Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.09.2009 06:31 - БОЙКО БОРИСОВ: "ЩЕ ПРЕСЛЕДВАМ СТАНИШЕВ и ДОГАН ДОКРАЙ - ЩЕ ГИ ПРЕСЛЕДВАМ до ЗАТВОРА"
Автор: lik Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1153 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 07.09.2009 06:45


07.09.2009 г.
понеделник

         15.04.2009 г.
     сряда 

                     БОЙКО БОРИСОВ:
"ЩЕ ПРЕСЛЕДВАМ СТАНИШЕВ и ДОГАН
                           ДОКРАЙ,
ЩЕ ГИ ПРЕСЛЕДВАМ ДО ЗАТВОРА"

Борисов:
      Доган и Станишев си играят с
              живота   ми   15 април 2009, 17:55  
София, България     image Станишев и Доган в момента си играят с моя живот. Така кметът на София и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов коментира създаването на временна парламентарна комисия, която ще разследва дали наркобосът Сретен Йоцич е бил покровителстван от българските служби и от Бойко Борисов. Лидерът на ГЕРБ определи създаването на комисията като заплаха за живота му. „Срам за Станишев и Доган, срам за институцията, наречена парламент!", каза Борисов.

Станишев и Доган прекрачиха границата на политиката и чрез партиите си се опитват да ме атакуват лично. Това е пряк опит да се посегне на живота ми. Ще ги преследвам и двамата докрай след този случай, ще ги преследвам до затвора”, закани се столичният кмет.

Той изтъкна, че и специалните служби, и ДАНС и МВР са определили акцията по залавянето на Сретен Йоцич и неговото екстрадиране за брилянтна.

Припомняме, че решението за създаване на временна комисия беше взето с гласовете на ДПС, БСП и Атака. НДСВ, Движение Напред, БНД, РЗС, ДСБ и ОДС отказаха да излъчат свои представители в спецкомисията

По-рано днес от Столична община съобщиха, че от ДАНС са изпратили отговор на писмото на Борисов, в което от родното ФБР уверяват, че не е установено Борисов да е имал връзки с Йоцич и неговото обкръжение. Вчера стана ясно, че МВР също не разполага с информация за нерегламентирани контакти на Сретен Йоцич с Бойко Борисов в качеството му на главен секретар, както и с други служители на МВР.  /БЛИЦ/
 
                              +                        

         КАКВИ ПРЕСТЪПНИ КРЕТЕНИ
УПРАВЛЯВАХА БЪЛГАРИЯ, ГОСПОДИ!
                              ОТКЪС
      от ИНТЕРВЮ във в-к "ТРУД"

"- Г-н Недялков, бяхте ми казали, че след като през 2007 г. сте подали оставката като зам.-шеф на ДАИТС, Станишев е поискал да ви приеме...

- Да, няколко дни след оставката ми каза това Петко Сертов, който тогава беше съветник на премиера по националната сигурност. На срещата, която продължи половин час, бяхме тримата. Премиерът ме слушаше много внимателно, изрази разбиране и си записваше през цялото време, като задаваше уточняващи въпроси. Изписа поне 4 листа от тефтера си.

- Въпреки това не е имало реакция на премиера и на институциите, когато сте сигнализирали за нередности. Каква според вас е причината?

- Причината е, че в България има много силни зависимости.

- Какви по-точно?

- Практиката ми от участието в управлението показва, че всички зависимости са на икономическа основа. Може да звучи марксистки, но е така. Политическите цветове се сменят. Но това, което движи процесите в България, са парите.

- След като сте били в т.нар. система, разбрахте ли защо Станишев толкова много е поддържал съветника си Азер Меликов, бивш шеф на УС на “Информационно обслужване”?

- Не искам дискусията по тази тема да се води на булевардно ниво. Ще ви кажа неща, които са резултат на наблюдение, действия и събития от може би тригодишен период. Връзката на Станишев с Меликов се оказа по-силна от фактите, по-силна от разума, по-силна от връзките му с други хора. Дори мога да кажа, че се оказа по-силна от връзката на Сергей Станишев с БСП.

- Дайте поне един пример, защото думите ви звучат стряскащо.

- Тъкмо бях започнал работа като зам.-шеф на ДАИТС. Меликов стана експерт в кабинета на министър-председателя малко по-късно - към края на 2005 г. Още 1-2 седмици след това (той не беше още негов съветник) разговарях с висш човек от службите по друг повод и той ми каза: “Знам, че ще ходиш в МС и ще се виждаш с Азер. Засекли са го да продава самолети - изтребители F16, от името на министър-председателя. Предупреди го да не говори такива неща”.

- Меликов е продавал изтребители, така ли да ви разбирам!?

- Това е още в началото на работата му при Станишев. Човекът от службите ме предупреди, аз казах на Азер, а той, разбира се, се престори, че нищо такова не е имало. Впоследствие човекът ми каза, че той е престанал.

- С чужденци или с българи е говорил? Имаме ли ние въобще такива самолети?

- Нищо повече не знам. Казвам ви го като факт, който се е случил. Разследвайте го. Всъщност това е доказателство за целия стил на поведение на Меликов. Той си позволяваше немислими неща от самото начало на работата му в кабинета на премиера.

- Как общуваше той с други хора от МС?

- Веднъж например Азер се обади в кабинета на Емел Етем: “Сергей каза да кажеш на Емел да направи еди-какво си...”

- И на кого го нареди?

- На началника на кабинета на г-жа Етем. Но не може съветникът да говори за началника си все едно че са съученици в гимназията и си говорят за поредния купон. Всъщност цялото общество бе свидетел как Станишев защити докрай и безусловно подкрепяше Меликов през цялото време, независимо от всичките огромни гафове и проблеми, които той създаде.

- Премиерът Станишев се беше обградил с доста съветници. Кой е най-големият проблем, който видяхте с тях?

- За мен това беше конфликтът на интереси. Например Росен Карадимов беше много влиятелен. Доколкото ми е известно, той беше съветник по граждански договор, не на щат. Бидейки съветник обаче, той продължаваше да е адвокат на различни големи фирми.

- На кои фирми?

- Ще ви разкажа случай с крещящ конфликт на интереси. Мисля, че беше през октомври 2005 г. Карадимов дойде на заседание в Министерството на финансите, където се обсъждаше целесъобразно ли е отпускането на държавен заем от 15 млн. лева за фирмата “Хюлет Пакард”. Заседанието беше поискано от Стоян Сталев - шеф на Агенцията за инвестиции, който не беше съгласен това предложение да мине без аргументи. Аз заех същото становище.

- И как Росен Карадимов се оказа на това заседание?

- Оказа се, че той е там като адвокат на фирмата “Хюлет Пакард”. Това ми го каза Азер Меликов, след като го попитах чрез есемес, защото не беше удобно да говорим, макар че седеше близо до мен.

- Но той нали е и съветник на премиера, как ще е адвокат на фирмата?

- Това беше вторият ми въпрос, който изпратих по телефона на Азер. Разбирате ли безумието на ситуацията - действащ съветник да участва като адвокат на фирма, която трябва да получи държавна помощ от 15 млн. лв.! Ако европеец или американец разбере как функционират в детайли държавните ни институции и фирми, ще им настръхне косата.

- Защо, коя държавна фирма имате предвид?

- Ето, например “Информационно обслужване”. Всяка година тя получава сума, грубо казано, около 15 млн. лв. от Министерство на финансите. Фирмата се явява на търг, за да спечели обществена поръчка. Чрез министерството, което е възложител. А в същото време членове на Надзорния съвет са Димитър Ивановски, зам.-министър на финансите, Петко Сертов, съветник на премиера, Ана Караиванова, зам.- министър на правосъдието. После ги смениха и в Надзорния съвет влязоха Кирил Желев и Атанас Кънчев - всички зам.-министри.

- А как тази държавна помощ е станала факт?

- Румен Овчаров, тогава министър на икономиката, беше внесъл предложение, което стана решение на правителството - за отпускане на 15 милиона лв. помощ от държавния бюджет за “Хюлет Пакард” за техен кол център за осигуряване на техническа поддръжка на клиентите им в този район на Европа. Самата фирма се е обърнала с такова искане още в края на правителството на НДСВ. Имаше докладна записка, подписана от тогавашния шеф на Агенцията за инвестиции Павел Езекиев - в три странички. На тази база Овчаров я внася в кабинета.

- Но при всеки търг нали се подписват декларации за конфликт на интереси?

- Да... Друг абсурден случай е, когато веднъж “Информационно обслужване” кандидатстваше за търг в Държавната агенция за информационни технологии и съобщения. Аз отказах да подпиша такава декларация - бях зам.-шеф на агенцията. Тогава те се обърнаха с писмо до Миглена Павлова, директор на Агенцията за обществени поръчки, и тя написа отговор, че възложителите не били възложители като физически лица, а като представители на държавата и в това отношение нямало конфликт на интереси. Пълен абсурд!

- С какво още се е занимавал Азер Меликов? Изглеждаше като специалист по всичко?

- Азер Меликов беше единственият човек, който влизаше да докладва при министър-председателя като експерт от кабинета по пет фундаментални отрасъла на българската икономика - информационни технологии и съобщения, образование и наука, младежта и спорта, здравеопазването.

- Че той изпълнявал ли е други длъжности?

- Той беше член на Съвета за управление на проекта за развитие на здравеопазването, финансиран от Световната банка, освен това беше и в МФ - там имаше някаква комисия за управление на проекта на “Краун Ейджънтс”.

- От това, което казвате, изглежда, че държавата се е управлявала като някаква детска игра?

- Абсолютно точно. Често като разговарях с Азер, имах усещането за някакво дете, което седи на пода и си играе с кубчета. Целият проблем беше, че кубчетата на Азер бяха държавни структури и ставаше въпрос за огромни пари и съдбата на много хора.

- Станишев често казваше, че е необходимо повече млади хора да влизат в управлението?

- Тази теза е много популярна не само в БСП, но и в другите партии. Имах най-добри очаквания към личността на Станишев. Но след това, което видях, и хората около него, трябва да ви кажа, че не е задължително един млад човек да бъде прогресивен. Калигула също е бил млад."

 



Тагове:   Доган,   Станишев,


Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: lik
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1261679
Постинги: 588
Коментари: 431
Гласове: 6310
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол