Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.11.2009 19:21 - ТОЗИ НАГЪЛ ТИП на КОЙ ли СВЯТ ЖИВЕЕ?
Автор: lik Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2359 Коментари: 1 Гласове:
0



Антон Кутев: Тато беше простоват, ама по-интелигентен от Борисов  24 ноември 2009, 11:10 Интервю image За опасностите, когато рушиш собствената си къща, камъните да ти разбият главата. За статуквото в обществения ни живот, за лицемерието в политиката, за младите кадри и старите партийни динозаври в столетницата БЛИЦ разговаря с Антон Кутев. Той е роден на 13 септември 1968 година. Завършил е изкуствознание в Художествената академия. Учил е икономика на киното и телевизията в московския киноинститут - ВГИК. Преизбран за секретар на изпълнителното бюро на БСП, депутат в 41-то НС. - Как се чувствате като депутат за сефте, г-н Кутев, интересно ли ви е в състава на 41-то НС?
- Преди всичко ми е мъчително. Толкова много отрицателна енергия, толкова много умишлени лъжи. Да не говорим пък за усилните опити на разни дребни хорица да се държат като големи народни трибуни. Всичко това ужасно ме подтиска. Разбирам играта, разбирам, че политиката е театър, който се играе за пред голяма публика и зная как се играе. Но тук се играе лошо, ужасно пошло и от слаби актьори, а най-възмутителното е, че не се прави за публиката. Това е подтискащо. Откакто съм в парламента, загубих още една-две илюзии. От 8-9 години се занимавам с политика и всяка следваща година губя нови илюзии и надежди за това какво може да се направи в България.

- Вие започнахте да се занимавате с политика твърде млад и то в любимата ви соцпартия, защо се случи това обезверяване?
- В политиката има едно правило, че всяко действие предизвиква противодействие. Но проблемът е, че все по-ясно разбирам, колко здраво е статуквото в обществото. И съм сигурен, че няма никаква разлика между сините, червените, жълтите или виолетовите крадци. Политическата класа на прехода се формира от недостатъците на всяка една партия поотделно и те определят статуквото, което пък упорито се държи и се възпроизвежда. Влязох в политиката със светлите идеи да помогна за разрушаването на това статукво. С всяка следваща крачка обаче разбирам, че то се възпроизвежда доста по-бързо, отколкото ние се опитваме да го разрушаваме, за съжаление. То е добре формирано, защото 20 години се е наслагвало. Може и да е нескромно, но смятам, че с моето поведение, с моите действия успявам да размърдам отделни пластове от него. Но само в рамките на една двеста и четиридесета част от Народното събрание. Т.е. тези сили са напълно недостатъчни за промяната на огромната маса от наслагвания.

- Не смятате ли, че точно във вашата партия статуквото е най-силно изразено?
- Това е вярно безспорно. Но мисля, че успяхме и много неща да променим. Смятам, че най-силният ни период за обнова и реорганизация ни предстои. Аз съм от 4 години в ръководството на партията, от 2 г. съм секретар и моето преизбиране сега ме амбицира да вложа особено много практическа воля и работа за промени в партията. Досега беше само подготвителен период за промяната на партията.Имаме реален шанс за сериозни промени в близките 6 месеца – една година. Ние или трябва да направим тези промени, или не само нас, но и самата партия вероятно няма да я има. Тежък кръст ни се падна да носим всички, които сега сме в ръководството на БСП. Голяма част сме млади хора и ние трябва да започнем реформите.

- Защо се вдигна тая вътрешна партийна шумотевица срещу Киро Добрев, който е син на един от най-свестните соцфункционери – покойният шеф на МВР Николай Добрев?
- Киро е човек много предизвикателен, който трудно стои и в собствената си кожа. Той живее за реалните действия и наистина искаше реална и конкретна промяна. Аз изцяло подкрепям усилията му за промяна. Друг е въпросът, че ние с него изцяло се различаваме в подхода към тази промяна. Предполагам, че той ме възприема като конформист. Имам ясното разбиране за това, че политическите процеси не могат да бъдат форсирани ужасно много. За мен правилното поведение на един политик е да си направи добре сметката къде може да излезе един процес и да застане накрая му, а не да го форсира. Защото ако опитваш да го ускориш, той се изкривява. В това се различаваме с Киро. Той обича да бърза и понякога така обръща процесите срещу себе си. И среща огромен отпор. Всеки, който е тръгнал към промени, трябва да е наясно, че е тръгнал на един вид война в политиката. Никой няма си остави възможностите да бъдат иззети от някой друг.

- Какво ще се случи с ярките представители на статуквото във вашата партия като например двамата Руменовци, пък и останалите?
- Според мен големият проблем на тези хора не е какво мисли новото ръководство на партията за тях. А какво смятат хората за тях. А българите вече не харесват тези, които изброихте. Моето лично мнение е, че Румен Овчаров например има огромен административен опит и затова той трябваше да бъде запазен в тази сфера. А не в партийната йерархия, както беше направено. Мен ако питаш политическа смяна в партията трябваше да бъде направена много отдавна преди две-три години, а не чак сега.

- А каква ще е съдбата на такива като Татяна Дончева и на нея самата?
- Вероятно като на Илия Божинов и др., но предпочитам да не влизам в персонални преценки.

- Ще има ли реформи в революционната ви столична организация, която се слави с бунтарски дух, пък и вие членувате в нея?
- Още от социалистическо време насам битуват противопоставяния между столичната организация и централната. Аз съм си в нея още и даже ме подкрепиха въпреки моите търкания с ръководството. Не съм единственият, има още двама-трима като мен, но сме малко. Столичната организация е доста капсулирана, зависи от няколко човека и се ръководи от тях открай време. Аз пък никога не съм бил съгласен с техният маниер на работа.Става въпрос за това как се прави политика – дали през партийните инструментариуми, или чрез система, която е обществено приета. Аз имах глупостта в началото като по-млад да си мисля, че когато обществото харесва моите действия, издигам нивото на партията, на организацията, на хората около себе си. Оказа се, че съм наивник и никой няма нужда от такива качества. А борбата за власт запушва всякакви форми на полезност и колкото по-полезен е един човек, толкова по-опасен ставаше той за няколкото управляващи организацията.

- Назовете имена на тези хора от статуквото?
- Става въпрос за няколко човека от изпълнителното бюро на градската организация. Като Мичо Райковски например, и др.

- Подкрепяте или не лидера си Сергей Станишев? Той наистина ли е толкова виновен, колкото се говори напоследък от новите управници за него?
- Аз съм подкрепял Сергей във всякакви ситуации по много причини. Обвиненията за папките и тяхното движение по бюрата са пълен идиотизъм. Срещу него се изговориха много думи, които са си откровени лъжи и измислици.

- Защо продължават да се нападат и обвиняват настоящ и експремиер?
- Защото настоящият премиер няма достатъчно потенциал да осъзнае нелепата ситуация, в която се намира. Съгласен съм да има проверки, ревизии и всеки, който е крал да влезе в затвора. Само че не съм съгласен 90% от данните, които се изнасят да са неверни. Да са непроверени от съда, но да се изнасят на килограми от тези институции.

- Народът одобрява тези действия?
- Не, не ги одобрява. Народът не разбира, че фактите, които му се изнасят нямат нищо общо с действителността.

- Защо тогава хората подкрепят на близо 100 процента правителството на Борисов?
- Защото народът харесва да се плюе по властта. Нашият народ не обича своя елит. Ние, българите сме свикнали да бъдем равни още отпреди социализма. Затова не харесваме управниците си при всяко положение. Това, че сега има нов управник, който плюе предишния, се харесва на хората. Но те не искат бившите управници да бъдат вкарани в затвора, стъпкани в калта. Хората ни искат добро управление сега, в настоящият миг. Но какво ще стане, ако не го получат? Да не би Бойко да си въобразява, че ще стои 30 години на власт? Нали същите механизми, които той в момента развива до абсурд, ще се обърнат срещу него и ще му се стоварят върху главата.

- В лицето на Тато Борисов е имал добър учител, защо да не стои поне 30 години начело на властта?
- Той може да имал учител, ама е далече от него. Щото Тато може да беше простоват, ама беше по-интелигентен от него. А това, което прави в момента управлението е, че то само събаря собствената си къщичка. То убеждава българина, че няма държава, няма МВР, няма правосъдие, национална сигурност и т.н. И това няма как след 4 месеца да не се върне като бумеранг върху самото правителство. Разликата между Борисов и всяко предишно управление е, че той е достатъчно елементарен, за да разбере, че не е редно да рушиш собствената си къща, ако не искаш да те затрупа.

Интервю на Лина Иванова



Гласувай:
0



1. drakulla - След
26.11.2009 19:28
Овчаров тоз като че ли е най-нагъл...
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: lik
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1258125
Постинги: 588
Коментари: 431
Гласове: 6310
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол