Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.07.2009 09:19 - ПРЕЗИДЕНТЪТ иска КОАЛИЦИЯ между БСП и ГЕРБ плюс... КОГО?
Автор: lik Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1842 Коментари: 1 Гласове:
0



   04.07.2009 г.
   събота

         ПРЕЗИДЕНТЪТ  иска  КОАЛИЦИЯ
                              между
      БСП и ГЕРБ  плюс ... КОГО?


03.07.09 Нови избори? Това е най-лошият вариант автор: Валерия Велева, прочитания: 501, коментари: 0 image Снимка Дафинка Стоилова

48 часа преди вота с президента на България Георги ПЪРВАНОВ разговаря Валерия Велева:

- Всички сме изненадани, г-н президент, от агресията на тази предизборна кампания. Имате ли обяснение защо партиите заложиха на омразата - нещо, което не беше се случвало в последните 10 години?

- И друг път е имало тежко противопоставяне в предизборни кампании. Но то е било свързано с оценката на историята, натоварено е било с идеология, но никога конфронтацията не е била така персонифицирана. Тази кампания налага изключително лош пример, който ще влияе на политическите процеси след вота. Обяснението е просто. Изплуваха отново политици, каквито е имало винаги в годините на прехода и които могат да виреят само в условията на конфронтация. Тях, ако ги оставиш в спокойно време и очакваш да управляват - провалът ще е очевиден. Това е един за съжаление от характерните белези на българския преход, който се прояви и сега.

- Брадвата сигурно ще остане в историята като символ на левицата за изборите през 2009-а.

- Изненадан съм от клипа с брадвата и частично от духа на кампанията на левицата. Това, че и отдясно нападките бяха много остри, не е основание за същия подход. Аз съм 20 години в политиката и винаги съм се стремял да правя позитивни кампании, въпреки че е имало дълги периоди, в които съм бил най-охулваният. Сега се говори за черен пиар, но спомнете си 1997-1998 г., спомнете си година преди президентските избори през 2006-а, пък и година след това - имаше такива гнусни обвинения срещу мен, за които даже не искам да си спомням. И въпреки всичко не си позволих да прескоча границата.

- Другият белег на тази кампания е силният анти-ДПС елемент. Кой прекрачи границата: Доган или противниците му?

- През всичките тези 20 години е имало анти-ДПС елемент в кампаниите. И аз съм бил изразител на подобна тенденция в дадени периоди. Лошото е, че сега цялата кампания се сведе до анти-ДПС. За това има и реални основания в поведението на някои от лидерите на ДПС - в прекаленото самочувствие, което демонстрират, особено по места, което създава напрежение в обществото като цяло. Но истината е и друга - българската политика започва да се радикализира. Причината за бедите, за проблемите се търси в другия, в различния от теб. Нещо, което избягвахме в първите години на прехода. И тогава имаше политическа полемика с ДПС, но сега има елементи на етнизиране и това не може да не ни тревожи.

- В атаката на Борисов срещу ДПС го отнесохте и вие с твърдението му, че едва ли не козирувате на Доган, защото с неговите гласове сте влезли в този кабинет, г-н президент.

- Длъжен съм да опровергая остро тази лъжа. Защото тогава, когато Бойко Борисов козируваше на Доган през 2001-2002 г., когато търсеше неговата подкрепа и ходеше на съборите и митингите на ДПС, тогава аз спечелих първите президентски избори. Още на първия тур! С разлика от повече от 120 000 гласа срещу най-големия ми опонент г-н Петър Стоянов и срещу кандидатпрезидентската двойка на ДПС, които имаха своите 5%. Не искам да коментирам и следващите президентски избори, където разликата между мен и опонента ми беше милион и половина гласа. Аз ценя подкрепата на всяка партия, независимо дали е ДПС, СДС, които са ме подкрепяли, или ГЕРБ, чиито симпатизанти гласуваха за мен през 2006 г. Но тази подкрепа не е индулгенция нито за мен, нито за партията, която ме е подкрепила. Когато имаме различия, ние сме взаимно критични. Така е било и с ДПС, и с БСП, да не говорим за другите формации.

- Е, вие си знаете, че сте удобна боксова круша за някои от политиците.

- Искам да подчертая, че в тази кампания единствените, които си позволиха да заиграват безпринципно с президентската институцията, да я атакуват, и то с лъжливи аргументи, бяха “Атака” и ГЕРБ. Това е показателно! Сините имаха своите претенции, дойдоха и честно ги поставиха и получиха моя честен отговор. Дори Яне Янев, когато имаше искания, получи отговор в непосредствен диалог. Само “Атака” и ГЕРБ заеха доста груба позиция. И аз реагирам не заради персоналните квалификации, свикнал съм да ги пускам покрай ушите си. Реагирам на лъжата! Когато искаш да бъдеш държавник, а не просто някъде на опозиционната трибуна, трябва да говориш истината и да намираш реални, не измислени аргументи.

- Тезата днес “ДПС извън властта” няма ли да настрои българските турци срещу държавата?

- Турското население в България винаги е имало висока степен на уважение към държавата и ние трябва да оценим този факт. Затова не допускам, че може да се активира настроение срещу българската държава. Но изолацията им ще ги консолидира. Стената на агресия, която се изправя срещу тях, ще им помогне да преодолеят различията, колебанията, недоволството, което може би има от поведението на партията, която ги представлява. И питам днес: какво ще стане утре след вота? Ако допуснем, че ДПС не е във властта, какво става с тези партии, за които тезата анти-ДПС е кауза? На другия ден те ще се изправят с лице към проблемите на управлението и тогава няма да има кой да им пречи. Може би ще има известен период на реваншизъм, на вадене на кирливи ризи. Но хората ще искат реални действия срещу кризата и тогава само с клишета и с лозунги няма да се справят.

- Всъщност тези важни дебати не се състояха.

- Да, за съжаление. Трябваше да се водят тежки дебати между лидерите, между управленските екипи на основните партии, които ще доминират в управлението и в опозицията, а не дебати по региони, които копират местните избори. Този сблъсък не се състоя, не се запомни една управленска идея, която да е работеща и за която хората да кажат: да, ето това очакваме! Изглежда, никой не иска властта.

- Как така? Нали ГЕРБ точно това искат!

- Лидерът на ГЕРБ поставя странното условие да има пълно мнозинство, за да управлява. От друга страна, виждаме вяла кампания на ГЕРБ. Имам чувството, дано да не съм прав, че основните сили - първите, които би трябвало да получат мандат за съставяне на кабинет, като че ли са се примирили с невъзможността да реализират тази задача в настоящата сложна конфигурация. Като че ли предпочитат да останат встрани от властта, поне докато се излезе от кризата. Кризата обаче е шанс за лидерите, за добрите управленци. И това го подчертавам. Този, който сега покаже, че е кадърен, че става - той ще остане в историята, освен че ще завоюва нови мандати! А този, който сега се скрие - ще остане в периферията на бъдещия политически живот!

- Ако Борисов не успее да състави кабинет сам или с Костов, смятате ли, че левицата ще успее?

- Искам да повторя с още по-голямо основание това, което казах през 2005 година - на България й трябва правителство с подкрепата не на 121, не дори на 130, а поне на 140-150 депутати. Защото това правителство ще налага непопулярни мерки. То ще трябва да каже, първо, истината за страната в условията на криза. А истината предполага задълбочаване на негативните процеси в производството, увеличаване ръста на безработица, свиване на социалните разходи. Ще са наложителни непопулярни мерки. И със 121 гласа, получени от дву- или трипартийна коалиция със сложни вътрешни отношения, няма да стане работата. Затова най-добрият вариант за България за съставяне на правителство е да се разберат първите две формации...

- Моля? Вие говорите, г-н президент, почти за революция, като знам какви са отношенията между лидерите...

- Но не е възможно, права сте, аз съм обективен в своята преценка...

- Не е възможно, защото омразата между Борисов и Станишев е добила такива размери, че едва ли ще им позволи да седнат на една маса и да се договорят.

- Важно е да се разбере, че в България сега дебатът ляво или дясно ще изглежда странно с оглед на задачите, които ни предстоят. Трябва да има 10-15 стратегически, национални цели и задачи, по които големите лидери да се разберат и под които да се подпишат. И на тази база да се състави силно правителство от доказани управленци. Пък след година-две, когато се оттласнем от дъното на кризата, основните политически сили няма да загубят при един успех за държавата. Напротив, ще имат много по-благоприятна ситуация.

Подчертавам - най-добрият вариант за България е тези две първи формации плюс трета, която да може да балансира при моменти на напрежение, каквито във всяка коалиция ще има, да се разберат така, както стана в Германия, в Австрия и както беше и в България. Това, че някои от нещата се деформираха в управленските действия, не опорочава идеята за коалиция.

- Напротив, Борисов казва, че коалиция е мръсна дума!

- Ами да каже тогава как ще управлява България.

- Само ако има самостоятелно мнозинство!

- Да, най-добре е да се управлява чрез еднопартийно правителство. Но българското общество вече е доста нехомогенно от гледна точка на политическите пристрастия. И тази реалност трябва да се приеме, да се признае и да се работи в тези условия.

- Подозирам, че това, което казвате, няма да се случи. Какво правим, ако първите двама не се разберат за обща коалиция?

- Ще има опити за формиране на относително хомогенни коалиции поне в представата на техните лидери. Не знам обаче кое е по-сложно за управление - дали такава коалиция, която само създава впечатление за еднородност, или коалиция, при която различията са ясни и в същото време се създава в името на цел. Затова и не приемам тезата за експертно правителство. Това не е конституционен субект. Това е медийна конструкция.

- Как да се изработи тази обща програма?

- Образно казано, още на другия ден след изборите всички да седнат на една маса, на която да си дадат среща идеите, които се чуха досега, и от тях да се оформи действена програма за управление. Ще ви припомня 1997 г. Първото нещо, с което започна тогавашният парламент, беше приемането на Декларация за националното съгласие. Тогава ние, от левицата, бяхме на колене и въпреки всичко гласувахме, в т.ч. и текстовете за НАТО. Питам се, щом тогава, при онази конфронтация, при онези лични битки, които имахме, ние успяхме да се разберем по приоритетите на България, какво пречи сега това да стане? Защо да се получи съгласие по приоритети, при които опозицията няма да спекулира с управлението. В същото време пък управляващите няма да оказват натиск върху опозицията - всеки ще бъде една неприкосновена територия.

- А възмездието? Борисов се закани за възмездие. Станишев го нарича реваншизъм, а вече се говори за синя чистка.

- Преживял съм такива периоди, помня 1997-1998 година, когато много кадърни хора бяха самоцелно изхвърлени от сферата на дипломацията, от армията, от другите структури за сигурност, от което загуби България. Не изключвам това да се случи и сега. И пак ще загуби България. Спомнете си, че политиката на реваншизъм от 1997-1998 година се изхаби твърде бързо. А тогава все пак имахме подем, тогава всички отвън ни помагаха за изхода от кризата. Сега няма кой да ни помага. Ще трябва сами да си помогнем, разбира се, като част от едно общо движение на ЕС. Така че ще сгрешат онези, които си кроят подобни сметки.

- Чувам как някои отляво вече се заканват: такава опозиция ще им спретнем, че свят ще им се завие!

- Такива подмятания дочувам и аз - и от едната, и от другата страна. Язвителни, саркастични. Идва ми наум нашата поговорка: “Който се смее последен, най-добре се смее”. Последен ще се смее, т.е. ще решава, българският избирател, но загубеното ще е за сметка и на държавата, и на всеки гражданин.

- А правителство на малцинството? Костов споменава, че е готов да даде подкрепа за ГЕРБ, дори без участието на сини министри в управлението.

- Не бих искал да съм премиер на такова правителство. Кабинет на малцинството означава компромиси във всяка стъпка, при това със сили, които са извън формалното мнозинство и които не носят отговорност. И тук е големият риск за управляващите, а не за подкрепящите.

- Май вървим към предсрочни избори. Готов ли сте със служебен кабинет?

- Няма да има никакво забавяне, ако ситуацията ни доведе до това. Но аз искрено се надявам да избегнем тази хипотеза. Не заради отсъствието на готовност от моя страна, а защото за България този е най-крайният и възможно най-лошият вариант - липсата на парламент, нови избори, служебно правителство, което ще има относително по-тесни правомощия.

- Борисов обаче е категоричен: нови избори през август-септември, ако той не състави правителство. Възможно ли е това?

- Изборите ги насрочва президентът и много моля да не ми се подсказва какво да правя. А когато се развиват такива тези, трябва да се познава конституцията, включително и заложените в нея срокове. Това - от формално-правна гледна точка. От политическа - трябва да призная, че това е най-конкретният предизборен ангажимент на лидера на ГЕРБ - нови избори след 20-30 дни. Но философията “избори до дупка” не беше ли отречена още преди 15 години? За мен е безотговорно да искаш непрекъснато повторение на вота, докато стане твоето!

- В интервю за в. “Труд” той ви призовава да назовете БСП и ДПС като виновници за “омаскаряването на мажоритарния вот”, тъй като те си подкрепят партийните кандидатури.

- Жалко е наистина, че БСП и ДПС заложиха на строго партийни кандидатури в мажоритарния вот, при това не във всички случаи издигнаха лидери. Но се питам какво направи ГЕРБ. Като гледам техните 31 мажоритарни кандидати, виждам, че в огромната си част това са никому неизвестни и с нищо недоказали се пред обществото хора. Не обвинявам никого, изразявам съжаление, че партиите до една не се възползваха от шанса да сложат на витрината си авторитетни лица, дори да са от други партии, да покажат, че се отварят към обществото, а не че се прибират в собствените си партийни щабове.

- Нещо повече, от ефира на БиТиВи Борисов поиска да се извините на ГЕРБ за това, че чрез мажоритарния вот му били откраднати 20 депутати, пак заради БСП и ДПС. Ще поемете ли този тежък грях към ГЕРБ, г-н президент?

- Това вече е смешно. Аз не определям “материала” за листите, не коментирам кандидатите. Борисов, както и другите лидери, пропуснаха шанса да реализират чрез мажоритарния вот силни личности. И нека да не се търсят изпреварващо оправдания в характера на избирателната система.

- Коя дата сте си избрал за свикване на 41-вия парламент?

- Ако ЦИК обяви резултатите своевременно, би било добре парламентът да започне работа на 14 юли.

- 14-и, вторник.

- Да, във вторник. 13-и не е добре за начало на парламента. От друга страна, не искам да губим нито ден. Ще бъда много бърз в действията си, свързани с връчването на мандати.

- Имате ли становище по така горещата тема “споразумение с МВФ или не”?

- Внимателно следя този дебат. Ако успеем да формираме силно правителство, ако то предприеме бързи, нови антикризисни мерки, то тогава можем да си спестим споразумението с МВФ. Защото то би било един не особено благоприятен сигнал към инвеститорите, пък и ще върже ръцете на кабинета. Но ако следващият кабинет е слаб, немощен - по-добре е да търсим споразумение с МВФ. Разбира се, стои въпросът за условията. Затова призовавам всички политически сили да разберат тежестта на ситуацията и собствената си отговорност в този момент. Един провал на преговорите за съставяне на кабинет в рамките на три последователни мандата ще има тежки последици върху политическите нагласи на България за дълго време напред.




Гласувай:
0



1. haralanov - Имаме си ...
04.07.2009 09:47
Един напълно кух и смешен Президент!Гоце Първанов е срам за България!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: lik
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1258211
Постинги: 588
Коментари: 431
Гласове: 6310
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол