Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.11.2009 06:50 - ПРОЕКТОЗАКОНЪТ за РАЗВИТИЕТО на АКАДЕМИЧНИЯ СЪСТАВ... 2.
Автор: lik Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1426 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 10.12.2009 07:08


30.11.2009 г.
понеделник

      КОНСТРУКТИВЕН КРИТИЧЕСКИ АНАЛИЗ
                                   на
          РИСКОВЕТЕ    в  ПРОЕКТОЗАКОНА

          Тъй като имам собствени предложения, аз ще ги споделя тук и същевременно ще се опитам да преодолея рисковете, заложени в проектозакона на министър Сергей Игнатов.
           ПЪРВО - министър Игнатов може  субективно да бъде непоклатимо и твърдо убеден в каквото си ще, но ако неговият проектозакон  бъде приет в настоящия му вид, той само за година-две ще доведе до пълна загуба на всякаква представа кой кой е в българското висше образование и в българската наука.
             Никой по никакъв начин и с никакви средства няма да може да спре масовото производство на стотици нови доценти и професори в България. Защото българските преподаватели във висшите училища и българските учени-изследователи в научните организации абсолютно на първо място се интересуват от титлите, които притежават и от длъжностите, които заемат.  И ще си ги присъдят с още по-голяма и безпрниципна последователност, отколкото действуват във Висшия съдебен съвет. 
               ВТОРО - в проектозакона според мен правилно се акцентира върху НАУЧНИТЕ ДЛЪЖНОСТИ,  а не върху НАУЧНИТЕ ЗВАНИЯ. Именно този акцент позволява да се направи нещо действително ново у нас - позволява ДА БЪДЕ ОСЪЩЕСТВЕНА ЗАКОНОВО РЕГЛАМЕНТИРАНА ВРЪЗКА И ЗАВИСИМОСТ между научните степени, научните длъжности и ХАРАКТЕРА НА ТРУДОВИТЕ ДОГОВОРИ. Необходимо е по законов начин да се регламентира назначаването  по  СРОЧНИ и назначаването по  БЕЗСРОЧНИ /постоянни/ трудови договори.  
                 ТРЕТО - няма нито логика, нито фактическа обоснованост нормативното изискване, заложено в проектозакона, всеки млад човек, преди да може да стане АСИСТЕНТ, да е вече получил научната степен "доктор". Трябва да се предвиди нещо съвсем друго - АСИСТЕНТ, който не е "ДОКТОР", се назначава със СРОЧЕН трудов договор за максимум пет години. Когато асистентът получи /или пък е получил преди да кандидатствува за длъжността/ степента "ДОКТОР", с тази степен той получава и правото на БЕЗСРОЧЕН трудов договор.
                  ЧЕТВЪРТО - напълно необосновано и процедурно нечисто, непрецизно е да бъдат слагани в един кюп процедурите за получаване на научната длъжност "ДОЦЕНТ"  и научната степен "ХАБИЛИТИРАН ДОКТОР".  Нещо повече - много по-правилно би било званието и длъжността "ДОЦЕНТ"  изобщо да бъдат премахнати, а да се въведе практиката за професори на СРОЧЕН  и професори на БЕЗСРОЧЕН трудов договор.                      ПЕТО - не може и не бива тотално да бъдат елиминирани ЕДИННИТЕ НАЦИОНАЛНИ КРИТЕРИИ в един закон за развитието на академичния състав в Република България. /следва..../       



Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: lik
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1258345
Постинги: 588
Коментари: 431
Гласове: 6310
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол