Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.06.2009 04:43 - СОЦИОМЕТРИТЕ - КАКВО КАЗВАТ ЕДНА НЕДЕЛЯ ПРЕДИ ИЗБОРИТЕ?
Автор: lik Категория: Лични дневници   
Прочетен: 936 Коментари: 0 Гласове:
0



   29.06.2009 г.
понеделник

                         СОЦИОМЕТРИТЕ -
КАКВО КАЗВАТ  ПРЕДИ  ИЗБОРИТЕ?

  Пълно тото с коалициите 8 партии в новия парламент, пет правят кабинет, предричат социолозите
Броени дни преди изборите за Народно събрание каква ще бъде следващата власт, изглежда въпрос със суперповишена трудност. Проучванията на социолозите са почти единодушни за броя на формациите, които ще минат 4-процентната бариера. Осем от участниците в надпреварата за 5 юли ще се сдобият с депутати, математиката обаче сочи категорично: сборът до поне 121 (за мнозинство) не се получава, ако не се съберат мандатите на 4 или дори 5 партии.
Широка коалиция с основа БСП или ГЕРБ плюс кой когото успее да присъедини от малките партии - това ни чака според прогнозите. Не стане ли, септември пак ще трябва да се ходи до урните.  
  image
Илиян Савков Дясно мнозинство поема кормилото

Васил Тончев
Агенция "Сова Харис"

Очаквам сравнително висока избирателна активност, при която най-вероятно над 4-процентната бариера ще се окажат и осемте партии и коалиции, които се откроиха на евроизборите. Така ще преобладава десноцентристкото мнозинство и най вероятно ГЕРБ и Синята коалиция ще съставят правителството. Това мнозинство може да бъде разширено и чрез включване на трети субект, като тук не изключвам и "Атака". Що се отнася до думите на Бойко Борисов, че ако ГЕРБ няма пълно мнозинство, ще остане в опозиция, изключвам подобно развитие на нещата - самите избиратели на ГЕРБ няма да приемат такъв вариант.

Бойко ще върне мандата
Живко Георгиев, социолог

Има съвсем реален шанс в 41-вото народно събрание да бъдат представени всичките 8 партии и коалиции, които бяха основни субекти на еворовота. При това положение най-сериозен шанс има да бъде съставена десноцентристка коалиция от ГЕРБ и "сините" плюс още една формация от този спектър. Това може да бъде и РЗС, и НДСВ, и ЛИДЕР. Допускам, че Бойко Борисов ще изпълни обещанието си да не иска мандат за съставяне на кабинет, ако няма пълно или почти пълно мнозинство. При това положение вече са възможни всякакви конфигурации на бъдещото правителство.

Няма да пуснат “Атака” във властта
Юрий Асланов, Афис

Осем формации най-вероятно ще влязат в следващия парламент. Разликата между ГЕРБ и БСП може да достигне и 10%, при всички случаи ще се увеличи в сравнение с евровота, но няма да стигне за пълно мнозинство на партията на Бойко Борисов. Не е ясно и дали броят на мандатите на БСП и ГЕРБ няма да е почти равен заради резултатите от мажоритарните избори.  При тази ситуация единственият възможен вариант за управление е широката коалиция - от 4 или дори 5 партии, независимо дали вляво или вдясно.
Брюксел обаче няма да пусне "Атака" да участва във властта.


Купуването бърка прогнозите
Мира Радева, МБМД

41-вият парламент се очертава да бъде доста шарен, в него ще влязат 8 партии - ГЕРБ, БСП, ДПС, "Атака", Синята коалиция, НДСВ, ЛИДЕР и РЗС. Очаквам преднината на ГЕРБ пред БСП да се увеличи до 9-10 пункта. Страхът на повечето социолози е, че трудно можем да прогнозираме купуването на гласове, а пък ромският вот е особено непредвидим. Не можем да отчетем и ефекта от мажоритарните кандидати. Подкрепата на ДПС за червените кандидати дава на много места сериозно предимство на БСП пред хората на Бойко Борисов. Наличието на 8 партии в следващия парламент означава, че може да се очаква всичко. Ако ГЕРБ има 90-100 депутати (т.е. ако влязат по-малко партии), ще се наеме да прави правителство с частичната подкрепа на Синята коалиция. Но ако  има по-малко ще се откаже. И тогава топката ще бъде подадена към БСП.

На ГЕРБ трябват поне трима съюзници

Кольо Колев, Медиана

- Г-н Колев, какви са обществените нагласи седмица преди вота?
- Няма никакво съмнение, че на 5 юли ще има много по-висока активност, отколкото на евроизборите. До урните ще отидат около 1 млн. избиратели повече. Много е трудно да се правят прогнози, тъй като настроенията са силно неустойчиви. Евроизборите легитимираха ясно три нови партии, които могат да влязат в следващия парламент. НДСВ, което мнозина отписваха, ясно заяви, че е далеч от своята политическа смърт. Също така ЛИДЕР и "Новото време", както и РЗС. Появата на нови субекти променя пластовете. Ако преди опозиционността се съсредоточаваше основно върху ГЕРБ, сега тя малко или много се пръска между тези формации плюс Синята коалиция, която показа признаци на съживяване след дългата политическа кома. Не е ясно и дали всичките тези партии ще преминат 4-процентовата бариера.
- Стопява ли се разликата между ГЕРБ и БСП от евровота?
- ГЕРБ води на БСП с 4%, а на 7 юни бяха малко под 6 на сто. Леко се скъсява дистанцията. Изключително трудно ще бъде да се състави следващото правителство. ГЕРБ заедно с Иван Костов няма да са в състояние да постигнат мнозинство в парламента. Изглежда невъзможно дори ГЕРБ заедно със сините и с НДСВ да съберат 121 депутати.
Руслан Йорданов



Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: lik
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1260868
Постинги: 588
Коментари: 431
Гласове: 6310
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол