Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.09.2009 12:53 - КОШМАР в РОДНОТО ми село ЛИК
Автор: lik Категория: Лични дневници   
Прочетен: 3885 Коментари: 1 Гласове:
0



21.09.2009 г.
понеделник

               КОШМАР  в село ЛИК
              В село Лик съм роден, живял съм до 14-годишна възраст, учил съм съм в селското ни училище. Дори името ми в блога е името на родното ми село. Притежавам там наследствена къща и имот, ходя си редовно в къщата, познавам селяните, знам какво е положението с интерната. Но тук няма да коментирам подробно, а само ще препубликувам статия от вестник "Труд".
" image Виж галерия 1 2 3 »

“Това не са деца, а изроди и мястото им не е тук!”, категоричен е кметът на мездренското село Лик. В местния социално-педагогически интернат “Климент Охридски”, където са настанени деца престъпници, в нощта срещу миналия петък избухна бунт и бяха пребити двама охранители и възпитателка.

Всичко започнало заради проверка за евентуални бегълци.

С вериги, боксове и метални прътове 7-8 момчета на възраст 14-18 г., ръководени от Валентин Мариов (18 г.) нападнали възпитателката Ваня Дежова (49 г.) и гардовете Валентин Вутов (41 г.) и Цецо Баев (49 г.). Мелето продължило около 20 минути. Жена от помощния персонал и съпругът й хукнали към кметството за помощ, а Ваня Дежова пропълзяла до учителската стая и се обадила в полицията.

“Беше нещо потресаващо! Чувах виковете за помощ на единия от гардовете и на учителката. Нямаше кога да чакам полиция. Влязох и видях окървавен на земята г-н Баев, който беше в безсъзнание. Озверелите момчета се нахвърлиха и върху мен с метални прътове. Ако не бяха дошли бързо униформените, сигурно и аз да съм в болница”, разказа пред “Труд” кметът Йото Пешовски. Той бил един от малкото, които настоявали домът за малолетни престъпници да бъде запазен, защото осигурявал хляб на много от местните. Сега обаче е на друго мнение.

Настръхнали са и 400-те жители на селото. Вчера те започнаха поредната си подписка, в която настояват социалното заведение незабавно да бъде закрито.

Пребитата възпитателка, която работи от 18 години в интерната, е с хематоми по главата и рани по лявата ръка.

С избити зъби и отоци по главата се е “отървал” бодигардът Валентин Вутов, който ги получил в първия си работен ден в социалния дом. Най-тежко е състоянието на Цецо Баев, който е управител на охранителната фирма, наета от интерната. Той е със счупени ръце, дясно рамо, хематоми по главата и дълбоки следи от вериги по гърба. Той не може да си обясни какво е провокирало агресията у хлапетата. “Познавам всяко от децата и отношенията ни биха могли да се нарекат приятелски. Аз също съм педагог (учител по биология - б.а.) и знам как трябва да се работи с проблемни деца. Спомням си, че преди да бъда повален на земята, единственото, което попитах, бе: “Момчета, какво се случва тук?”, връща лентата назад смленият от бой охранител. “Изключително тежък случай на детска агресия. Работим по изясняването на причините, а за да не се стигне до нови инциденти, интернатът временно ще бъде охраняван от полицейски патрули”, коментира пред “Труд” новоназначеният шеф на ОДП-Враца Росен Иванов. След изтичането на наложената 24-часова мярка нароченият за тартор на бунта Валентин Мариов е “командирован” в затвора за малолетни в Бойчиновци. От Лик е откомандировано още едно момче, въртяло верига в злокобната нощ.

Социално-педагогическият интернат в Лик е един от петте в страната, където живеят, учат и се превъзпитават т.нар. “проблемни” деца. В дома са настанени 52 момчета и момичета от контингента на Детска педагогическа стая. Почти всички са се занимавали с кражби, просия, проституция. Охранителната фирма е била наета да помага на педагозите за опазване на реда, да издирва нелегално напусналите интерната питомци и да пази децата от сутеньори и наркодилъри, които редовно обикаляли около дома.

“Тук е ужасно! Третират ни като животни! Нямаме нито лев джобни, затова бягаме, за да работим и да изкараме по някой лев”, разказваха иззад решетките на дома децата. След инцидента с пребитите гардове и педагожка те бяха заключени по стаите си, за да нямат достъп до медии. Проблемните деца твърдят, че изпращаните от чужбина помощи изобщо не стигали до тях, че им крадяли храна от порционите, че педагозите са разделени на воюващи помежду си лобита. “В интерната наистина има проблеми. А за да се стигне до боя в петък, вината е и на педагозите”, не скрива и кметът. И добавя, че във фаталната нощ директорката на дома Теменужка Симеонова не е могла да бъде открита по телефона близо 8 часа.

Има брожения срещу децата в селото, но някои се опитват да извлекат дивиденти от случилото се. Проблемните деца копират модел на поведение в семейството и обществото и няма как да ги пратим на друга планета! Не е нормално от педагозите в интерната да се иска с магическа пръчка да решат проблеми, които преди това не са били решени от Детска педагогическа стая, обществени възпитатели и психолози”, смята директорката на интерната Теменужка Симеонова. Според нея вината за случилото се в петък е на охранителите.

“Следствието все още не е приключило. Уточняваме извършителите, съпричастността на всяко едно от децата и най-вече причините за инцидента”, каза Симеонова. До края на тази седмица се очаква да бъдат готови докладите на експертите на Министерството на образованието и науката, на Агенцията за закрила на детето и на Детска педагогическа стая.

Теменужка ЙОЦОВА



Тагове:   кошмар,


Гласувай:
0



1. bovari - Трябва да се вгледаме в себе си.
21.09.2009 13:41
Това са нашите деца. Ако те са виновни за агресията, защото не могат да я контролират, ние, възрастните сме по-виновни, защото я насаждаме в душите им.
Кошмар е и убийството на 17г. дете вчера в монтанското село.Кошмар е, когато деца пребиват до безпомощност възрастен човек за дребни пари.Кошмар е, когато на кръстовище спор за предимство завършва с убийство.
НО кошмар е още и начинът, по който живеем и ние, които не попадаме в светлините на прожекторите. Това, което не се вижда е още по-страшно. Дано да преувеличавам нещата, но прочетеното е наистина потресаващо.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: lik
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1264626
Постинги: 588
Коментари: 431
Гласове: 6310
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол