Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.10.2017 21:52 - Кънчо Стойчев: Бизнес средата в България е басейн със сярна киселина
Автор: 1997 Категория: Бизнес   
Прочетен: 838 Коментари: 1 Гласове:
-1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Административната тежест е на безобразно равнище, контролните органи са много, но контрол няма, заяви председателят на сдружение "Произведено в България"
Дума 16. Октомври 2017 , брой: 202 Мая Йовановска
Като басейн, пълен със сярна киселина, определи бизнес средата в страната председателят на сдружение "Произведено в България" Кънчо Стойчев. "България напредва, но ние не сме оптимисти. Защото плуваме в един басейн, но той е пълен със сярна киселина. А както се казваше в стария виц: много трудно се плува в басейн със сярна киселина". Това заяви Стойчев през миналата седмица по време на семинар на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), който е и зам.-председател на УС на организацията.
Според Стойчев основният проблем на малкия бизнес в България е, че политиците и ръководството на държавата, а и много други органи,

не правят базова разликата между малко и голямо.

"Когато човек не може да направи разликата между малко и голямо, той се загубва със сигурност. Той губи представа за координатните системи в света. Всички, почти всички закони у нас са така направени, че не се отчитат потребностите и възможностите на малкия и средния бизнес. Казано на нормален език - не се прокарва никаква разлика между кокошарник и НДК. И каквито са изискванията в закона за кокошарника, такива са и изискванията за големите обекти. Това създава изключителни проблеми и ни изважда от Европа. В Европа от 2011 г. е приет "Small Business Act" (Акт за малкия бизнес) и България е подписала всичките му параграфи. Той повелява, че когато законотворчестваш, когато правиш закони, регламенти и регулации - първо мисли за малкия. У нас по стара традиция обаче не се мисли за малкия още от онова време. Тогава нямаше малък бизнес имаше голям държавен бизнес. Нямаше малки предприятия, имаше само големи. И до ден днешен е така. Не сме се променили в мисленето и законовата уредба. Оттук идват и непреодолими трудности пред малкия и средния бизнес, защото независимо, че нашите малки и средни предприятия с изключителен темп се подновиха и достигнаха критериите и изискванията на ЕС, теглиха огромни заеми, индустрията ни в малкия и средния бизнес е изключително модерна, независимо от това, ние не можем да се справим с бизнес средата. А тя е въпросният басейн със сярна киселина, в който трябва да плуваме", заяви Стойчев.
По неговите думи

властта непрекъснато говори за някакви успехи, но реално нищо не се подобрява

Според него административната тежест е на безобразно равнище, а контрол на практика няма. "Не се осъществява независим контрол. Контролни органи обаче има, даже повече, отколкото имат развитите страни. И като започнем от КАТ и стигнем до агенцията по храните или който и да е друг контролен орган - това не работи в България. А когато работят, го правят на принципа на бухалката, т.е. изпълняват някое нареждане. Хората от малкия и среден бизнес

наричат общините и контролните органи с общото име "събирателни дружества"

Защото каквото и да се случи там, ти събират някакви пари. Дали те глобяват или ти ги искат законно, или незаконно - няма никакво значение, но ти се разделяш с поне 50,100 и нагоре лева. Тези "Събирателни дружества" в един нормален бизнес, за да осъществяваш нормалната си бизнесдейност, са 15-20, като умножите тези дребни 50 лв. по 15-20 ще видите за какви пари става въпрос. По наши изчисления това е сумарен ефект от около 100 млн. лв.", коментира Кънчо Стойчев.
Според него другият проблем, с който ръководената от него организация се занимава повече от 7 години, е този с монопола. "За съжаление

живеем в страна на монополите, които убиват малкия и средния бизнес

Известни са нашите усилия в борбата със супермаркетите. Бе съобщено в чуждите медии, че в Брюксел еврокомисар Фил Хоган е обявил война на супермаркетите. Неговите заключения са подобни на моите отпреди седем години. Тогава едва ли не ми се смееха, когато говорех за взаимоотношенията между доставчиците и веригите. Сега обаче, седем години по-късно, това бе назовано като европейски проблем и ще бъде европейски проблем от най-голяма величина. У нас успяхме след 6-годишна война да променим малко Закона за защита на конкуренцията, да въведем термина "злоупотреба със значителна пазарна сила". И ми се струва безпрецедентно в Европа, че български президент (Росен Плевнелиев - бел. ред.) върна този закон, като му наложи вето. Но с огромни усилия този закон беше приет втори път от всички партии. А изпълнява ли се? Не се изпълнява, защото изпълнението му до голяма степен зависи от Комисията за защита на конкуренцията. А това е също един от контролните органи, който отсъства в България като резултат и работа", заяви Стойчев.
Той обясни, че във връзка с правенето на разлика между голямо и малко организацията се бори за

въвеждането в България на Закон за мълчаливото съгласие.

"Ако се опитаме да оправим всички тези пропуски и несъвършенства в законодателството, които ощетяват малкия и средния бизнес, това, може би, ще отнеме 100 години. Защото са хиляди закони, а те са свързани един с друг, и задачата е нерешима. Най-простото решение е да се обърне мачът, като администрацията след 14-дневен срок (тук не говорим за големи производства), ако не ти е отговорила, това да се счита за съгласие. Така в страната корупцията ще намалее наполовина. Защото основният механизъм на корупция на тези администрации и контролни органи е да не ти придвижват документацията. И просто стоят и чакат, както се казва "на гюме" да дойдеш и да питаш какво става, за да се появят едни 50-100 лв. Мълчаливото съгласие е най-лесният начин да елиминираме поне половината корупция", каза Кънчо Стойчев. 



Гласувай:
0



1. jelezov - "Малкият бизнес" е м...
17.10.2017 14:30
"Малкият бизнес" е мантра, която не се изморяват, да повтарят глупаците - апологети на капитализма. Лошото е, че това правят и доказано умни хора като Кънчо Стойчев например. Ако умен и добре образован човек твърди, че спасението е в малкия и средния бизнес, това със сигурност означава, че нещо с нравствеността му не е наред. Защото все по ускоряващият се процес на концентрация на капитала е обективен, закономерен (необходим) и очеваден факт.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: 1997
Категория: Политика
Прочетен: 3033551
Постинги: 3517
Коментари: 2405
Гласове: 1311
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031