Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.11.2009 16:24 - СИМЕОН ДЯНКОВ - КАКВО да ПРАВИМ с БАН?
Автор: lik Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1130 Коментари: 1 Гласове:
1

Последна промяна: 13.11.2009 21:09


13.11.2009 г.
петък

            image       Сименов Дянков:
БАН не прави наука, в БАН са феодални старци       image       13 ноември 2009 | 13:55 |
Агенция "Фокус"       image       image       image       София. По време на криза правителството трябва да защитава основата на икономиката – ниски данъци и неувеличаване на данъците и социалната база – да няма много безработни. Това заяви на пресконференция министърът на финансите Симеон Дянков, предаде репортер на Агенция „Фокус”.
                 Дянков коментира изказването на президента Георги Първанов през събранието на Съюза на учените и искането за повече пари за наука с думите, че науката не е основно нещо по време на криза.
             „Президентът като говори за наука той разбира неговите приятели в БАН. БАН не прави наука, в БАН са феодални старци, които стоят там, събират заплати”, заяви Дянков.
             По думите на министъра - трябва да развием науката главно около университетите и така е в повечето добри страни. 
             Нашата научна система е създадена по Сталинистко време – идеята да има БАН и науката да е разделена от университетите я има в социалистически страни, коментира още той.
                                               +
                    БСП Е ТУК, РАЗБИРА СЕ, ТЯ БРАНИ НАУКАТА?
                                                   УФ!
      БСП остро възразява срещу опитите на управляващите да дискредитират и унищожат науката     image     13 ноември 2009 | 17:47 | Агенция "Фокус"     image     image     image     София. БСП остро възразява срещу опитите на управляващите да дискредитират и унищожат науката в България, се казва в декларация на партията. В момент на криза възможността да се обновят националната ни икономика, земеделието, духовната сфера е именно в нарастващо публично финансиране на научните изследвания. Това е политическата практика, която понастоящем се прилага от всички развити икономики в света. За четиригодишния период на управление правителството на тройната коалиция увеличи трикратно публичните средства за наука до 360 млн. лв. Макар и далеч от европейските стандарти публичните инвестиции в наука достигнаха 0.49% от БВП. Сегашните управляващи от ГЕРБ обричат на гибел науката в България, залагайки в бюджета рязкото намаление на средствата в размер до 0.3% от БВП.
Израз на очевидна некомпетентност и неинформираност е изявлението на министъра на финансите, че само ниските данъци и социалната база са основа на икономиката по време на криза.
За БСП изявлението на вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков е и опасен сигнал за намеренията на управляващите да лишат България от интелект и перспектива за развитие.

                                                      +
                      РЪКОВОДСТВОТО НА БАН - бре, бре!

Ръководството на Българската академия на науките е дълбоко възмутено от изказването на министър Дянков
image
13 ноември 2009 | 17:57 | БАН
image

Декларация на Ръководството на Българската академия на науките по повод изявленията на министър Симеон Дянков на пресконференция днес, 13 ноември 2009 г.



Ръководството на Българската академия на науките е дълбоко възмутено от изказването на министър Дянков. Състоянието на научните изследвания у нас е тема, която се дискутира в продължение на дълги години. Не случайно ние предприехме първата необходима крачка в тази насока – независима международна оценка на БАН, както и общо оценяване на научноизследователската среда у нас. Точно затова неподкрепени с нищо нападки, от които личи непознаване на състоянието на науката в България и по-конкретно тази в БАН, обезмислят всякакви усилия за намиране на ефективни решения за бъдещето както на науката в България, така и на държавата като цяло. Затова Ръководството на БАН настоятелно търси среща с министър-председателя Бойко Борисов, министъра на образованието, младежта и науката и министъра на финансите за изясняване на всички недоразумения, защото сериозността на тази тема предполага спокойна и задълбочена дискусия, а не подхвърлени пред медиите фрази и квалификации. Все пак, намираме за наложително да отговорим на последните изявления от министър Дянков. Поради което заявяваме:
1) Науката е основно средство за излизане от криза (справка изявленията на ръководителите на почти всички развити държави) .
2) Пред събранието за честване на 65-та годишнина на Съюза на учените, президентът Първанов не е говорил изобщо за БАН, а за развитие на науката в България. А на обвинението, че президентът е имал предвид приятелите си от БАН, ще кажем, че учените в БАН имат немалко приятели.
3) БАН прави наука, при това на високо международно равнище, което се доказва от сравнителните европейски и световни проучвания в областта на науката. Към 1 юли 2009 г. БАН е на 634 място сред 4050 научни институции в света според рейтинга на Корпорация Томсън (корпорацията е най-добрия анализатор на науката от 45 години насам). Единствената друга българска институция, включена в тази класация е Софийският университет.
4) В БАН не работят "феодални старци", средната възраст на работещите в академията е 53 г. Отделен въпрос е по принцип недостига на млади хора в научните институции – проблем предизвикан от липсата на държавна политика в това отношение.
5) В БАН никой не "събира заплати", защото заплатите в академията се равняват на социалните помощи. А може би преди това трябва да ни се обясни какво значи „да събираш заплати”?
6) Никъде в Европа науката не се прави само в университетите, напротив. Няма държава в Европа без национален научен център, какъвто е БАН. По света средно около 1/3 от научните изследвания се правят от университетите, около 1/3 в национални научни центрове като БАН и 1/3 в изследователските центрове на частни корпорации.
7) БАН не е създадена по сталинистко време, а през 1869 г., точно преди 140 години, преди новата ни държава да е факт, по еталон на европейските академии на науките от онова време.
С изявленията си министър Симеон Дянков обижда не само учените на академията. Той обижда България, която разчита на тях.

За ръководството на БАН - акад. Никола Съботинов, председател на БАН

13.11.2009


Тагове:   бан,   Какво,


Гласувай:
1



1. monarchism - Напълно съгласен съм с Дянков. Имам ...
13.11.2009 16:27
Напълно съгласен съм с Дянков. Имам наблюдения върху историческия и географския институти и смея да твърдя, че положението е повече от плачевно. Замръзнали са в 1968 г.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: lik
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1261017
Постинги: 588
Коментари: 431
Гласове: 6310
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол