Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.12.2009 08:13 - А МИНИСТЪР ИГНАТОВ НИТО СЛУША, НИТО ЧУВА...
Автор: lik Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1112 Коментари: 1 Гласове:
0



Професор” скара ВУЗ и БАН Вучков e проф. само за благозвучие. Хабилитация липсва и при министър image
Бойко Кичуков Сергей Игнатов (в средата) покани европейски учени на обсъждането за бъдещето на академичната общност у нас. ТОДОР ГОСПОДИНОВ, КРАСИМИР КРУМОВ 21 Декември, 2009

Учени от БАН и преподаватели от университетите се хванаха за гушите за титлата "професор". Директен или задочен - спорът продължава, а законът за развитие на академичния състав вече е приет на първо четене от парламента.

 

При обсъждането на проекта ние влязохме в конфликт с нашите колеги от университетите, каза пред "Монитор" акад. Никола Съботинов. Те твърдят, че само в университетите трябва да има професори, а на научните работници в БАН да се присъжда званието "изследовател". Така е записано и в проектозакона.

 

Според председателя на БАН у нас няма традиции в използването на звание "изследовател". Той смята, че половината хора ще го бъркат със следовател, а останалите изобщо няма да го запомнят и използват.

 

Същата е ситуацията и в чужбина - там

 

не наричат нашите учени “старши научен сътрудник”

 

Обръщат се с "професоре". Ако се прави закон, това трябва добре да се помисли.

 

В същото време от университетите казват, че "професор" е звание за хора, които преподават знания на студентите. От БАН обаче контрират с довода, че именно те създават голяма част от българските знания, които се преподават. Изведнъж излиза, че хората, които създават знанията, са по-маловажни от тези, които ги препредават и никъде ги няма в научната йерархия, коментира акад. Съботинов.

 

Ако нашите висши преподаватели са съсредоточени само в преподаването като довод да си професор, то нека да направим професори и нашите изтъкнати учители, смята акад. Съботинов. Според него може да се даде и друг пример -

 

20 на сто от докторантите в България се обучават в БАН

 

а тези, които им преподават как ще се наричат - никак. Много студенти си правят дипломните работи при нас и се обучават, но според разбиранията на университетската общност тези, които ги обучават в нашите лаборатории, не трябва да имат звание, добави той. . Вучков професор само за благозвучие Известният с голямата си уста телевизионен водещ Юлиян Вучков не е професор, нито дори доцент. Това сочи справка в масивите на Висшата атестационна комисия.

 

Архивите на ВАК съдържат справка за присъдените научни степени и научни звания от 1962 година до април 2009-а. Секретарят на Висшата атестационна комисия проф. Стефан Радев каза пред "Монитор", че ако някой учен или преподавател го няма в списъка за присъдени звания, то той просто не е получил такова.

 

Ако не става дума за нелеп технически пропуск, което е малко вероятно, ще се окаже, че "Професор Вучков" е само артистичен псевдоним на скандалния есеист, публицист, театрален, литературен и телевизионен критик.

 

Проверка в базата с данни  на ВАК показва, че Юлиян Димитров Вучков е защитил докторска дисертация през януари 1987 година, или както се казва на научен жаргон е голям доктор - доктор на науките. Темата на дисертационния труд на "Професор Вучков" е "Българската драматургия (1878-1944)", а номерът на дипломата му е 16418.

 

Бегъл поглед в биографията на телевизионера показва отсъствие на академична биография, ако не се брои работата му като завеждащ кабинет по режисура в Творческия дом на актьора през 1959-1969 година. После 21 години е главен редактор на списание "Театър".

 

Без професорска титла и без докторат е и министърът без портфейл Божидар Димитров, а често е цитиран като "проф. д.и.н.", сиреч голям доктор, сочат отново архивите на ВАК. Запис за Божидар Димитров Стоянов има и той е от 24 декември 1985 година, когато научна комисия го утвърждава за старши научен сътрудник ІІ степен. Професор същия ден с един номер след Димитров е станал Андрей Лазаров Пантев.

 

"Аз никога не съм се титулувал като професор. Старши научен сътрудник IIІІ степен съм". Това заяви пред "Монитор" Божидар Димитров.

 

За присъдени научни степени кандидат или доктор (доктор по или доктор на науките) на историка Димитров обаче листата на ВАК мълчат.

 

Орязана откъм научна слава е официалната биография на министъра в сайта на правителството. Там се споменава единствено, че известният от телевизионните си изяви професор Димитров е завършил история и археология в СУ "Климент Охридски".

 

Според архивите на комисията известният български археолог Николай  Овчаров  е старши научен сътрудник II степен. За "Монитор" той заяви, че е доктор на историческите науки и че е  получил професорската си титла от Московския славянски университет, а не от ВАК. "Не държа да мина през ВАК", категоричен беше той.

 

Пак според регистрите на ВАК Евгений Дайнов е само доцент, а не професор, както често го титулуват.


Тагове:   министър,


Гласувай:
0



1. poryazov37 - А министър Игнатов нито слуша нито чува
21.12.2009 16:01
Правилно е преподавателите в университетите да се наричат "професор"защото тази дума означава точно учител.Учените в различните неуниверситетски институти е правилно да се наричат "изследователи",ако те се занимават с изследвания.За институти,които има друга дейност това наистина не е много подходящо.Има и друг вариант,ако иниверситетите се интегрират с научни институти,каквито случаи има в САЩ и близо до нас в Нови сад / Сърбия /.Там едно и също лице може да се занимава с преподаване,изследване и внедряване,с две от трите дейности или само с една от тях.Тогава може да се използва терминът "професор"или "професор-изследовател".Между впрочем интеграцията на университетите с институтите е особено перстпективен вариант за преструктуриране на науката и висшето образование.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: lik
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1258300
Постинги: 588
Коментари: 431
Гласове: 6310
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол