Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.10.2009 10:37 - КАКВО ИСКАМЕ от ДЪРЖАВАТА МАКЕДОНИЯ и от ГРАЖДАНИТЕ на МАКЕДОНСКАТА ДЪРЖАВА?
Автор: lik Категория: Лични дневници   
Прочетен: 984 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 15.10.2009 19:04


13.10.2009 г.
  вторник

 КАКВО ИСКАМЕ от ДЪРЖАВАТА               МАКЕДОНИЯ и от ГРАЖДАНИТЕ на ТАЗИ ДЪРЖАВА?
ИСКАМЕ ДА СЕ НАРИЧАТ БЪЛГАРИ, ТАКА ЛИ? Първо - един въпрос: КОГА за ПОСЛЕДЕН ПЪТ ТЕРИТОРИЯТА на ДНЕШНАТА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЯ е ВЛИЗАЛА ТРАЙНО, УСТОЙЧИВО, по ВРЕМЕ на МИР, а НЕ САМО ЗАВОЮВАНА по ВРЕМЕ на ВОЙНА, в МЕЖДУНАРОДНО ПРИЗНАТИТЕ ПРЕДЕЛИ на БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВА?  Второ - няколко цитата:
КРАСИМИР КАРАКАЧАНОВ:
" България трябва много ясно и категорично да заяви на македонското правителство, че Македония не е готова за ЕС и НАТО и няма да получи българска подкрепа докато провежда антибългарска политика, докато преследва своите граждани, които имат българско национално съзнание и докато продължава да възпитава населението си чрез учебници по история в антибългарски дух и фалшифицира българската история.
      Македония не може да бъде третирана като наш обикновен съсед. България не е нито Румъния, нито Турция, нито Гърция. Македония е страната, от чието 2 млн. 200 хил. население, 1млн. 300 хил. са етнически българи, т.е. това е втората българска държава на Балканите и ние трябва да провеждаме политика на интеграция.
      България трябва да засили нашето икономическо, културно и политическо присъствие там.
      България трябва да се отнася към гражданите на Македония като към свои сънародници, а не те да чакат с години, за да получат българско гражданство или със седмици, за да получат българска виза или пък да търсят връзки, за да запишат децата си в български учебни заведения. Всичко това е една нова политика, която трябва да се провежда и се надявам, че министърът на българите в чужбина, г-н Божидар Димитров има ясна визия за това какво трябва да се случва и се надявам това правителство да бъде първото българско правителство, което ще промени политиката на България спрямо Македония”.
Александър Йорданов - бивш български посланик в Македония:
"Практически македонизмът, самата доктрина на македонизма, това е антибългаризъм в постоянно действие. За да съществува самата тяхна доктрина, че са македонци, трябва непрестанно да се произвежда антибългаризъм. Ако изчезне антибългаризма, изчезва самото основание да се вдига този шум около държавата Македония. Тоест, всичко се нормализира...
Практически тук в момента, както и да го погледнем, става дума за един общ народ, българският народ, поради определени политически и исторически обстоятелства е разделен и в момента има две държави. Няма лошо, че има две държави, може и три да има. Въпросът е, че наистина ние сме разделени от тези хора. По-скоро те са разделени от нас и години наред им е промивано съзнанието срещу България, българското. Те нямат просто информация."

          КРАСИМИР УЗУНОВ
 собственик на агенция "ФОКУС":
"Да, ние влизаме в Македония през войните и си отиваме, а на тези, които остават и са били с българския окупатор, обикновено им вземат главите после. Значи, Македония е една държава, на която след 1945 година режимът на Тито и на генерал Темпо, като влизат сръбските партизани, вътре във всяко село изчезват кметът, попът, даскалът. Останалото бяга към България. Тоест, когато трудно се чете и пише... Нормално, днес нормално е да съществува македонецът, който смята, че неговият пряк дядо е Александър Македонски, а баща му е цар Самуил и в свободното време те са изгонили българския окупатор. Това са трите нишки на македонската история."

       Професор ГЕОРГИ МАРКОВ:
"   Там няма промяна това, което беше преди и сега. При Тито, те просто имат един елит и в политиката, и в науката, който е останал. Сърбоманията е много силна. Всъщност, сърбите са още там политически, гърците ги завладяха икономически, а ние имаме обща история и етнически би трябвало да сме там, но историята ние не можем да я разделим. Аз имам колеги от Скопие, много пъти сме правили опити да правим проекти. БАН има много проекти със Скопие – математика, химия, физика, но история не става, защото няма как да я делим. Те са все по-напред. Бяха се вторачили в цар Самуил, сега в Александър Велики. Сега в тази енциклопедия се твърди, някъде от праисторията, че македонецът се е появил преди човека. Това е смешно и тъжно. Те са внуци на Зевс. Те са много комплексирани, говоря за елита, те са много комплексирани, тъй като всяка нация трябва да има история. Аз им казвам – добре, вашата история започва при Тито, след Втората световна война. Това си е вашата история, не пипайте нашата история. И затова не можем да се разберем, няма как да се разберем.
С историята не може да се пазарим. Не може крадецът да казва – дръжте крадеца. Историята е българска, а тяхната история е след Втората световна война. Не можем да правим компромиси."
     Тези цитати са от днешен разговор с тримата участници, проведен и публикуван от агенция "ФОКУС". Разговор, който за пореден път демонстрира удивителната устойчивост на един драстично късоглед български етнонационализъм. Своето разбиране и становище, изработено през годините на няколко десетилетия академична изследователска работа, ще изразя в отделна /и/ публикация.


Тагове:   Какво,


Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: lik
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1258589
Постинги: 588
Коментари: 431
Гласове: 6310
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол