература с Института по изкуствознание и с Центъра по архитектурознание учени от института организираха дискусия, на която си позволиха

 

да не се съгласят с вижданията на ръководството на БАН

 

за реформата. На практика в обявеното научно направление под №8 "Културно-историческо наследство и национална идентичност" ще има нов Институт за литература и изкуства, което по закон означава закриване на настоящия Институт за литература.

 

При проверката в половината от канцелариите не отговорил никой, признаха свидетели на внезапното посещение. Служителите, които били на работните си места, чули и разговори на висок глас, докато акад. Съботинов бил в сградата.

 

Половината от колегите ни ги нямаше, сигурно ще използват резултатите от проверката да ги уволнят, споделиха разтревожените читатели на "Монитор".

 

Беше работна среща, коментира пред "Монитор" председателят на БАН акад. Никола Съботинов. Той отрече, че ще последват уволнения или наказания, и добави, че много повече от половината хора ги нямало на работа. Според него посещението е било с цел да види как работят учените в двата института. Акад. Съботинов каза, че

 

няма да обявява данни от проверката

 

и не коментира дали ще посети и други институти по същата схема в близките дни.

 

В същото време продължаващата дискусия за промените в БАН вчера се върна на темата за агентите на Държавна сигурност в БАН. След финансовия министър Симеон Дянков и Сергей Игнатов категорично поиска обявените 44-ма агенти, които бяха обявени, че са били свързани с бившата Държавна сигурност в БАН, трябва веднага да напуснат поста си. Просветният министър дори подчерта, че ръководството трябва да се замисли за своето място в академията, след като не различава обстоятелството, че Държавна сигурност е репресивен орган и че от тези служители не може да се очаква реформа. .


Тагове:   науката,


Гласувай:
0



1. demograph - Когато го избраха този, едно ченге ми каза "Тоя е от нашите"..и така се оказа
21.03.2010 03:12
....................................................................................................
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: lik
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1261166
Постинги: 588
Коментари: 431
Гласове: 6310
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол